Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.

Yeme & İçme

Alaçatı Damla Sakızı

01.12.2022

Alaçatı’ya özgü bir şeyler yemek istiyorum tadı ve hikayesi olsun dediğinizi duyar gibiyim. Bizim Alaçatı’yı sevmiş, toprağını benimsemiş ve büyümeye başlamış olan bir bitkiden bahsedeceğim size. Hiç bilmediğiniz bir yere gittiğinizde orada çok tüketilen yiyecekler, tarihi yapıları merak edersiniz. Her yerde yediğiniz ve içtiğiniz damla sakızının bir hikayesi, bir özelliği vardır. Alaçatı otelleri, Alaçatı evlerinin ya da bahçelerinin kapılarının üst taraflarında sakız ağaçlarına yönelik yazı bulunur dikkat ettiyseniz. Bu aslında damla sakızının Çeşme ve Alaçatı için özel bir ağaç olduğunun bilinmesi istendiği için yapıştırılır. Alaçatı yeme ve içme konusunda olsun, toprağının verimliliği konusunda olsun sizi hiçbir zaman eli boş göndermiyor. Sıcak iklimde yaşıyorsanız damla sakız finanını yanınızda götürebilir, bahçe ve tarlanıza dikebilirsiniz.

Damla sakızlı kahvenin, kurabiyenin, dondurmanın, muhallebinin tadına bakmalısınız.

Damla sakızı logusu evin yanında duruyor

Sakız ağaçlarının önemini anlatan duvar amblemi

Sakız ağacının duvara yapılmış hali

Kendine özgü mastik ağacının görüntüsü

Damla Sakızı Hikayesi

Söylentiye göre, Agios İsodoros düşmanları tarafından sakız ağaçlarının arasında öldürülmüştür. Rivayete göre sakız ağacı onu ağlarken gördüğünde kendisi de ağlamaya başlamış. Günümüzde birçok alanda kullanılan sakız özünün büyülü özellikleri olduğu düşünülüyor. Sakız ağacı o kadar eskilere dayanıyor ki kutsal kitaplarda bile adı geçiyor. Başka bir hikayeye göre ise Damla sakızı ağaçları sırasıyla ailenin küçük bir ferdine aittir ve bu çocuk sabahın erken saatlerinde kalkıp damla sakızlarını toplamalıdır ki güneş havayı ısıtmadan ve damla sakızını yumuşatmadan önce bu güzelliklere ulaşabilsin, aksi halde tadı değişeceğinden, damla sakızının reçinesi yere değmeden toplanmasının uygun olduğu düşünülmektedir. Damla sakızı ağacının efsanesinde, bu ağacın şifalı bir bitki olarak kabul edildiği ve her zaman yaş kaldığı için ölümsüz olduğu, bir o kadarda güzel ve değerli olduğu için Sakız Adası’ndaki çok güzel kızlara “damla sakızı ağacı gibi kadınlar” dendiği söylenir. Yunan mitolojisinde tanrının gözyaşı olarak kabul edilen damla sakızı ağacını ziyan edenlerin cezalandırıldığı anlatılır. Komşumuz olan Yunanistan’ da en çok mastika rakısı yapılan ağacın şarkısı bile vardır.

