Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.

Alaçatı

İlk Yardım Çantası Hazırlama

02.08.2022

Seyahate çıkıyorsanız, valizinizde sadece parmak arası terlik ve mayo bulundurmamalısınız. Bunların yanı sıra ilk yardım çantası da muhakkak yanınızda bulunmalı. Çünkü “başka ülkeler, başka adetler” sözü tıbbi bakım için de geçerlidir. Gittiğiniz yerlerde neler yaşayabileceğiniz, başınıza neler gelebileceği gibi şeyleri düşünmek önceden ve önlem almak önemlidir. Bu yüzden tüm temel ihtiyaçlarınızı yanınızda bulundurmanız sizin için çok daha iyi olacaktır. İlk yardım çantanız için hazırladığımız kontrol listesiyle isterseniz birbirinden güzel Alaçatı Otelleri arasından en sevdiğinizde vakit geçirin isterseniz de yapmayı en çok istediğiniz Alaçatı Etkinlikler arasından birini deneyimleyin en azından bunları yaparken güvenli tarafta olacaksınız.

Bir seyahate çıkıyorsanız, doğru kıyafet ve ayakkabıları seçme konusunda bol bol düşünürsünüz, ancak ilk yardım çantasını görmezden gelmeniz daha olasıdır. Halbuki seyahatin olmazsa olmazı ilk yardım çantasıdır. Seyahate çıkan her kişi muhakkak yanında bir ilk yardım çantası bulundurmalıdır. İlk yardım çantanız için oluşturduğumuz kontrol listemiz, tatil yerine vardığınızda en iyi şekilde ve yeterince donanımlı olmak için yanınıza almanız gerekenleri sıralayacağımız bir listedir. “İlk yardım çantasında bulunması gereken ilaçlar? ,İlk yardım çantası nasıl hazırlanır?, Araç ilk yardım çantasında neler bulunmalıdır?…” gibi sorularınızın cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

İlk yardım çantaları çoğu zaman hayat kurtarır.

İlk Yardım Çantanızda Bulunması Gereken İlaçlar

Yanınızda her zaman parasetamol veya ibuprofen gibi bir ağrı kesici bulundurmak sizin için iyi olacaktır. Bu sayede birçok rahatsızlığa (baş ağrısı, adet sancısı veya yaralar gibi) karşı hazırlıklı olursunuz. Her iki ilaç da ateşe karşı, özellikle ibuprofen iltihaplanmaya karşı size yardımcı olur.

Tatilde yiyecekler yabancıysa, hazımsızlık, mide bulantısı ve kusma için bir ilaç (örneğin Iberogast) çantanızdan eksik olmamalıdır (özellikle yabancı mutfak çok baharatlıysa). Kömür tabletleri veya loperamid gibi klasik ishal ilaçları sadece bir uçuşu kazasız atlatmak istiyorsanız tavsiye edilir. Aksi takdirde, mikroplar dışkı yoluyla mümkün olduğunca çabuk ortadan kaldırılmalıdır. Aşırı sıvı ve elektrolit kaybını önlemek için eczaneden hazır elektrolit-glikoz karışımı alınması önerilir. Bu arada, alerjisi olanlar antihistaminiklerini, yani alerji karşıtı ilaçlarını unutmamalıdır. Aksi halde saman nezlesi tatilinizi gerçekten berbat edebilir.

Araç tutmasından (baş dönmesi ve mide bulantısı dahil) muzdaripseniz, dimenhidrinat etken maddeli tabletler veya sakız sizlere yardımcı olabilir. Yanınızda bu gibi ilaçlar bulundurmamanız bütün yol başınıza bela olabilir ve yolculuk boyunca sıkıntı çekebilirsiniz.

İlk Yardım Çantası Nasıl Hazırlanır?

İlk yardım çantalarınızı tatil yerlerine göre uyarlamanızda fayda var. Örneğin bir plaj tatili, dağlarda yapılan bir tatilden farklı olan ilk yardım malzemeleri gerektirecektir.

Spor gezilerinde ise (dalış, kayak veya yoga tatilleri gibi) özel bir çanta hazırlanmanız gerekir, çünkü bu tatillerde vücut diğerlerinden farklı şekillerde zorlanır.

Eğer bekarsanız ve yeni bir aşk macerası arıyorsanız prezervatif (ve muhtemelen diğer doğum kontrol yöntemlerini) kullanmanız tavsiye edilir. Ancak ciddi bir hastalık veya yaralanma durumunda, sadece tatil ilk yardım çantanıza güvenmemenizde fayda var.

Araç İlk Yardım Çantasında Neler Bulunmalıdır?

