Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.

Alaçatı

Evcil Hayvan İle Yolculuk Edeceklere Tavsiyeler

29.03.2023

Alaçatı’ya gelirken her zaman en sevdiğimizi de yanımızda getirmek isteriz. En sevdiği sorulunca çoğu kişinin aklına ilk gelen evcil hayvan olacaktır. Kedileri, köpekleri, kuşları ve aklınıza gelebilecek her türden arkadaşlar… Daha önce Alaçatı’nın can dostları yazımızda buranın halkının ne kadar dost canlısı olduğundan bahsetmiştik. Sadece halkı değil; mekanlar, Alaçatı otelleri, yerli ve yabancı turistler de onlar için ellerinden geleni yaparlar. Bu yazımızda Evcil hayvanlarımızı seyahate nasıl hazırlamalıyız? Evcil hayvanınızla seyahat ederken ne yapmalısınız? ve Alaçatı’da bulabileceğiniz veterinerler hakkında sizlere bilgi vereceğiz.

Veteriner hekiminizin de görüşünü alarak patili dostlarınızla birlikte tatil planlarınızı gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz.

Yolculuktan Önce Evcil Hayvanlarımızı Bu Seyahate Nasıl Hazırlamalıyız?

Bir tatile, uzun bir yola çıkarken; evimizi paylaştığımız ve çocuklarımızdan farksız hayvanlarımızı da yanımıza almak isteriz. Onları emanet edebileceğimiz kimsemiz yoksa, evde yalnız bırakmak da istemeyiz. Tatilimiz süresince onlarla vakit geçirebilmeyi çok isteriz. Güneş, temiz hava, deniz, kum, sahil, eğlence gibi olanaklardan onların da faydalanmalarını isteriz.  Evcil hayvanlarla yaptığımız seyahatleri neye göre planlamalıyız? Yola çıkacağımız zaman, tüm bu süreç bir sorunlar yumağı haline gelebiliyor. İster özel aracımız olsun ister bir nakliye şirketi olsun fark etmez. Evcil Hayvan ile yapılacak olan seyahatler, her zaman en iyi şekilde planlanmalıdır.

Evcil Hayvanınızı Sağlık Kontrolüne Götürün

Dostunuzu tatile gitmeden veterinerde bir kontrolden geçirin. Doktorunuzdan, seyahatin mümkün olduğunca konforlu ve kaygıdan uzak bir şekilde nasıl geçirilebileceği konusunda tavsiye isteyin. Hekiminizin tavsiye etmesi halinde, sakinleştirici iğneler veya ilaçlar kullanabilirsiniz. Çıkacağınız yolculuk evcil dostumuzun midesini de bozabilir. Veterinere bu konuda yapabileceklerinizi sorun. Seyahate çıkmadan evvel daha az yemek yemek, araç tutmalarını önleyebilir.

Kahverengi ve beyaz renkli küçük evcil hayvan doktorunun elinde kontrollerini geçmeyi bekliyor

Sağlık kontrollerini tamamlamaya çalışan küçük köpekcik

Evcil Hayvan İçin Bir İhtiyaç Listesi Hazırlayın

Ne kadar dikkatli olmaya çalışsak da telaşla hazırlanırken göz ardı ettiğimiz şeyler olabiliyor. Böylesi durumların önüne geçebilmek için en mantıklı çözümü bir ihtiyaç listesi oluşturmak oluşturuyor. O halde neler bu listeye girmeli? Gelin birlikte bakalım.

Evcil hayvan için yolculuk sırasında ihtiyaç duyabileceği eşyaların, bir listesini yapmalıyız ve yola gitmeden önce son bir kez daha kontrol etmeliyiz. Özellikle listede olması gerekenler: Sağlık belgeleri, mama ve su kabı, soğuk havaya karşı sıcak tutan örtüler, maması ve suyu, çöp poşetleri, taşıma kutusu, can dostunuzun kimliği, tasması ve kayışı, en sevdiği oyuncağı, sağlık belgeleri, denize girmek için can yeleği, atıştırmalıklar ve temizleme mendilleri vb…

