Arabanızın kış için hazırlanması, aracın güvenli sürüşünü sağlamak ve aracınızın ömrünü uzatmak için önemlidir. Alaçatı sokakları kış aylarında arabaların girmesi için açılır. Arabanın periyodik kış bakımı, zorlu hava şartlarında mahsur kalma riskini azaltır ve diğer sürücülerin emniyetini tehlikeye atmaz.Alaçatı’da kış tatilinde soğuk, yağışlı ve rüzgarlı hava koşullarının egemen olacağından sizin sürüş güvenliğinizi, diğer yol kullanıcılarının güvenliğini ve araç içindeki konforunuzu sağlamak için aracınıza bir kış servisi yaptırdığınızdan emin olun ve kışın araç kullanmadan önce aracınızın kusurlarını kontrol edin. Ayrıca düzenli kış araç bakımı sayesinde de pahalı bakım masrafları önlenmiş olur ve Alaçatı’ya gelirken rahat edersiniz.Söz konusu bakımları düzenli olarak yaptırdığınız takdirde aracınızın performansının arttığını ve yakıt tüketiminizin de düştüğünü fark edeceksiniz. Tatilde yaptırırım diye düşünüyorsanız hemen neler yapmamız gerektiğine beraber bakalım. Arabanızın içerisinde mutlaka ilk yardım çantası olmalı. İlk yardım çantası hazırlama adlı metnimizi okuyarak nasıl hazırlandığına bakmanızı öneririm.
Emniyet kemerlerinizi bağlayın, canınızı sağlama alın!
Kaliteli lastik, kışın hayat kurtarır!
Kış Araç Bakımı Hangi Tarihlerde Yapılır?
Aracınızın kış bakımını kışın değil, kışı geçirmeden önce yaptırmalısınız. O sebeple aracınızı sonbahar mevsimi gelmeden kışa hazırlamalısınız. Kış araç bakımı bir yandan sizi mutlu edecektir çünkü kış tatili gelmesine az kalmış demek oluyordur. Kayak yapacak, şömineler yakacaksınız. Alaçatı otelleri size en güzel odalarında kalma fırsatı sunacaktır.Havaların erkenden soğuduğu ya da çok soğuk olmayan bir bölgede ikamet ediyor olabilirsiniz. Eğer bu durumda bakımın yapılacağı tarihi bölgenizdeki iklime göre ayarlayabilirsiniz. Kış lastikleri için başvurduğunuz tarihleri bakım için en son tarih olarak da kabul edip resmi kurumların açıkladığı tarihlerde araçlar için gerekeni yapmalısınız.
Kış Araç Bakımı Servisi
- Lastiklerin değiştirilmesinden bir süre sonra rot ve denge ayarı yapılmalıdır.
- Makine yağı kontrol etmelisiniz, gerekiyorsa motor yağı, yağ filtresi değiştirilmelidir. Bunun dışında filtreleri kontrol etmeli, kirli hava filtreleri, polen filtreleri, mazot filtreleri değiştirilmelidir.
- Ön far ayarlarını yapın ve ön sis farlarını kullanın. Kışın ön silecekler sık sık kullanılır.
- İşlevlerini yitiren ön cam silecekleri net görüş sağlamadıkları için sürücünün güvenliğini riske atar. Böyle olduğunda, silecek veya silecek lastikleri değiştirilmelidir.
- Radyatörün içindeki suyun donmasına engel olmak için, antifriz kullanılmalıdır.
- Taşıtların kış bakımında daima en fazla önem verilmesi gereken konu kış lastikleri olmalıdır. Kış mevsiminin zorlayan hava koşullarında araç kullanma güvenliğiniz için önce aracınızın modeline uygun kış lastiklerini kullanmalısınız.
Kış Araç Bakımı İçin Lastiğin Önemi
Kış lastiği: Yağmur, kara ve buzlanmaya bağlı koşullarda aracınızın yol tutuş özelliklerini iyileştirir. Kış araç bakımı için lastiklerin değişme uygulaması 1 Aralık 2022 itibariyle başlar ve yeni bir güncelleme yayınlanmadığı takdirde 1 Nisan 2023’te sona erer. Kış lastiği zorunluluğuna uyulmalıdır, çünkü sadece kar yağışında değil, aynı zamanda 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda da emniyet sağlar. Kazaların önlenmesi için arabalarımıza kış lastiği taktırmamız kendimizin ve diğer sürücülerin can güvenliği açısından çok önemlidir. Kış lastiği taktırırken dikkat etmemiz gereken hususlar şunlardır:
- Kış lastiklerinin diş derinliği 3 milimetreden fazla olmalıdır. Kış lastiklerinin bu değerin altında olması, aracın kış koşullarında oluşan zemin üzerindeki çekişini azaltır. Bunun sonucunda da güvenlik riskleri ortaya çıkabilir.
