Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.
Etkinlikler

Alaçatı’da Tüplü Dalış

05.07.2022

Şehrin kalabalığından kurtulmak, hayatın monotonluğundan kaçmak için, bazen de sebepsiz, her birimiz ne çok isteriz güzel bir tatile çıkmayı. Sadece tek bir gün bile kendini kızgın kumların üzerine, masmavi suların derinliklerine bırakmak… Kim istemez ki? Peki siz hiç bu mavi suların derinliklerinde neler olduğunu merak ettiniz mi? Alaçatı’da Tüplü dalış ile bunu öğrenmenizin mümkün olduğunu söyleyebilirim. Alaçatı etkinlikler sayfasında bulunan sayısız etkinlik içinden tüplü dalış sizin favoriniz olacak. Tüplü dalış; su altına inebilmemiz, oradaki canlılarla tanışıp vakit geçirebilmemiz, oradaki yapıları görebilmemiz için bize eşsiz bir fırsat sunuyor. Hayatınız boyunca unutamayacağınız bir maceraya hazırsanız tüplü dalış hakkında yazdığım bu yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

Aletli veya scuba diving de denilen tüplü dalış için bu işi senelerce yapmış bir profesyonel olabilirsiniz. Henüz hiçbir tecrübeniz olmaya da bilir. İki türlü de bu macerayı denemeyi düşünüyorsanız Alaçatı’nın sizin için eşsiz bir yer olacağından eminim. Daha önceden denedim diyorsanız tekrar düşünün derim. Çünkü bizce Alaçatı, adeta bu iş için biçilmiş kaftan. Ayrıca Alaçatı’da sörf ve tekne turu da, suda mutlaka deneyimlemeniz gereken aktiviteler arasında yer alıyor.

Su altında olmak, suyun içinde uçma hissini yaşamaktır. Su altında olmak, gezegenimizin sessiz dünyasını keşfetmektir.

Neden Dalış?

Dalış; huzur, adrenalin, sosyal etkileşim ve çok daha fazla şey sunduğu için kesinlikle deneyimlenmesi gereken bir aktivitedir. Şayet bu keyifli aktiviteyle ilgili herhangi bir endişeniz varsa suyun altına attığınız ilk adımdan itibaren ortadan kalkacak. Bu aktivitenin bağımlısı olacak, etrafınızdakilere de sürekli anlatacaksınız.

  1. Dalış; İş dünyasının koşuşturmacasından, şehrin gürültüsünden ve günlük yaşam kargaşasından kaçabileceğiniz bir aktivitedir. Su altında dalgaların sesine su altı ortamının huzur veren sessizliği eşlik ediyor. Suyun altında neredeyse yer çekimine meydan okuyacaksınız.
  2. Evet, su altı dünyasının renkli dünyasını fotoğraflarda, kliplerde ve su altı belgesellerinde görmüş olabilirsiniz. Bu mükemmel canlıların etrafınızda koşuşturduğunu, meraklı gözlerle sizi izlediğini, beraber yüzdüğünüzü düşünsenize. Şimdiye kadar hiç görmediğiniz, var olduklarını bile bilmediğiniz canlıları keşfetmenin zevki… Üstelik bu büyüleyici dünyayı fotoğraf ve videolarınızla yeryüzüne taşıyabilir ve diğer insanlarla paylaşabilirsiniz.
  3. Suda yapılan aktiviteler vücudunuzdaki her kasın çalışmasını sağlar. Şimdiye kadar belki de vücudunuzun sınırlarının hiç farkında değildiniz. Daldıkça, bedeninizin sandığınızdan çok daha büyük yeteneklere sahip olduğunu keşfedeceksiniz. Dalma deneyimi, size vücudunuzu tanımak için fırsat verir. Ayrıca sizi çok daha sağlıklı bir insan yapar.
  4. Dalışı sadece dinginlik olarak tanımlamak biraz eksik olur. Su içinde huzurun yanı sıra, dalışın adrenalin etkisi de yadsınamaz. Dalıcı eğitiminiz ilerledikçe ve dalış deneyiminiz arttıkça çok daha keyifli ve adrenalin dolu dalışlar yapabilirsiniz. Unutmayınız ki adrenalinin kalp sağlığına da olumlu etkisi vardır. Adrenalini pek sevmiyor musunuz? Hiç sorun değil. Keyifli, huzurlu dalışlar yapmak da her zaman mümkün.
  5. Günlük yaşamdan kurtulup tüm insanların arasından kaçmayı kim istemez ki? Günlük hayatın stresini geride bırakabileceğiniz ve bir şey düşünmek zorunda kalmayacağınız bir aktivite isterseniz dalış tam olarak size göre bir etkinlik. Deniz altında geçirdiğiniz süre boyunca, manzaraya ve güvenlik önlemlerine olan konsantrasyonunuz sayesinde kendinizi bildiğiniz bir dünyadan tamamen soyutlayabilirsiniz.
  6. Dalış aktivitesi sayesinde sadece denizin altını değil, farklı ülkeleri ve farklı coğrafyaları da keşfedebilirsiniz. Dalış için gittiğiniz ülkelerde farklı kültürleri, farklı yiyecekleri, farklı insanları vb. keşfedebilirsiniz. Bu sayede gerek karada gerekse su altında keşfetmenin heyecanını tam anlamıyla yaşayabilirsiniz.
  7. Dalış yaparken yeni insanlarla tanışma fırsatınız olacaktır. Endişe etmeyin, işe bir başınıza başlasanız bile bir daha asla yalnız kalmayacaksınız. Bir hafta sonunda bile ne kadar çok yeni yakın arkadaşlar edineceğinize şaşıracaksınız. Kendi deneyimlerinizi paylaşma, beraberce bu deneyimleri yaşama ve yeni şeyler üzerine konuşma fırsatı bulacaksınız.