Hangi Yolla Gideceğinize Karar Verin

Seyahate kendi arabanızla mı yoksa tren, otobüs, deniz aracı veya uçakla mı çıkacaksınız? Eğer seyahatinizi bir şirket ile planlıyorsanız, prosedürler şirketlere göre değişiklik gösterebilir. Şirketler, ağırlığa ve boyutlara bağlı olarak farklı fiyatlar talep edebilir ve farklı kaideler belirleyebilir. Önceden firmayı arayın, bilgi alın. Koşulların ne olduğunu ne kadar ücret aldıklarını ve ne miktar ekstra ödeme yapmanız gerektiğini öğrenin. Ayrıca, gideceğiniz aracın evcil hayvanınız için uygun olup olmadığını ve aynı gün sizinle seyahat edecek başka bir hayvanın olup olmadığını sormayı unutmayın. Hayvanlar birbirlerinin kokusunu alıp huzursuz olabiliyorlar. Havayolu firmaları genellikle havalandırmalı kargo bölümlerinde 6 kilogram veya daha ağır evcil hayvanların kabul etmektedir. Ayrıca evcil hayvan taşıyıcınız varsa başka dostlarınızı da kabine alabilirsiniz.

Otobüslerde bu açıdan çok daha dengesiz bir durum söz konusudur. Eskiden birçok kimse çeşitli sorunlarla mücadele etmek zorunda kalırken yeni bir karar verildi. Ulaştırma Bakanlığı, Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikleri Resmi Gazete’de yayınladı. Alınan yeni karara göre, aşı belgesi olan kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanların özel kafeslere kilitlenmesi şartıyla sahibinin kucağına veya koltuğun önünde taşınabilecek. Otobüs şirketleri de evcil hayvanlarını araç içinde taşınabileceği özel seferler düzenleyebilecek. Elbette bu kural pitbull ve doberman gibi büyük hayvanlarda biraz farklılık gösterebilir. Böyle büyük hayvanlar yine de taşıma kutusunda ancak bagaj bölümünde taşınmalıdır.

sarı ve kahverengi tüylü asil kedi arabanın camından kafasını çıkararak etrafı seyrediyor

Arabayla seyahat eden sevimli kedi

Evcil hayvan köpek uçak biletini ve valizlerini almış uçağın kalkış saatini bekliyor

Tatiline uçarak giden minik köpek

Evcil hayvan olan golden gemide seyahat ederek kuşları izliyor

Deniz havası alarak seyahat eden can dostu

Evcil Hayvan Duyarlılığı Olan Otelleri Seçin

Nerede olacaksınız ve nerede tatil yapacaksınız? Konakladığınız yer nerede olursa olsun evcil hayvanlara izin veriyorlar mı? Varacağınız yer de dahil olmak üzere duraklarınız konusunda önceden bilgi edinin. Bütün işletmelerin evcil hayvan kabul edip etmediğini öğrenmek için lütfen doğrudan arayın. Bu noktalarda yolculuk çok sıcak ya da aşırı soğuk olabilir. Hayvanınızın sağlığı açısından gerekli tedbirleri önceden alın. Evcil hayvan kabul eden otelleri tercih ettiğinizden emin olun. Alaçatı otelleri sayfasından beğendiğiniz otelin numarasına ve e-posta adresine ulaşılabilir ve oteller ile bu konuda iletişime geçebilirsiniz.

Onları Yavaş Yavaş Alıştırın

Can dostlarımızla seyahate çıkma fikri heyecan verici olduğu kadar biraz da yorucu olabilir. Birlikte tatile ilk kez çıkıyorsanız, onun nasıl bir tepki vereceğini bilemeyebilirsiniz. Büyük bir yolculuğa başlamadan önce, birlikte kısa mesafeler kat etmek suretiyle prosedüre alışmaya çalışabilirsiniz. Kaygılı hissediyorsa, onu herhangi bir araca bindirdiğinizde kucağınıza koyabilir ve sakinleştirip rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Şayet kendi aracınızla seyahat ediyorsanız, kutusundan çıkarıp kollarınızın arasında sıkıştırabilirsiniz, ancak bir şirketle seyahat ediyorsanız, kutusundan çıkarmanız yasak olabilir o zamanda onunla konuşmalısınız.

Dostunuz ile Şehri Gezin

Ayrıca tatiliniz sırasında ziyaret edeceğiniz yerlerin bir listesini yapın. Buraların evcil dostunuzu kabul edip etmediğini öğrenin. Ancak kiliseler gibi kutsal yerlerde ne yazık ki muhtemelen kabul edilmeyecektir. Burası gerçekten ziyaret etmek istediğiniz başka bir binaysa ve tatilde iki kişiyseniz, siz dışarıda beklerken binayı hemen ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Ayrıca doğal alanlar, kamp alanları, sahiller plajlar ve koylar da evcil hayvanınızın yeni çevreyle tanışarak enerji toplaması için iyi yerlerdir. Yolculuk planlarınıza bu tür yerleri ekleyin.

