Alaçatı’da yaşamaya geldiyseniz ya da Alaçatı otelleri beğendiyseniz tatil için en dikkat çekici bahçelere ve yollarının olduğuna dikkat etmiş olabilirsiniz. Alaçatı doğal olarak kalmış, taş binaları, arka bahçeleri, renkli çiçekleri, çeşit çeşit ağaçları, kapı önüne koydukları saksılardaki bitkileri ile unutulmaz bir yerdir. Alaçatı sokakları birbirine benzediği söylenir çünkü tüm sokaklarda bitkiler vardır. Bu bitkileri severek sular, özenle bakımını yaparlar. Sizde burada beğenmiş olduğunuz peyzaj bitkilerinden alabilir kemdi semtinizi güzelleştirebilirsiniz. Alaçatı’daki peyzaj bitkilerini sizin içtik baktık ve araştırdık.
Bitkiler başıboş voltajdan etkilenebilir ve bodur büyüme, deforme olmuş büyüme veya uykuda kalabilir. Aşırı durumlarda ölebilirler.
Peyzaj Bitkiler Nelerdir?
Peyzaj bitkilerine baktığımızda dış mekanı, iç mekanı ve çevreyi güzelleştiren canlılar olduğunu görmekteyiz. Sizinle Alaçatı’da sokakları, havuz başlarını süsleyen bitkileri göreceğiz. Burada yazan bütün bitkileri Çiçek Sepeti’nde ve Peyzaj ürünleri satan yerlerde bulabilirsiniz.
Peyzaj Bitkiler ve Çeşitleri
Ateş Dikeni
Dikkat çekici meyveleriyle süs bitkisi olarak yetiştirilen ateş dikeni, ayrıca çit yapmak için de kullanılır. Yaprak sapı kısa ve küçük olan oval yapraklı, küçük beyaz çiçek kümeleri ve kışa kadar dalında kalan turuncudan kırmızıya değişiklik gösteren meyveleri vardır.
Taflan
Açık yeşil renklerini dört mevsimde korur. Güzel nemlendirilmiş toprakta yetişen taflan bitkisi, toprağı nemli olmasına dikkat edilmelidir. Çok fazla veya çok az su, küçük bitkimizin büyüme hızını yavaşlatır. Boyunun uzamasını beklemeyin çünkü bodur bir bitkidir.
Biberiye
Yaprağı güzel kokulu, ufak ve çok güzel çiçekler açan, sıcak ve soğuğa karşı çok dayanıklı, ilkbahar ve yaz mevsimi boyunca soluk mavi çiçekler açan, yüksekliği 1-2 m olan ve kışın yaprağını bırakmayan bir bitkidir. Gövde dik olup güçlü bir biçimde dallanmıştır. Mızrak şeklinde, etsi ve yaprakları yeşil renklidir. Bu çiçekler dal uçlarında, yapraklarının dibindedir. Meyve, koyu renkli ve fındıksı bir tadı vardır. “Kuş dili” olarak da bilinir.
Ateş dikeni çiçeği
Taflan çiçeği
Biberiye bitkisi
© Bu görsellerin tüm hakları Fidan İstanbul şirketine aittir.
Şimşir Ağacı
Bu ağacı Alaçatı’da neredeyse her yerde görmeniz mümkündür. Genelde saksı içerisinde ya da kapı yanlarında görebilirsiniz. Şimşirler dayanıklıdır, bununla birlikte genellikle yaz aylarında toprağını ıslak tutmak iyi bir fikirdir. Yaz mevsiminde ne kadar çok sulama yapılması gerekiyorsa, kış döneminde de o kadar az sulama yapılmalıdır. Pek nadir olarak az su vermek ve dona neden olmayacağı zamanlarda sulamak yeterlidir. Şimşirler aşırı boylanmamalıdır.
Begonvil
Begonviller Alaçatı’nın olmazsa olmazlarıdır. Begonvillerle ilgili özel tüm bilgileri Begonvil yazımızda sizinle paylaşmıştık. Yazımızın içerisinde begonvillere dair her sorunun cevabını bulabilirsiniz.
Zakkum
Kurağa dayanıklı bir bitki olduğu için zakkumu düzenli olarak sularsanız büyümesine katkı yapmış olursunuz. Toprak sadece asidik olmamalıdır.
Şimşir ağacı
Begonvil Çiçeği
Zakkum Çiçeği
© Bu görsellerin tüm hakları Fidan İstanbul şirketine aittir.
Yuka
Su miktarı bitkilerin ne kadar ışık aldıklarına bağlıdır. Bitkinizin az ışık alması daha az sulanmasını, fazla ışık alması ise biraz da fazla su ile sulanmasını gerektirir. Yuka’nın hepimizi ilgilendiren bir bilinmeyeni varmış. Onu da sizinle paylaşacağım. Yuka’ların kötü havayı temizleme gibi bir özelliği vardır.
