Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.
Etkinlikler

Germiyan Festivali

30.10.2022

Her yıl Ekim ayında gerçekleşen Germiyan Festivali, Çeşme Belediyesi tarafından, köklü bir tarih ve kültür anıtı niteliğindeki Germiyan Mahallesi’nde düzenleniyor. Ekim ayında “Germiyan Festivali” adıyla gerçekleşecek olan bu festivalin sloganı ise “Bereketli Toprakların Büyüsü” olarak karşımıza çıkıyor. ” Bütünşehir Kanunu ” kapsamında statüsü köyden mahalleye dönüştürülen Germiyan’daki festival, fırınından köy kahvesine kadar yerel sakinlerin evleri de dahil olmak üzere tüm mahalleyi kapsıyor. Meşhurluğu bölge sınırlarını aşan Germiyan ekmeğinin yanı sıra bölgede yetişen ürünler de festivalin önemli bir parçası haline gelmiş durumdalar. Geleneksel ekmek pişirme, mutfak eşyaları, Germiyan köyüne ilişkin eski fotoğraflar ve Germiyan sakinlerinin kıyafetleri sergilerde ziyaretçileri karşılarken bölgenin sakinleri ise kendi yetiştirdikleri ürünleri sunma fırsatı buluyor. Bu yıl gerçekleşen 8. Germiyan Festivali hakkındaki bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz. Festival süresince birbirinden güzel Alaçatı otelleri sizleri ağırlamak için bekliyor olacak.

Çeşit çeşit etkinliklerin düzenlendiği Alaçatı etkinlikler arasından en yöresel ve dikkat çeken etkinlik olan Germiyan Festivali bu yıl 8. kez Germiyan’da gerçekleşti. Geleneksel Germiyan Festivali’nde ekmek, sabun ve kopanisti (basma peynir) yapımı üzerine ücretsiz atölye çalışmaları, gastronomik söyleşiler, ekmek yarışması, sergiler ve konserlerin yanı sıra bir çiftin köy gelenekleriyle kına gecesi, nikah ve düğün yemeği de gerçekleştiriliyor. Uzun yıllardır Germiyan’lıların mutfaklarında hazırladıkları ancak bugün çok az kişinin bildiği yöresel yemeklerden; yörede yaşayanların eski dönemlerde giydikleri kıyafetlere ve mutfakta kullandığı aletlere kadar her şey sizlere sunuluyor.

Geçmişin ve bugünün bir sentezi olan Germiyan Festivali sayesinde Germiyan’lılar ve ataları arasındaki bağlar güçlenmekte ve Germiyan gelenekleri onurlandırılmaktadır. Günümüzde çok az kimsenin bildiği Germiyan’lıların mutfağında yıllarca hazırlanan yemeklerin, bölge sakinlerinin geçmişte giydiği kıyafetlerin ve mutfakta kullanılan araç gereçlerin festival aracılığıyla günümüze taşınarak festival ziyaretçilerine sunulacağını vurgulayan Çeşme Belediye başkanı Muhittin Dalgıç, festival hakkında “Tamamen Germiyan’ın kendi öz değerlerinden oluşan bir festival. Turistik boyutu ve değerinin yanı sıra bir neslin kendi köklü gelenek ve bilgisini başka bir nesle aktarması, kültür mirasının yaşaması açısından da ayrı bir önem teşkil ediyor.” Açıklamasını yaptı. Bu nedenle Germiyan Festivali, hem Germiyan’lılar ile geçmiş arasında bir köprü olmuş, geleneklerin yaşatılmasını sağlamış ve hem de tarihi bağları güçlendirmiştir.

Festival kapsamında, birinden güzel ve lezzetli ekmeklerin yarıştığı “En İyi Ekmek Yarışması” düzenlenecek.

Köklü bir geçmişe sahip Germiyan, verimli topraklarında biriktirdiği kültürel değerlerden ve bölge halkının geleneklerinden ilham alınarak bu yıl 8. kez düzenleniyor. Türkiye’nin ilk Slow Food (katkısız gıda üreten ve geleneksel yemekleri koruyan) köyü olan Germiyan’da gerçekleşecek festival kapsamında yerel üreticilerin ürünlerinin sergilendiği stantların yanı sıra kına lokumu kesimi, Sabun yapımı, kopanisti peyniri yapımı, ev şarapçılığı ve ekmek pişirme gibi atölyeler düzenlenecek ve yerli ürünlerin nasıl yapılacağına dair bilgiler verilecek. Şenliklerin ikinci gününde düzenlenen Germiyan Ekmeği Yarışması’nda ise yüzyıllar öncesine dayanan maya ile pişirilen birbirinden lezzetli ekmekler seçkin jüri ve konukların beğenilerine sunulacak.

Türkiye’de Slow Food (katkısız gıda üreten ve geleneksel yemekleri koruyan) akımına katılan ilk ve tek köy olan Germiyan Köyü’nün sokaklarında gezdiğinizde, evlerin ve sokakların köylülerden biri olan Nuran Hanım tarafından çiçek motifleriyle boyandığını fark edeceksiniz. Kına lokumu kesiminden sabun yapımına, kopanisti peynirinden ekmek yapımı ve ev şarabı yapımına kadar pek çok atölye çalışmasına katılabilir ve yerel ürünlerin üretimi hakkında bilgi alabilirsiniz.

