Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.
İpuçları

Yaz İçin Sağlıklı Beslenme İpuçları

22.08.2023

Yaz geldi ve deniz sezonuna hazırlık için kimileri sporu aksatmadı, kimileri detokslarla vücutlarını temizlemeye çalıştı, kimileri ise kışın hantallığından kurtulamadı. Alaçatı en iyi restoranlar arasında lezzetli yemeklerin tadına bakarken beslenmelerine de dikkat etmek ve daha az kilo almayı isteyenler için Alaçatı’nın en çok tıklanan sayfası Alaçatı otelleri olarak sağlıklı beslenirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında birkaç ipucu paylaştık. Daha enerjik ve sağlıklı bir yaz geçirmeniz için basit önerilerimize kulak verin. Bu sayede Alaçatı sahiller, koylar ve plajlar arasında fitliğinizi koruyarak gönül rahatlığıyla gezinebilirsiniz. Tatilde sağlıklı beslenme ile birlikte günlük sporunuzu da yapmayı unutmayın. En azından basit hareketlerle ve koşularla sağlığınızı koruyabilir ve zinde kalabilirsiniz.

Mevsiminde Tüketin

Mevsimine göre tüketilen gıdalar, besin değerlerini kaybetmeden tüketilebilen en sağlıklı seçenektir. Paketli veya dondurulmuş gıdalar, koruyucular ve toksik kimyasallar içerebilir ve bu, sağlığımız için potansiyel bir risk oluşturabilir. Taze gıdalar ise hayat verir; enerjik ve sağlıklı kalmanız için ihtiyacınız olan tüm besinleri içerirler. Organik olarak tüketilen meyve ve sebzeler, tarım ilaçlarına, gübrelere, hormonlara ve diğer toksik maddelere maruz kalmamızı engeller. Yaz aylarında organik, yaz meyve ve sebzelerini mümkün olduğunca tüketmeye özen gösterin.

Salata Seçerken Dikkatli Olun

Lezzetli bir salata ve sebze dolu tabağa bakarken, yediklerinizin “sağlıklı” olduğunu düşünmek kolaydır. Ancak, birçok hazır salata sosu yağ, şeker ve kalori ile doludur. Örneğin, bir Sezar salatası 300-450 kalori arasında olabilir. Bu durumda, soslu salata siparişi vermektense, limon suyu, sirke veya zeytinyağını kendiniz eklemek daha sağlıklı bir seçenektir. Genellikle zararsız olduğunu düşündüğünüz nar ekşisi bile çoğunlukla şekerle tatlandırılır. Sadece yeşillik yemek lezzetli olmayabilir, ancak sağlıklı seçenekler tercih etmek önemlidir. Salatanıza ekleyeceğiniz malzemeler bu konudaki tuzaklardan biri olabilir. Bunun yerine, kan şekerinizi etkilemeyecek çiğ kuruyemişler veya yaban mersini gibi meyvelerle salatanızın lezzetini arttırabilirsiniz.

sağlıklı besinlerden oluşan lezzetli salata

Yeşil Yapraklı Sebzeler Seçin

Vücut direncinizi arttırmak için, mevsimine uygun sebzeleri ve meyveleri tüketmenizi öneririz. Bağışıklık sistemi söz konusu olduğunda, günde 4-5 porsiyon sebze ve 2-3 porsiyon meyve tüketmenin büyük bir önem taşıdığını unutmayın. Yeşil sebzeler, içerisinde bulunan folik asit, potasyum ve C vitamini sebebiyle özellikle tercih edilmelidir. Sağlıklı bir beslenme düzeni için yağlı yiyeceklerden uzak durmanızı öneririz.

Meyve ve Sebze Tüketin

Birçok yaz meyvesi ve sebzesi, vücudunuzun içeriden soğumasına yardımcı olabilir. Meyve ve sebzeler, vücutta ısı üretme ve nemlendirmenin yanı sıra soğutma etkilerine göre sınıflandırılır. Kırmızı biber, zencefil, sarımsak gibi baharatlar vücutta ısı artırıcı özelliklere sahip olup yaz aylarında tüketmek için uygun olmayabilir. Öte yandan, su içeriği yüksek olan yiyecekler vücudunuzun nemlenmesine ve soğumasına yardımcı olur. Sindirim kolaylaştıkça, bir yiyeceğin su içeriği artar. Yaz meyve ve sebzelerinin çoğu su içerir. Sıcak hava etkilerine karşı dirençli olmak için antioksidan açısından zengin karpuz, salatalık ve yeşil yapraklı sebzeler diyetinize eklenmelidir.