- Lastik seçerken, taşıt üreticisi tarafından tavsiye edilen lastik ebadına uyunuz. Aracı üretenler uygun lastik ebadını, kullanım kılavuzunda ve aracın kapılarındaki bilgi etiketlerinde belirtmektedir.
- Kış lastiğinin hangi tarihte üretilmiş olduğu da önemlidir. Bir de bu bağlamda yeni alınacak lastiğin üretim yılını dikkate almak gerekiyor. Lastiğiniz 5 yıllık bir süre içinde üretildiyse satın alınabilir.
- Kış lastikleri yaz lastiklerine göre daha sessizdir. Bunlar, yolcu bölmesindeki gürültünün artmasına sebep olur. Kış lastiklerini kullanmanın yakıt sarfiyatını artırdığı da unutulmamalıdır. Bir lastik satın alırken, bu nedenle yakıt tüketimi ve iç ses gibi özellikler göz önünde bulundurulmalıdır.
- Kış Lastiği satın alırken 4 tekere özen göstermelisiniz. Zira bu lastikler, tüm tekerleklere monte edilerek kullanılır. Bu şekilde 2 tane lastik almak, takmak ve sürmek güvenli değildir.
- Kış aylarında, hatta eğer mümkünse biraz daha erken alınmalı ve değiştirilmelidir.
Araç bakımı hayati önem taşır!
Kışın gelmesini beklemeyen düşünceli sürücü
Antifriz Nedir?
Kış aylarında soğuk havalar nedeniyle radyatör suyu donma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Antifriz’in ana görevlerinden birisi de bu suyun dondurma sıcaklığını düşürmek ve motoru korumaktır. Antifriz her ne kadar kış aylarıyla özdeşleşmiş olsa da motorun korunması amacıyla diğer sezonlarda da radyatör suyuna arabanızın bozulmaması için soğutma sıvısının eklenmesi çok önemlidir. Kış araç bakımının en can alıcı noktalarından biri antifriz suyunun unutulmamasıdır. Kış ayında Nevşehir’in Ürgüp ilçesine tatile gitmiştik. Hava -10 dereceydi ve biz arabaya antifrizi koymadığımız için sabah çalıştıramadık. Özellikle soğuk bir yere gittiğimizde önce lastiklere sonra arabanın suyuna bakar hale geldik. Bizim yaptığımız hatayı lütfen siz yapmayın.
Antifrizi Arabaya Eklemeyi Unutma
- İlk önceki adım olarak, aracınızın çalışmadığından ve motorunuzun soğuk olup olmadığından emin olun.
- Araç kaputunu açık konuma getirdikten sonra radyatörün hortumunun olduğu yere bir kap yerleştirmelisiniz. Söz konusu kap atık suyun sokağa dökülmesini engeller. Kelepçeyi radyatör hortumundan pense ile öne doğru çekiniz ve hortumu çıkarınız.
- İşte atık suların deşarjı. Sonra hortumu yeniden takıp kelepçeyi özenle takabilirsiniz.
- Sonrasında radyatör tapasını açıp antifriz ile su doldurabilirsiniz.
- Yeri gelmişken: Eklediğiniz suyun musluk suyu olmaması son derece önemlidir. İçerisinde kireç bulunan su motora zarar verebileceğinden, antifriz karışımını arıtılmış su ya da içme suyu ile hazırlamak en iyisidir. Radyatör tamamen dolu olduğunda önce radyatör kapağını, sonra da kaputu kapatıp aracınızı kullanabilirsiniz. Antifrizi internetten ya da petrol ofislerinden alabilirsiniz. Trendyol‘ da farklı özelliklere antifriz bulabilirsiniz.
Arabanızda Bulunması Gereken Malzemeler
Aracınızda trafik çantası, ilk yardım çantası, kar zinciri, marş kabloları, uyarı araçları, kar fırçası, kürek, eldiven, su, çekme halatı, cep telefonu ve şarj aleti, battaniye, el feneri gibi vazgeçilmez araç aksesuarlarının yanı sıra yağmur kaydırıcı ve buzlanmayı önleyici araç sıvıları da bulundurmalı ve gerektiği zaman kullanmalısınız. Yağmurda camların buğulanmasını ya da yağmur suyun camda kalmasını bu ürünler sayesinde engelleyebilir ve yollarda trafikte daha iyi görebilmenizi sağlayabilirsiniz.
Dikkat: Araba kullanırken emniyet kemerlerimizi takmalı ve yola odaklanmalıyız. Araç içinde telefonda konuşmamız ya da dikkatimizin dağınık olması can ve mal kaybına neden olabilir. Birbirimiz için lütfen daha dikkatli ve sakin araba kullanalım. Herkese iyi yolcular diliyoruz.