Ardından Türkiye’nin temalı ilk festivali olan Oyuk’un (Korkuluk Festivali) gerçekleştiği Barbaros köyünü ziyaret edebilirsiniz. Festival sonrasında köylüler tarafından yapılan korkuluklar yıl boyunca köy sokaklarında sergilenecekler. Hem bu korkulukları görüp hem de çat kapı ev tabelası olan bir köy evinin kapısını çalabilir ve o eve misafir olabilirsiniz.

8. germiyan ekmek festivali sepetin içindeki ekmekler

8. Germiyan Festivali

8. Germiyan Festivali bu yıl 15-16 Ekim 2022 tarihlerinde düzenlendi. Çeşitli atölye çalışmaları, söyleşiler ve sergilerin yer aldığı festival, rengarenk görüntülere sahne oldu. Şenliğe Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran’ın yanı sıra Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, meclis üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Bartın’da yaşanan üzücü olaylar nedeniyle konser ve kortejin yapılamadığı festivalde, yerli üreticilerin ürünlerini sergiledikleri stantlar açıldı. Çukuriçi Meydanında Ebru Kaya tarafından “Köy Katmeri” ve “Damat Lokumu” atölyeleri düzenlendi. Eski Un Değirmeni’nde Şükran Tümer’in “Geçmişten Günümüze” başlıklı sergisinin ardından Ayşe Kabasakal, bölgeye özgü olan “Kopanisti Peyniri ” hakkında bilgi verdi. Türkiye’de Germiyan’daki evlerin duvarlarına yaptığı resimlerle ünlenen Nuran Erden, çocuklarla birlikte köy okulunun duvarına “Bartın Kalbimizde” yazdı.

Festivalin ikinci gününde ise Suzan ve Mehmet Mutlu köy fırınında “ekmek yapımını” anlattılar. Köy kahvesinde İbrahim Topal, Sakız Ağacı’nın tarihi üzerine kısa bir konferans verdi. Gün boyu süren etkinliklerin ardından birbirinden lezzetli ve güzel ekmeklerin yarıştığı “En İyi Ekmek” yarışması düzenlendi. Kazananlara ödüllerini verirken Oran, Bartın’da meydana gelen maden kazasıyla ilgili de duygularını dile getirdi.

15 Ekim Cumartesi

10.00 STANTLARIN AÇILIŞI

12.00 ATÖLYE: “Köy Katmeri” ve “Düğün Lokumu”
Ebru Kaya | Yer: Çukur içi Kafe

13.00 FESTIVAL KORTEJİ
Rota: Germiyan İlkokulu’ndan Eski Un Fabrikası’na

14.00 SERGİ AÇILIŞLARI:
“Otantik Giysiler Sergisi” | Yer: Otantik Ev

“Germiyan’ın Tılsımlı Kadınları” Keçe Sergisi
Şükran Tümer | Yer: Panorama Germiyan Evi (Efeler Yolu)

15.00 ATÖLYE: “Kopanisti Peyniri Yapımı
Ayşe Kabasakal | Yer: Otantik Ev

16.00 ATÖLYE: Duvar Boyama
Nuran Erden | Yer: İlkokul Bahçe Duvarı

17.00 ATÖLYE: “Ev Şarapçılığı Yapım Atölyesi ve Tadımı
Cengiz Toper Kaya | Yer: Nokokira Kafe

16 Ekim pazar

10.00 STANTLARIN AÇILIŞI

12.00 ATÖLYE: “Pirinçli Mantı Yapımı”
Melek Gükrer Yer: Otantik Ev Karşısı

13.00 ATÖLYE: “Ekmek Yapımı”
Suzan Mutlu – Mehmet Mutlu | Yer: Köy Fırını

13.30 SÖYLEŞİ: “Sakız Ağacının Hikayesi”
İbrahim Topal | Yer: Köy Kahvesi

14.30 EKMEK YARIŞMASI
Yer: Germiyan ilkokulu Bahçesi

15.30 TİYATRO “Keloğlan”
IZBB Germiyan Köy Tiyatrosu
Yer: Germiyan ilkokulu Bahçesi

16.00 EKMEK YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ
Yer: Germiyan ilkokulu Bahçesi

Alaçatı Otelleri sayfası olarak, Amasra Bartın’da meydana gelen maden kazasında hayatlarını kaybeden işçilerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza şifa, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Görüşmek üzere – yazısı

İlginizi Çekebilir

Büşra Nur Güven
Ben Büşra Nur Güven. Ankaralıyım ve Ankara’nın kasvetli havasından sıkılıp artık yeni bir maceraya atılmaya karar vermiştim. Türkiye’de 28 şehirden oluşan maceralarımdan biri tesadüf eseri Alaçatı oldu. Gördüğüm an Alaçatı’nın büyüleyiciliği karşısında gözlerim kamaştı. Alaçatı’nın her noktasını, her güzelliğini keşfetmeye karar verdim. Eşsiz tarihi yapıları, birbirinden renkli sokakları, bitmek bilmeyen eğlencesi ile Alaçatı, beni gün geçtikçe içine çekti. Her boşlukta Alaçatı’ya gelmek için can atan bir insana dönüştüm adeta. Bu güzelliği sizlerle de paylaşmaya karar verdim ve yazılarımı yazmaya koyuldum.
Alaçatı
İpuçları
Alaçatı Etkinlikler
Alaçatı Yeme ve İçme