Damla Sakızı Faydaları

Mutfaklarımıza severek kullandığımız sakız aslında son derece sağlığa yararlı bir bitkidir. Damla sakızının faydaları denildiğinde en bilindik yararlarından biri aklımıza gelir. Dişlerin doğal yollarla beyazlamasını sağlar. Tatil bitene kadar alıp kullanırsanız daha güzel dişlerle eve dönebilirsiniz. Midede oluşan hastalıklar üzerinde oldukça etkilidir. Midemizi ve sindirim sistemimizi çalıştırarak güçlendiren sakız; sindirime yardımcı olur. Gezilere gittiğiniz zaman yanınızda götürebilirsiniz.
Genellikle göğüsteki şikayetler için kullanılan sakızın damlası da antiseptik özellikler taşır. Ayrıca doğal damla sakızı çiğnemek çene kaslarının güçlenmesine de destek olur. Damla sakız reçinesi sadece gıdalarda kullanılmakla kalmaz, aynı zamanda tıbbi kullanım için de en önemli maddelerden biridir. Pek bir yapıya sahip damlacık sakızları suya bıraktığınızda kendilerini yenilemekte ve bir sonraki kullanıma hazır hale gelmektedirler. Günlük hayatımız da her zaman kullanabiliriz. Eğlenceli vakit geçirmek için sakız yarışmaları düzenleyebilirsiniz kendi aranızda inanın çok zevkli oluyor.

Damla Sakız Kullanım Alanları

Damla sakızının kullanım alanları saymakla bitmez. Rakı, likör, kahve, ilaçlar… Biliyoruz ki bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır. Peki bu kahve damla sakızından yapılıyorsa eğer, elli yıl olur mu o hatır? Bence olur. Türk kahvesinin yanına atıştırmalık koymak gerekir ne koyabiliriz? Tabi ki damla sakızlı kurabiye. Sütlü bir tatlı veya dondurma yemek istiyorsanız, içerisinde damla sakızı olan muhallebi ve dondurma seçebilirsiniz. Alaçatı da yaz mevsiminde her sokakta dondurmacı bulabilirsiniz. Kışın ise Kemalpaşa Caddesi‘nde ve Hacımemiş Mahallesi‘nde bulabilirsiniz.

Mastik ağacının yeşil olan dalının görüntüsü

Damla Sakızlı Kurabiye

Çeşme ya da Alaçatı da kurabiye denemek isteyenlere özellikle damla sakızlı kurabiye tüketmeleri önerilir. Bunun nedeni kurabiyenin içindeki aroma sadece Çeşme ilçesinin Alaçatı bölgesinde büyüyen damla sakızı ağacından geliyor olması. Damla sakızı ağacı Çeşme’ye yaklaşık 6000 yıl önce gelmiş ve dikilmeye başlanmıştır. Antik çağlarda zeytin ağaçları ve süpürge çalısı içinde yetişen sakız ağacı daha sonraları özel olarak yetiştirilmiştir. Sakız ağaçlarının en dikkat çekici yanı yılın hiçbir döneminde yaprak dökmemesi, her zaman yeşil ve aydınlık olmaları. Yaprak dökerse bilinmeli ki hasta olmuştur. Sadece gövde ve yapraklarının haricinde ayrıca toprağı da sakız kokar. Huzur içinde evlerin yanlarına dikebilirsiniz. Hediye olarak mastika fidanı alabilirsiniz.

Mastika Nedir?

Antep fıstığıgiller familyasından olan mastika ağacı, genel olarak 4 metre yüksekliğinde, çalı formunda, kalın dallıdır. Ocak, şubat ve mart aylarında dahi yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır. Kırmızı çiçekleri küçük ve çok renklidir. Meyveleri küçüktür. Sıvıyı akıtmak için her sene mayıs ayında sakız ağacının gövdesine dikey olarak çizikler atılır. Atılan çiziklerin içerisinden sıvı çıkar. Bu çizikler yalnızca erkek ağaçlara yapılır. Dişi ağaçtan damla sakızı reçinesi çıkmaz. Bu sıvı 2 ila 4 hafta içinde sertleşir. Sertleşmiş bu sıvıdan; kırılabilen parçalar ve düşmeler sayesinde sakız yapılır.

Not: Mastika (Damla Sakızı) sıcaklık sever.
Bu güzel tatların fotoğraflarını bizimle paylaşabilirsiniz.

Görüşmek üzere – yazısı

İlginizi Çekebilir

Alaçatı
İpuçları
Alaçatı Etkinlikler
Alaçatı Yeme ve İçme
Alaçatı Gezilecek Yerler