Tüplü Dalış Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Tüplü Dalış Nasıl Yapılır?

Tüplü dalış, su altında nefes almanızı sağlayan ekipmanlarla yapılır. Tüplü dalış sporuna adını veren scuba, aynı zamanda ekipmanların da adıdır.

İlk defa deneyecekler için ilk etapta deneme dalışı ile başlanıyor. Profesyonel hocalar, dalmak isteyen kişiyi tutarak yönlendiriyor yani her şeyi kendileri yapıyor. Emniyetli bir şekilde, maksimum 5 metre derinliğe yaklaşık 15-20 dakika süren bir dalış deneyimi yaşamanız mümkün. Güvenliğiniz en iyi şekilde sağlanıyor ve korkularınızın yersiz olduğunu suya girdiğiniz andan itibaren anlayabiliyorsunuz.

Tüplü dalış tehlikeli midir?

İstatistikler tüplü dalışın yüzmeden daha güvenli olduğunu göstermektedir. Fakat aynı araba kullanmak gibi öğrenilmesi gereken kurallar vardır. Kuralları izlediğiniz ve limitlerinize uyduğunuz sürece son derece güvenlidir.

Kimler Tüplü Dalış Yapabilir?

14 yaşına gelen ve dalış yapmak için sorun olabilecek sağlık problemi bulunmayan herkes dalış eğitimi ve özel bir sertifika alabilir.

Büyük bir dayanıklılık ve çaba gerektiren dalış, aynı zamanda sağlıklı bir bünye de gerektiriyor. Çok ciddi bir tıbbi sorununuz yoksa dalış yapabilir, dalmanın keyfini, heyecanını keşfedebilirsiniz. Sağlık açısından belirli rahatsızlıklarınız varsa, doktorunuzun izin vermesi ve ilgili rahatsızlıkla ilişkili rapor vermesi koşuluyla dalış kurslarına ve dalışlara katılmanız mümkündür. Başlangıçta eğitmeniniz size doldurmanız için bir bilgi formu verecektir. Tereddüt ettiğiniz bir madde varsa, bu konuyu eğitmenizle görüşmeli ve gerekirse doktorunuza danışmalısınız.

Hangi Sağlık Sorunları Tüplü Dalışa Engel?

Maalesef dalış yapılmasına izin vermeyen bazı sağlık problemleri mevcut. Kendi kendinizi tehlikeli bir duruma sokmamanız için sağlık sorunlarınızı göz önünde bulundurmanız çok önemlidir.