Servi ya da Selvi
Her dem yeşil ağaçlar, çalılar ve pullu yaprakları olan ağaçsı bitkilerdendir bu ağaçlar. Kare veya yuvarlak olan sürgünleri nadiren düzleşir. Yapraklar sürgünlerin önünde dört sıra halinde dizilir ve yaprakların üzerinde siyahlık ya da benek bulunmaz.
© Bu görselin tüm hakları Fidan Burada şirketine aittir.
Yuka Ağacı
© Bu görselin tüm hakları Fidan İstanbul şirketine aittir.
Servi Ağaçları
Kadın Tuzluğu
Yaprakları küçük, bodur ve kısa boylu, çalımsı bir bitkidir. 1 m’ye kadar boylanabilir. Kırmızı küçücük yaprakları ile peyzajda çok özel dekoratif şekiller oluşturan çok değerli çalımsı süs bitkileridir. Soğuğa ve sıcağa dayanıklıdır. Yapraklar gölgede kaldıklarında renklerini kaybederler.
Saz Püskülü
Çiçekleri yoğun, dikey ve tüylü, birleşmiş salkım şeklindedir. Salkımları otsu, dikenimsi çiçeklere sahiptir. Kumlu, tınılı, nemli ve yarı- nemli toprakları tercih ederler. Kendi kendine gelişip, güzelleşirler. Güneşi doğrudan görmeyen yerleri severler. Çiçeklerinin rengi göz doyuran beyazdır. Rüzgar etkisini azaltırken, boyu uzayabilen ve hızlı büyüyebilen bir bitkidir.
Kartopu
Kış sonuna yaklaşınca parlak yeşil renkli dallarının uç kısımlarındaki pembe tomurcuklar yavaşça beyaz çiçeklere dönüşür. Ülkemizde yabani defne, kartopu veya filburnu olarak da bilinir.
Kadın Tuzluğu bitkisi
Saz püskülü bitkisi
Kartopu bitkisi
© Bu görsellerin tüm hakları Fidan İstanbul şirketine aittir.
Bu Bitkiler Neden Kullanılır?
Çevrenin güzelleştirilmesi açısından peyzajda ve evlerde dekorasyon bitkileri kullanılmaktadır. Salondaki olan bir bitki, evinize renk katarak mobilya ve mimari tasarımındaki sert olan desenleri daha gösterişli hale getirir. Sadece görsel çekiciliği için değil, aynı zamanda koku alma duyu sunada hitap ettiği için de seçilir. Bazı kokulu bitkiler karınca, sivrisinek ve sinek gibi dış mekan zararlılarını uzaklaştırmak için faydalıdır. Bazı yaban hayatı türleri özenle planlanmış yataklara zarar verirken, bazı türlerde tozlaşmadan ve yayılmadan sorumludur, dolayısıyla bu cazibeyi ekosistem için önemli hale getirir. Yöreye özgü bitki türlerinden seçmek, bahçenize yaban hayatını çekmeye uyumlu süs bitkileri yerleştirmenizi sağlar. Meyveli bitkiler kuşları ve diğer hayvanları kendine çeker. Bitkiler de fotosentez esnasında oksijen üretir. Bitkiler olmasaydı, temiz havayı içimize çekemezdik. Besin olarak karbondioksiti emer ve temiz oksijen salarak doğal hava filtresi görevi görürler. Özellikle hava sirkülasyonunun dış mekanlara oranla çok daha sınırlı olduğu iç mekanlarda nefes alabilmenizi sağlar.
Havuz Kenarına Dikilecek Ağaçlara Dikkat
Havuz bulunan evlerin bahçelerinde kullanılacak ağaç ve bitkileri havuzun konumuna ve mevsim koşullarına göre seçilmelidir. Eğer havuz bahçenin güneş alan kısmında yer alıyorsa, güneş ışığında yapısı bozulmayacak, biçimi bozulmayacak ve çok uzun süre sağlıklı kalabilecek, yaprakları dökülmeyecek yapıda ağaçlar tercih edilmesine dikkat edilmelidir. Şayet, havuzun bulunduğu yer daha gölge ve daha az güneş alan bir bölgedeyse, güneş ışığına az ihtiyaç duyan ağaçlar seçilmelidir. Örneğin, Japon akçaağacı, cennet bambu ağacı. Bu ağaçlar, dikimi yapılacak ağaçların dikim zamanları göz önünde bulundurularak uygun zamanlarda dikilmelidir. Kokulu ve dekoratif peyzaj ağaçları ise havuzlu bahçelere estetik bir bakış açısı katıyor.