sağlıklı beslenme için tüketilmesi gereken yaz meyveleri

Meyve Tüketirken Dikkatli Olun

Sağlıklı beslenme yolunda ilerlerken, meyve tüketiminde ölçülü olmanızı öneririz. Meyvelerin içerdiği şeker miktarı, kilo almanıza yol açabilir. Tatlı ihtiyacınızı karşılamak için hamur işleri yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları veya dondurmayı tercih etmeniz daha sağlıklı bir seçenek olacaktır. Ancak bu konuda da dikkatli olmanız gerektiğini hatırlatırız.

Açık Büfede Kontrollü Olun

Açık büfeler, sağlıklı beslenme yolunda karşınıza çıkan engellerden biri olabilir. Tatil dönemlerinde açık büfe sunan mekanlarda, aşırı yiyecek tüketiminden kaçınmanızı tavsiye ederiz. Çeşitli yemekler seçseniz bile, toplam porsiyon miktarının 1’i geçmemesine özen gösterin. Tabağınızı doldururken, salata ve sebze çeşitlerine daha fazla yer ayırmanızı öneririz. Kızartma, kavurma ve hamur işlerinden mümkün olduğunca uzak durun. Fırında veya ızgarada pişirilmiş yiyeceklere yönelmeniz daha sağlıklı bir seçenek olacaktır. Ayrıca, mayonez, krema veya yağlı soslarla zenginleştirilmiş yiyecekleri seçmeyin veya bunları çok az miktarda tüketmeye çalışın.

sağlıklı besinlerden oluşan açık büfe kahvaltı menüsü

Serinletici İçeceklere Dikkat Edin

Bilinçli bir beslenme programında gazlı içeceklerin yeri yoktur. Aynı şekilde, meyveli sodalar da zararsız değildir. Aromalı içecekler genellikle katkı maddeleri ve şeker içerir ve sağlık için zararlıdır. Bunun yerine evde hazırlayabileceğiniz, taze meyvelerle karıştırılan maden suyu, vitamin kaynağı olabilir. Gazsız bir seçenek isterseniz, C vitamini deposu hibiskus çayını buzlu çay olarak tüketebilirsiniz. Sevdiğiniz meyvelerle karıştırılan bitkisel sütler de sağlıklı yaz içeceklerine alternatif olabilir. Hatta, meyve ve bitkisel süt karışımlarını hazırlayıp, bu karışımı kaplara doldurup dondurarak kendi dondurmanızı yapabilirsiniz. Hindistan cevizi suyu, özellikle spor yapanlar için elektrolit dengesini sağlama açısından ideal bir yaz içeceğidir. Spor yapanlar için bir diğer önerimiz ise, egzersiz sırasında su veya diğer spor içeceklerini plastik şişe veya mataradan içmemeleridir.

Su İçerken Dikkat Edin

Vücudumuzun %70’i su olduğu için, terleme ile kaybettiğimiz suyu yerine koymak için bol su içmek önemlidir. Ancak, son zamanlarda restoranlarda sıklıkla görülen limonlu suları tüketirken dikkatli olmalıyız. Limon ve suya eklenen diğer sebzelerin, özellikle kabukların, tarım ilacı ve hatta %70 oranında koli basili içerdiği son araştırmalarla belirlenmiştir.

Görüşmek üzere – yazısı

İlginizi Çekebilir

Büşra Nur Güven
Ben Büşra Nur Güven. Ankaralıyım ve Ankara’nın kasvetli havasından sıkılıp artık yeni bir maceraya atılmaya karar vermiştim. Türkiye’de 28 şehirden oluşan maceralarımdan biri tesadüf eseri Alaçatı oldu. Gördüğüm an Alaçatı’nın büyüleyiciliği karşısında gözlerim kamaştı. Alaçatı’nın her noktasını, her güzelliğini keşfetmeye karar verdim. Eşsiz tarihi yapıları, birbirinden renkli sokakları, bitmek bilmeyen eğlencesi ile Alaçatı, beni gün geçtikçe içine çekti. Her boşlukta Alaçatı’ya gelmek için can atan bir insana dönüştüm adeta. Bu güzelliği sizlerle de paylaşmaya karar verdim ve yazılarımı yazmaya koyuldum.

Benzer içerikler