Daha önce iç kulağından ve orta kulağından ameliyat geçirmiş olanlar ile vertigo ve denge bozukluğu gibi kulak problemi olanlar dalış yapamazken ayrıca gece görüşünde sorun yaşayanlar ve renk körlüğü testini geçemeyenler için dalış yapmak oldukça sakıncalıdır. Bununla birlikte kalp damar hastalığı, kolesterolü yüksek ve akciğer hastalığı olan kişiler, lenfoma ve lösemi hastaları, kansızlık hastaları ve obezite sorunu olan bireyler derin dalış yapmamalıdır.

Alaçatı Dalış Noktaları

Dünyanın her yerinde dalış yapabilirsiniz. Güneydoğu Asya’daki birçok güzel noktadan Karayipler’e, Avustralya’daki ünlü Büyük Set Resifi’ne veya muhteşem Alaçatı’ya kadar. Ancak dalış sadece tropik okyanuslar için değildir. Antarktika, İzlanda ve hatta Avusturya’nın göllerindeki buz gibi soğuk sularda bile dalış yapılabilir. Her destinasyon dünyanın her yerinde bulabileceğiniz farklı canlılarla birlikte kendi cazibesini ve maceralarını da beraberinde getirir. Ancak bu, aynı dalış bölgesinde birden fazla dalışın aynı deneyimleri getireceği anlamına gelmez. Her dalış farklıdır, her seferinde başka canlılar görecek, yeni noktalar keşfedeceksiniz. Siz ve arkadaşınız birlikte dalışa gidebilirsiniz ve yine de her ikiniz de dalışı birbirinden tamamen farklı deneyimleyebilirsiniz. Dalış tecrübeniz için Alaçatı’yı tercih etmeyi düşünüyorsanız doğru kararı vermişsiniz. Dalış yaptıktan sonra yorgunluğunuzu birbirinden güzel Alaçatı otellerinde atabilirsiniz. Burada bulunan butik oteller, eşsiz bir deneyim sunmak için sizleri bekliyor. Tercihinizi Alaçatı’dan yana kullandıysanız gelin Alaçatı’da bulunan dalış noktalarını birlikte inceleyelim.

Ayrık Taş:

Dalış noktalarından en derini olarak kabul edilir. Burada derin dalışlarınızı keyifle gerçekleştirebilirsiniz. Eşek Adası’nın kuzey ucunda yer alan bu noktayı 3 ayrı parkur ile keşfedebiliriz. Uçuş duvarında bulunan oyuklardaki canlılar kesinlikle görülmeye değer diyebilirim. Duvarlar da çeşitli yosun, mercan ve süngerlere ev sahipliği yapar. Kıyıdan 18 metre ile başlayan, 26 metreye kadar inen bir duvar daha var ve başlangıç düzeyindeki dalıcılar için çok güzel manzaralar sunar. Osmanlı çapası ve bir çok anfora görmek mümkündür. Canlılık açısından en zengin noktalardan biridir. Çeşitliliğin fazla olma sebebi, birçok canlının geçit noktası olmasıdır. Su altı fotoğrafçılığı için mükemmel bir nokta olmasının yanı sıra dalıcı, her seviyede görsel şölen yaşayabilir.

Yatak Odası:

Bu dalış noktası, içerisinde büyülü bir mağara saklayan bir adadır. Dalışın başlarında ilk olarak taş kemer ile karşılaşıyoruz. Kemerin altından geçerek mağaraya doğru ilerliyoruz. Burada su altı fotoğrafçılarının benzersiz görüntüler yakalamaları mümkün. Kemeri geçmemizin ardından karagöz sürüleri bizlere eşlik ediyor. Sol tarafta, yaklaşık 6 metrede bizi mağaranın girişi karşılıyor. Karşılaştığınız renk cümbüşünün ardından daha çok heyecanlanmamanız imkansız. Mağaranın içinde bir pencere bulunmaktadır. O pencereden yansıyan ışıklar, bize büyülü bir dünyanın kapılarını araladığımızı gösteriyor. Şanslıysanız barakudalar, etrafınızda daireler çizecektir. Yaklaşık 45-50 dakika süren bir dalış deneyimi yaşayabilirsiniz.