Araç ilk yardım çantası, araçlarda kesinlikle bulunması gereken en önemli şeylerden biridir. Trafikte seyir halindeyken kimi zaman sürücülerden kimi zaman da çok farklı nedenlerden ötürü istenmedik sağlık problemleriyle karşılaşılabilir. Kanun koyucular ve onlara bağlı denetçiler, trafikte meydana gelmesi muhtemel riski önleyici kontrollerin yanında karşılaşılabilecek olası sorunlar için de çeşitli zorunlulukları şartlar koşar. Bu zorunluluklar çoğu zaman hayat kurtardığı için oldukça önemlidir. Suni solunum maskesi, büyük sargı bezi, steril hidrofil gaz bezi, üçgen sargı bezi, flaster, çengelli iğne, makas, elastik bandaj, yara bandı, tıbbi eldiven, açık renk plastik örtü, not defteri, kurşun kalem, ilk Yardım Kitabı, el feneri, düdük, cımbız antiseptik solüsyon, alüminyum yanık örtüsü ve turnike araç ilk yardım çantanızda mutlaka bulunması gereken malzemelerdir. Sizler de raç ilk yardım çantanızı ayarlamadan aracınızı kullanmayın.

Araç kullanırken trafikte bazen sürücülerden bazen de apayrı nedenlerden dolayı istemediğimiz sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Trafikte ortaya çıkabilecek olası riskleri önlemek için kanun koyucu ve denetçileri, oluşabilecek olası sorunlar karşısında çeşitli yükümlülükler getirmekte ve kontroller yapmaktadır. Çoğunlukla hayat kurtardıkları için bu kurallar oldukça önemlidir.

Yolcuların Dikkat Etmesi Gerekenler

Kronik bir hastalığınız varsa, uçakla seyahat ederken el bagajınıza birkaç günlük ilaç almalısınız. Eğer olur da valiziniz kaybolursa, el çantanızda bulundurduğunuz ilaçlar sizin için kurtarıcı nitelikte olacaktır.

Aile doktorunuzun ve çocuk doktorunuzun telefon numarasını yanınıza alın. Böylece acil bir durumda video konsültasyonuna başvurabilir ve telefonla uzaktan teşhis mümkün olmasa bile bir uzmandan tavsiye alabilirsiniz. Bununla birlikte, tanıdık bir ses duymak ve yerel bir doktora görünmeniz gerekiyorsa ikinci bir görüş almak size daha çok güven verebilir.

Tabletlerin (hap gibi) günün belirli bir saatinde alınması gerekiyorsa, tatil yerinizdeki saat farkını göz önünde bulundurun.

Tatil ilk yardım çantanızı hazırlarken, gideceğiniz yerdeki iklim koşullarını göz önünde bulundurun. Fitiller ve aerosoller eriyebilecekleri veya patlayabilecekleri için sıcak havalarda kesinlikle uygun değildir.

İlk yardım çantanızı çocuklar için güvenli, su geçirmeyen ve gölge bir alanda tutun. Araba ile seyahat ederken, koltuğun hemen altında, elinizin altında tutmak en iyisidir.

İpuçları

  • Eğer ortaya çıkan belirtiler size endişe veriyorsa doktora başvurmalısınız.
  • Kendinize bir pratisyen hekim bulup ücretsiz olarak çevrimiçi randevu alabilirsiniz.
  • Özellikle Avrupa dışına seyahat ediyorsanız, tatil yaptığınız ülkenin acil durum numaralarını not etmeniz ve ilk yardım çantanızda bulundurmanız çok önemlidir.
  • Avrupa’da 112 numarası otomatik olarak yerel acil servisleri arar.

Sizler de Alaçatı’da geçireceğiniz tatilinizi planladıysanız, tek yapmanız gereken bavulunuzu ve ilk yardım çantanızı ayarlamak ve bu eşsiz tatilinizin tadını çıkarmak olacak. Alaçatı, bitmek bilmeyen Alaçatı gezilecek yerleri ve doymak nedir bilmeyeceğiniz Alaçatı yeme ve içme mekanlarıyla size eşsiz bir tatil imkanı sunacaktır. Şimdiden hepinize huzurlu tatiller dileriz.

Görüşmek üzere – yazısı

İlginizi Çekebilir

Büşra Nur Güven
Ben Büşra Nur Güven. Ankaralıyım ve Ankara’nın kasvetli havasından sıkılıp artık yeni bir maceraya atılmaya karar vermiştim. Türkiye’de 28 şehirden oluşan maceralarımdan biri tesadüf eseri Alaçatı oldu. Gördüğüm an Alaçatı’nın büyüleyiciliği karşısında gözlerim kamaştı. Alaçatı’nın her noktasını, her güzelliğini keşfetmeye karar verdim. Eşsiz tarihi yapıları, birbirinden renkli sokakları, bitmek bilmeyen eğlencesi ile Alaçatı, beni gün geçtikçe içine çekti. Her boşlukta Alaçatı’ya gelmek için can atan bir insana dönüştüm adeta. Bu güzelliği sizlerle de paylaşmaya karar verdim ve yazılarımı yazmaya koyuldum.

Benzer içerikler

Alaçatı
İpuçları
Alaçatı Etkinlikler
Alaçatı Yeme ve İçme
Alaçatı Gezilecek Yerler
Sahiller, Koylar ve Plajlar
Alaçatı Otelleri
Blog Yazıları