Ahşap kutu ve içinde uyuyan sarı siyah ve beyaz renkteki kedi

Sevimli kedi kendine uyumak için çok güzel bir alan seçmiş

Alaçatı'da bulunan sevimli kediyi severken fotoğraf çekilen kadın

Kendini sevdirmeye bayılan Alaçatı’nın meşhur kedisi

Evcil Hayvan İle Seyahat ederken ne yapmalıyım?

Bizler tüm hazırlıkları ve kontrolleri yaptıktan sonra yola hazır hale geliyoruz. Eğer kendi aracınızla seyahat ediyorsanız, dilediğiniz zaman mola verebilecek olma avantajınız var. Arada birkaç saate bir molaya çıkmak mantıklıdır. Konakladığınız tesiste evcil hayvanınızı yürüyüşe çıkarmayı unutmayın. Fazla olmayacak şekilde küçük parçalarla besleyin. Tok bir karın mide bulantısına sebebiyet verebilir. Hayvanınıza ihtiyaçlarınız için bir mola verin, dışarıya temiz havaya çıkın. Bu durum ona biraz olsun güven verecektir.

Eğer uzun bir mola verecekseniz, köpeğinizi de yanınıza alın. Bazı durumlarda yine de uygun bir çevre olmayabilir ve onu içeride bırakmak durumda kalabilirsiniz. Şu anda aracı gölge ve serince bir yerde bırakın. Pencereleri hafifçe açın. Köşeye biraz su bırak. Eğer döndüğünüzde uslu bebek sizi bekliyorsa, ödül vermelisiniz. Yine, mümkünse aradan çok fazla süre geçmesine izin vermemeye çalışın. Örneğin bir insan işleriyle ilgilenirken bir insanlarıyla vakit geçirebilir; sırayla işlerinizi yapabilirsiniz.

Yakınınızda Veteriner Bulun

Küçük arkadaşınızın aşılarını ve kontrollerini yaptırdınız, ilk yardım çantası hazırlama yazımızı okuyarak bir çanta hazırladınız, fakat hala dikkatli olmakta fayda var. Herhangi bir acil durumda paniğe kapılmadan, seyahate çıkmadan önce konaklayacağınız yerin yakınındaki veteriner hekimleri araştırmalı ve bunların telefon numaralarını, e- posta adresleri ve klinik adreslerini not etmelisiniz. Böylelikle olumsuzluk durumunda daha hızlı bir şekilde hareket edebilirsiniz. Alaçatı’da tatil yaparken can dostlarınızı güvenle emanet edebileceğiniz veteriner klinikleri ise şunlardır;

Alaçatı veteriner kliniği: Alaçatı Mahallesi, 16056. Sokak No:12/A, 35930 Çeşme/İzmir

Pet 24 Veteriner Kliniği: Alaçatı, Atatürk Blv., 35930 Çeşme/İzmir

Alaçatı Pegasos Veteriner: Alaçatı Mah. 11500 Sok, Rıza Ertan Cd. No: 38, 35930 Çeşme/İzmir

Görüşmek üzere – yazısı

İlginizi Çekebilir

Büşra Nur Güven
Ben Büşra Nur Güven. Ankaralıyım ve Ankara’nın kasvetli havasından sıkılıp artık yeni bir maceraya atılmaya karar vermiştim. Türkiye’de 28 şehirden oluşan maceralarımdan biri tesadüf eseri Alaçatı oldu. Gördüğüm an Alaçatı’nın büyüleyiciliği karşısında gözlerim kamaştı. Alaçatı’nın her noktasını, her güzelliğini keşfetmeye karar verdim. Eşsiz tarihi yapıları, birbirinden renkli sokakları, bitmek bilmeyen eğlencesi ile Alaçatı, beni gün geçtikçe içine çekti. Her boşlukta Alaçatı’ya gelmek için can atan bir insana dönüştüm adeta. Bu güzelliği sizlerle de paylaşmaya karar verdim ve yazılarımı yazmaya koyuldum.

Benzer içerikler

Alaçatı
İpuçları