88 taşları:

Eşek Adası’nın en güneyinde yer alır. Burada müren, anafor gibi çeşitli su canlılarına rastlanılabilir. Sığda sinağritler , derinlerde eşkinalar sizleri bekliyor. Profesyonellerin ve acemi insanların da kullanabildiği 88 taş dalış alanı, ilk kez deneyenler için uygun bir alan olacaktır. 88 Taşlar, ismini derinliğinin toplamının 88 metre olmasından alıyor. Unutamayacağı bir deneyim yaşamak isteyenler için 88 taşlar oldukça iyi bir konumdadır. Bu bölgenin en önemli özelliği ise 25-30metrelerdeki 4. ve 7. yüzyıldan kalma amforalardır. Bu noktada eski denizcilerin dramlarını iliklerinize kadar hissedebilirsiniz.

Topuk:

Konum olarak Topuk noktası, No-Name ve Yatak Odasıyla üçgen oluşturan bir noktadadır. Genellikle durgun havalarda tercih edilir. 15- 16 metre düz duvarları, dağınık parça taşları ve oyuklarıyla muazzam bir bölgedir. Bu dalış noktasında Akya ve Barakuda sürülerini görebilirsiniz. Beyaz kumdan oluşan zemin ve hemen yanındaki koyu renkli duvar, fotoğrafçılar için başarılı bir kontrast oluşturur. Su altı fotoğrafçılığı eğitimleri için topuk dalış bölgesi son derece uygundur. Denizciler için tehlikeli, dalgıçlar için son derece eğlenceli bir yer olarak bilinir.

Monem Batığı:

Türkiye’de her seviyeden dalgıcın dalabileceği en büyük batıktır. Bu batık görenleri kendine bağımlı yapmaktadır. Sakin havalarda gidilebilir. Türkiye’de dalış yapılabilen en büyük batıktır. Geminin en arka kısmına doğru gelindiğinde pervane ve dümen palasının yanından geçilir. Lumboz deliklerinden kamaraların içlerine bakılabilir. Güvertenin üst katında 20 dalgıcın aynı anda bulunabildiği bir alan vardır. Buradan yukarıya çıkarak kaptan köşküne ulaşılır. Mizana direklerinden sonra hava bacaları üzerinde veya pruva üzerinde emniyet duraklaması yapılarak tekneye dönülür. Burada Akya , Sinarit, Karagöz ve pek çok balık çeşidi görülebilir. Mutlaka görmeniz gereken bir noktadır

No Name:

Çeşme’de, Makri Adasının güneye bakan kısmında bulunur. Poyraz havalarda tercih edilen korunaklı bir bölgedir. Eğitim dalışları için ve deneme dalışları için idealdir. 15 metreye kadar inen bu bölgede sargoz ve karagöz sürülerini gözlemleyebiliriz. Eğer şanslı ve biraz da sabırlıysak erişteler arasına saklanmış olan denizatlarını doğal ortamlarında gözlemleyebiliriz. Tekne turları sırasında da bu dalış bölgesi sizler için mükemmel bir deniz sefası sunar.

Ildır Fener Adası:

Adanın kuzey ucuna doğru döküntüler ve kayalıklar başlayarak ortalama 35 metreye kadar inerler. Bu sırada böcek ve eşkinalarla karşılaşmamız olasıdır. Bunun yanı sıra “havadan korkan” adı verilen sarı tüp süngerlere, kırmızı süngerlere karşılaşabilir, karanlık girintilerde çiçek mercanlarını gözlemleyebiliriz.

Göbek taşı :

Bu bölgeye ismini veren denizin orta göbeğinde yer almasıdır. Aynı zamanda orta banko da denir. İki ada arasında sıkışmış bir platodur. İki bölümlü bir yükseltiden oluşur. Birinci bölümün en sığ yeri 10 metredir. Apiko pozisyonda, kılavuz ipten inilir. Bol Müren’li ve balıklı bir bölgedir. İkinci bölüm ise daha derindir. 22-45 metrelere kadar uzanan döküntü taşlardan oluşur. Bol balıklı ve egzotik bir yerdir.

