Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.

Gezilecek yerler

Pazaryeri Camii

09.02.2022

Günümüzde Alaçatı Pazaryeri Camii ismiyle anılan Ayios Konstantines Kilisesi, Yuhannis Halopas tarafından inşa edilmiş. Yapımına 1830’lu yıllarda başlanmış ve yığma moloz taş tekniği kullanılmış, 1874 yılında kilise olarak hizmete açılmıştır. Zamanında beldede yaşayan Rum vatandaşlar için üç kilise yapılmış ve yalnızca bugün cami olarak kullanılan bu yapı ayakta kalabilmiş. Alaçatı çarşısında kolay ulaşılabilir bir konumda olmasından dolayı turistler için ilgi odağıdır.

Alaçatı Pazaryeri Camii'nin dışarıdan görüntüsü

Cumhuriyet’in ilanının ardından camiye dönüştürülen kiliseyi ziyaret edenler, ibadet edilirken üzeri bir örtü ile örtülen ve her biri sanat eseri olan ikonaları görebilirler. Yüksek miktarda turist ağırlayan bu bölgedeki bir yapının, kilise olarak kullanıldığı dönemden kalma dini resim ve motiflerine hoşgörü çerçevesinde sahip çıkılması takdire şayan.

1920’li yıllarda camiye çevrildiğinde içinde yer alan freskler boyayla kapatılmış ve bu boya işlemi fresklerin restore edilirken ortaya çıkarılmasına dek çok iyi korunmasına olanak sağlamış. 2010 yılında yapılan bu büyük restorasyon çalışması ve Ortodoks Patriği Bartelomaios’un burayı ziyareti kiliseye duyulan ilginin de artmasına sebep olurken Alaçatı Pazaryeri Camii içindeki perde ile ayrılan bir kısım turistler tarafından ziyaret edilebilir hale getirilmiş.

Rönesans eğitimi almış bir ressam tarafından boyanmış ikonostasinin ortasındaki, tüm alanın aksine siyah beyaz bir teknikle yapılan kafatası ve onun hemen altında çapraz iki kemik (korsan flaması) en ilginç kısımlardan.

Alaçatı Pazaryeri Camii'nin turistler tarafından ziyaret edilebilir freskleri

İlk görüşte yadırganan bu ölüm sembolü, Hristiyanlık inancı için anlamı büyük olmakla beraber kiliselerde tasvir edilen “çarmıha gerilen İsa” ikon ve fresklerinin çoğunda, İsa’nın çarmıha gerildiği haçın dibinde görülebilir. Bu etkileyici templonun üzerinde yer alan fresklerin Hristiyan inancının önemli kahramanlarını ve olaylarını betimlediklerini belirtmek gerekir.

Kafatası betiminin altına denk gelen tam orta noktada diğerlerine göre büyük olduğu için farklılık gösteren metoplarda Hristiyanlık için önemli üç peygamber yer almaktadır. Bu peygamberlerin ortasında yer alan Abraham (İbrahim) Peygamber merkez figür olarak hiyerarşik başlangıcı da oluşturmaktadır. İbrahim Peygamberle aynı büyüklükteki iki metopta ise sağda İshak solda Yakup Peygamberlerin tasvirleri vardır. Peygamberlerin üçü de ayakta betimlenmişlerdir.

Diğer yandan ikonostasinin solunda Süleyman, Yeremya, Zekeriya, Musa, Harun, İşaya peygamberler, sağında ise Davud, Ezekiyel, Danyal, Abakum (Habakkuk), Gedeon (Gideon) ve İlyas peygamberler bulunmaktadır.

İkonostasinin ortasında soldan sağa doğru yer alan 12 metopta ise kutsal metinlerden alınmış Meryem ve İsa’nın yaşamından kesitler resmedilmiştir:

1. Fresk: Meryem’e Müjde,
2. Fresk: İsa’nın Doğumu,
3. Fresk: İsa’nın Tapınağa Sunulması,
4. Fresk: İsa’nın Ürdün Irmağı’nda Vaftizi,
5. Fresk: Yeruşalem’e Görkemli Giriş,
6. Fresk: İsa Zeytinlik Dağı’nda Dua Ediyor,
7. Fresk: Diriliş,
8. Fresk: İsa Havarilerine Görünüyor,
9. Fresk: Göğe Yükseliş,
10. Fresk: Pentekost (50. Gün),
11. Fresk: Metamorphosis: İsa’nın Görünüşü Değişiyor ,
12. Fresk: Koimesis: Meryem’in Ölümü olarak resmedilmiştir.

Caminin bahçesinde ise siyah-beyaz çakıl taşından mozaiklere rastlamak mümkün. Cami yapıldıktan sonra eklenen ve dışarıdan girilen minaresi tek şerefeli olup kesme taşlıdır. Çarşı ile Pazaryeri arasındaki kalabalık bir meydanda olduğu için etrafında kafe, büfe, butik otel, tatlıcı, pastane, hediyelik eşya satan dükkanlar sıklıkla bulunuyor. Alaçatı’ya gelmişken mutlaka ziyaret edilmesi gereken bu kültür mirasına Alaçatı Çarşısı ile Pazaryeri arasındaki meydanda ulaşabilirsiniz.

Bu kültür mirası cami, dinler arası hoşgörünün en güzel örneklerinden ve bu sebeple mutlaka ziyaret edilmeye değer. 

Görüşmek üzere – yazısı

İlginizi Çekebilir

Alaçatı
İpuçları
Alaçatı Etkinlikler
Alaçatı Yeme ve İçme
Alaçatı Gezilecek Yerler