Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.

Yeme & İçme

Alaçatı Muhallebisi

12.01.2023

Tatlı denilince bazılarımızın aklına direkt olarak mutluluk geliyor. Özellikle tatile gittiğimiz zaman bize keyif veren yiyecekler tüketmeyi çok seviyoruz. Bazılarımız sütlü, bazılarımız şerbetli tatlıya bayılıyorlar. Bende sütlü tatlı severlerden biriyim. Alaçatı muhallebisi, kazandibi, magnolia, trileçe ve diğerleri. Saymakla bitiremediğim tatlıları Alaçatı sokakları ya da Alaçatı Otelleri‘nde yediğinizi düşünün. Muhteşem olmaz mı? Hava gülen bulutlarla çevrili, karşımızda sevdiğimiz insan, burnumuza yeni açan begonvillerin kokusu geliyor, masada tatlı, yanında içeceğimiz ve unutulmaz bir anı aklımıza ve kalbimize koymuş olduk.

Bu kadar güzel anlardan sonra yediğiniz Alaçatı muhallebisinin tadı damağınızda kalmış olabilir. Gitmeden içerisinde damla sakızı olan muhallebiyi de denerseniz onun da kendine özgü tadını keşfedeceksiniz. Sadece damla sakızı ile yapılmıyor muhallebi. Farklı farklı çeşitleri bulunuyor. Kadayıflı muhallebi, kakaolu muhallebi, çilekli muhallebi gibi…
Ama en güzeli bence Alaçatı yöresine uygun olan muhallebidir ve size bu yazımda meşhur olan muhallebinin tarifini vereceğim.

Muhallebiyi pişirirken çok dikkat etmelisiniz, altı tutmasın!

Alaçatı Muhallebisi Tarifi

Tatlıyı severiz ama çok yediğimiz zamanda sağlığımıza zararlı olduğunu biliriz. Evde yapacağımız tatlının tarifini hemen sizinle paylaşıyorum. Sizde yaparsanız ve hoşunuza giderse bizimle paylaşabilirsiniz.

  • 1 litre süt (inek sütü olursa daha güzel olur. Koyun sütü ve keçi sütüyle yapanlar oluyormuş bence ağır bir tadı olacağından ben inek sütü kullanıyorum.)
  • 182 gr tereyağı (Tereyağı yoksa margarin de kullanabilirsiniz.)
  • 1 su bardağı un (Eledikten sonra koyuyorum ben ne olur ne olmaz diye.)
  • 8 yemek kaşığı toz şeker (Varsa elinizde esmer şeker onu da kullanabilirsiniz.)
  • Tarçın
  • 1 buçuk paket vanilya
  • Seviyorsanız 4-5 parça damla sakızı koyabilirsiniz.

Not: Damla sakızı koyacak olanlar 1 paket vanilya yeterli olacaktır.

Alaçatı Muhallebisi Nasıl Yapılır?

Bu lezzetin tadını bilenler hep yapmak isteyecekler. Size birkaç tüyo vereceğim. Daha lezzetli olması için. Köy sütünden yaparsanız bir sıfır öndesiniz demektir. Tereyağı kullanırsanız rakip kaleye gol atmış gibi sevinebilirsiniz. Damla sakızı koyarsanız içine penaltı vuruşu gol oldu demektir. Damla sakızı sevmeyenler olursa vanilya kurtarıcıdır ama ofsayt olur.

  • Tereyağını eritin. 
  • Unun üzerine dökün ve kokusu kayıp olana kadar 2 dakika kızartın. Muhallebinin rengi beyaz kalacak şekilde, çok fazla kavurmayın, renginde çok fazla değişiklik yapmayın.
  • Karıştırarak sütü ekleyin.
  • Sütün tümü eklendikten sonra şekeri ve (damla sakızı) sonrasında ise vanilyayı koyuyoruz. Çırpma teli ile karıştırıyoruz. Karışım koyulaştığında ocağı kapatın. Geldik, en önemli Alaçatı muhallebisinin özelliğini veren kısma. Karıştırıcı yardımıyla 15 dakika boyunca çırpın.
  • Zaman biraz uzun gibi gelebilir ama bu süreç muhallebiye güzel bir doku kazandırıyor.
  • Pürüzsüz olana kadar 15 dakika çırptığımız muhallebimizi, kaselere boşaltıyoruz.
  • Soğutuyoruz ve üzerini kapatarak dolapta dinlendiriyoruz.
  • Üzerine tarçın ya da istediğiniz yiyeceği koyup afiyetle yiyebilirsiniz.
Küçük kavanozlarda Alaçatı muhallebisinin süslü hali

Sade olan muhallebinin limon ve böğürtlen ile süslenmesi

Muhallebi

İnanışa göre, muhallebi 7. Yüzyılda Arap generali Al-Muhallab ibn Abi Sufra’nın emrinde çalışan İranlı bir şef tarafından Arap mutfağına tanıtılmıştır. Tatlıya, çok sevdiği pudingi de ekleyen komutan kendi adını verdi. Bu tariflerin ilki 10. yüzyıla kadar uzanmaktadır; pirinç unlu süt, tavuk parçacıkları ve pirinç taneleri içeren süt ve pirinçsiz krema. Bu pudingin ilk türü Bağdatlı ibn Sayyar al-Warraq’a atfedilmektedir. Biri Endülüs’te diğeri ise Bağdat’ta 13. yüzyıla ait iki yemek kitabında tavuğun yerine koyun etiyle yapılan baharatlı muhallebiden bahsedilmektedir. Bu pudingin Pers kökenli olmasının nedeni Endülüs’te yazılan bir kitaptan alınmıştır.

İnsanlar hoşlarına giden bir yemek, tatlı ya da içecek içtikleri zaman onlara hoş gelen ve hikayesi olan şeyleri unutmazlarmış. Alaçatı da yediğiniz ve içtiğiniz şeyleri unutmayacaksınız, çünkü Alaçatı masallar şehri gibidir. Baktığınız duvarlar, yürüdüğünüz yollarda anı birikmiş ve her adımına yansımıştır bu anılar. Tattıktan ve gezdikten sonra umarım tekrar gelmek istiyorum dersiniz. Evde yapmak istemezseniz Alaçatı’da İmren‘den alabilirsiniz muhallebiyi.

Alaçatı ya özgü dediğiniz, beğendiniz ve tadına baktığınız tatlıların, anılarını ve fotoğraflarını bekliyoruz. Güzel anlarınızı bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz.

Görüşmek üzere – yazısı

İlginizi Çekebilir

Alaçatı
İpuçları
Alaçatı Etkinlikler
Alaçatı Yeme ve İçme
Alaçatı Gezilecek Yerler
Sahiller, Koylar ve Plajlar