Madonna:

Herhangi bir kara bağlantısı olmayan bir bölgedir. Yaklaşık olarak 500-600 metre uzunluğu olan bu duvarda çok sayıda oyuk, çatlak ve delik bulunmaktadır. Bu kadar çok yuva olan yerde de balık sayısı haliyle epey fazladır. Duvarın sonunda ise Madonna adını verdiğimiz bir mağara vardır. Bu mağaranın zemini beyaz kumla kaplıdır. Tavan yüksekliği ise 1,5 metre civarındadır. Mağara girişinde 2 bacanın aydınlattığı geniş bir hol bulunur. Girişten hemen sola döndüğümüzde ise dar bir koridordan ayrı bir galeriye girip başka bir çıkıştan çıkmak mümkündür. Yani bir girişi ve iki çıkışı olan muazzam bir mağaradır.

Galeri:

Eşek adasının önündeki küçük adanın güney yakasında yer alır. Çeşmedeki tarihi anlatan bir parkuru, su altında inşa etme çabalarıyla ortaya çıkmıştır. 150 kg sütun ve heykellerden oluşan ve aynı zamanda çanak ve çömleklerin bulunduğu bir bölgedir.

Riko:

Bu nokta adını halk arasında Paspariko denilen adanın kuzey-batı ucunda bulunmasından alır. Sadece Lodos havalarda gitmek için uygundur. Teknenin bağlandığı yerden Batıya doğru gidilir. 15 metrede başlayan duvar 38-40 metreye kadar iner. 35 metrede mağara büyüklüğünde bir kovuk bulunur. 4-6 metrelerde ise nereden geldiği bilinmeyen 3,5 – 4 metre boylarında eski çağlara ait bir demir çapa bulunur.

Mengene:

Bu bölge Riko-Topuk-Yatak Odası üçgeninde yer alır. Bir kara parçasıyla bağlantısı yoktur. Orta suda bir yükselti şeklindedir. Plato halini almış bu yükseltinin en sığ yeri 12 metre en derin yeri 23 metredir. Bu nedenle bu aralıkta dalan her dalıcı için uygun bir noktadır. Yeri fazla bilinmediği için balık yönünden oldukça zengin bir noktadır.

Orkinos Çiftliği:

Çeşme Gerence körfezi açıklarında bulunur. Burada bulunan, her biri 300–600 kg olan kafesler içerisindeki dev balıklar gerçekten muhteşem. Her kafesin derinliği yaklaşık 30 metre ve Kafeslerin her birinde 1000 kadar balık var. Bu sebeple bu özel dalış 5 erli gruplar halinde ve sırayla yapılıyor. Bu muhteşem balıklarla aynı ortamda olmak ve onlarla göz göze gelmek sizin için unutulmaz bir tecrübe. Yaklaşık 30 dakika süren dalışlara sadece Advanced veya üzeri seviyedeki dalıcılar dalabiliyor. Dalışlarda fotoğraf çekmek mümkün ancak flaş kullanılmasına izin verilmiyor.

İngiliz Adası:

İngiliz adasının güney doğu ucu ve kuzey ucu ve kuzey batı ucu olmak üzere 3 ayrı dalış noktası bulunur. 12 metreden başlayan 35 metreye kadar derinleşen duvarlar bulunur. 16 metrede görmeye değer büyüklükte bir müren bulunmakta. Güney ucu noktası 46 metreye kadar gider. Bol duvarlı olduğu için böcekler ve canlılık yoğundur.

Deve Taşları:

Gerence körfezinin ucunda bulunan bu nokta denizin ortasındadır. Su yüzeyinden bir metre kadar yükselen kayalar uzaktan bakıldığında develere benzetilmektedir. Büyük bir koni formunda olan kayalık bölge basamaklar halinde 60 metre derinliğe kadar iner. Açık denizde olan bu bölgede zaman zaman Orkinoslara da rastlanır. Teknenin demirlendiği 5 metrelik derinlik ise eğitim çalışmaları ve emniyet duraklamalarında gezinmek için idealdir.

Tüplü Dalış Ekipmanları

Tüplü Dalış Maskesi:

Dalgıçlık yaparken kullanılan en önemli ekipmanlardan biridir. Buna sebep olarak su altında görüşünüzü doğrudan etkilemesi ayrıca yüzünüzün hatlarına uyum sağladığı için suyu gereksiz yere emmemesi gösteriliyor. Kurs sırasında değil belki ama kurs bittikten sonra, dalmak artık hayatınızın bir bölümü olduğunda, size özel ve uyumlu bir maske dalıştan daha fazla keyif almanızda yardımcı olacaktır.

Tüplü Dalış Elbisesi:

Deniz suyu ile vücut arasında bir yalıtım oluşturarak vücut ısısının tehlikeli ölçüde düşmesini önleyen dalış giysileri son derece önemli dalış ekipmanlarındandır. Çok sıcak olduğunu düşünseniz de dalış yaparken daima dalış elbisesi giymelisiniz. Bu, suyun sıcaklığı havadan 25 kat daha hızlı absorbe etmesinden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla, dalış yaptığımız su sıcaklığına bağlı olarak, mutlaka 3mm, 5mm, 7mm veya “shorty” (kısa kol- kısa bacak tarzı) dediğimiz bir dalış kıyafeti kullanmalısınız. Ayrıca dalış elbiseleri sırtınıza giydiğiniz dalgıç yeleği ve tüplü hortum vücudunuzu çizmesini de engeller.

Tüplü Dalış Paleti:

Dalış için kullanılan paletler genellikle “açık paletlerdir”. Bu nedenle çıplak ayakla giyilemezler. “Dalış patiği” adı verilen bir tür ayakkabı ile giyilmesi gerekir. Zira paletlerin su altında dalgıç ekipmanının ağırlığını taşıyacak kadar kalın olması ve ayakların soğuk almaması gerekir. Dalış, su altında güçlü kondisyon isteyen bir aktivitedir. Dalış paletleri bu nedenle çıplak ayakla giyilebilen diğer paletlere kıyasla daha kalın ve dayanıklıdır. Uyumlu bir dalış patiği sayesinde de, ayağınıza kramp girme ihtimalini en aza indirgemiş olursunuz.

Tüplü dalışta kullanılan maske

Dalış Maskesi

Tüplü dalışta kullanılan elbise

Dalış Elbisesi

Tüplü dalışta kullanılan palet

Dalış Paleti

Dalış Patiği:

Patikler dalış sırasında su altında ayakların rahatlığı ve güvenliği için tasarlanmış bir dalış ekipmanıdır. Ayağınıza kesici veya yaralayıcı bir objenin saplanmasını önler. Ergonomik olarak ayağı sarması, ayağınıza kramp girme riskini en aza indirir. Ayakların üşümesini engeller ve açık tip dalış paletleriyle giyildiğinde maksimum koruma sağlar.

Konsollar:

Konsol veya “Gauge (Geyç)” bileşenleri dalış regülatörünün yüksek basınç portuna bağlanır. En önemli işlevi ölçümdür. Böylece hortumda kalan hava miktarı ve içinde bulunduğunuz derinlik ölçülür. Tekli, ikili ya da üçlü konsol olarak yapılandırılabilirler. Tekli konsollar sadece tüp içindeki havayı gösterir. İkili konsollar ayrıca bir derinlik ölçere de sahiptirler ve bulunduğunuz metreyi size gösterir. Son olarak, söz konusun iki ölçüm bileşenine bir su altı pusulası entegre edilebilir. Aynı zamanda bu pusulayı deniz altındaki navigasyon için de kullanabilirsiniz.

Dalış Tüpü:

Su altında dalgıca hava sağlayabilmek için sıkıştırılmış, basınçlı hava ile dolu cihazlardır. Malzeme alaşımları olarak temelde ikiye ayrılırlar. Bunlar çelik ve alüminyumdur. Bu çelik tüpler dalgıca su altında “batar” etki verdiğinden, dalgıç daha az ağırlıkla aşağı inebilir, fakat bu borular korozyondan daha fazla etkilenir ve ihmal edilmemelidir. Bir diğer yandan alüminyum tüpler daha “yüzer” pozisyondadır. Dalgıç, çelik tüplere göre biraz daha fazla ağırlık kullanmak zorundadır, buna karşın alüminyum tüpler korozyona ve paslanmaya karşı daha dayanıklıdır. Tüpler kapasitelerine göre adlandırılır. 12 ya da 15 litrelik hacme sahip gibi.

Tüplü dalışta çekilen fotoğraf

Denge Yeleği – BC:

Dalış sırasında kendimizi su altında ve istenilen su derinliğinde doğru pozisyonda tutmamızı sağlayan bir dalış ekipmanıdır. İngilizce bazı makalelerde BC (Buoyancy Compensator – Yüzerlik Dengeleyici) olarak da kullanılmaktadır. Su altında dalış tüpümüzü daha rahat taşımamızı sağlar ve doğru zamanda şişirip indirerek su seviyemizi ayarlamamıza yardımcı olurlar.

Dalış Regülatörü:

Havayı dalış tüpünden almamızı sağlayan ekipmanlardır. Bu sistem temel olarak şu bileşenlerden oluşur: dalış tüpünün vanasına bağlanarak, tüpten gelen yüksek basınçlı havayı, arabasınca indirgeyen “birinci kademe”, birinci kademeyle ikinci kademe arasında köprü görevi gören bir “ara basınç hortumu” ve ara basınç hortumundaki havayı, soluyabileceğimiz ortam basıncına indirgeyen, ağzımıza takıp soluduğumuz “ikinci kademe”. Regülatör setlerinin bazılarında “konsol” adı verilen ve tüp basıncını ve derinliğini ölçen ilave bileşenler de bulunabilir.

Dalış Bilgisayarları

Belirli yazılımsal algoritmalarla çalışan ve sizin su altında, güvenli dalış profillerine uygun dalış yapmanız için tüm çevresel etkinliğinizi ölçen bir çeşit saattir. Ölçüm yaptığı parametreler arasında, dalış derinliğiniz, su sıcaklığı, yüzeye çıkış hızınız, bulunduğunuz derinlikte geçirebileceğiniz dekompresyonsuz süre ve bir önceki dalışınızdan vücudunuzda kalan artık nitrojen değeriyle birlikte, bu dalışınızı ne zaman sonlandırmanız gerektiği gibi değerler bulunmaktadır.

Tüplü dalışta kullanılan denge yeleği

Denge Yeleği – BC

Tüplü dalışta kullanılan regülatör

Regülatör

Tüplü dalışta kullanılan dalış bilgisayarı

Dalış Bilgisayarı

Ekipman görsellerini kullanmamıza izin verdikleri için https://www.halikarnasdeniz.com/  sayfasına teşekkür ederiz. Sizler de dalış için ekipman almayı düşünüyorsanız bu web sitesi üzerinden online sipariş verebilirsiniz.

Dalış yapacak kişiler, dalmadan önce mutlaka https://www.windguru.cz/45 sayfasından hava şartları hakkında bilgi edinmeliler.

Hepinize iyi dalışlar dileriz.

Görüşmek üzere – yazısı

İlginizi Çekebilir

Büşra Nur Güven
Ben Büşra Nur Güven. Ankaralıyım ve Ankara’nın kasvetli havasından sıkılıp artık yeni bir maceraya atılmaya karar vermiştim. Türkiye’de 28 şehirden oluşan maceralarımdan biri tesadüf eseri Alaçatı oldu. Gördüğüm an Alaçatı’nın büyüleyiciliği karşısında gözlerim kamaştı. Alaçatı’nın her noktasını, her güzelliğini keşfetmeye karar verdim. Eşsiz tarihi yapıları, birbirinden renkli sokakları, bitmek bilmeyen eğlencesi ile Alaçatı, beni gün geçtikçe içine çekti. Her boşlukta Alaçatı’ya gelmek için can atan bir insana dönüştüm adeta. Bu güzelliği sizlerle de paylaşmaya karar verdim ve yazılarımı yazmaya koyuldum.
Alaçatı
İpuçları
Alaçatı Etkinlikler