Burayı gezenlerin en çok merak ettikleri şeylerden biri de Alaçatı flamingoları olabilir çünkü buranın simgesi haline gelmişlerdir. Flamingolar o kadar sevilir ki duvar kağıtlarına, otellere, kıyafetlere esin kaynağı olmuştur. Bu güzel kuşların her yıl uğradığı ve soluklandığı duraklardan birisi de Alaçatı’dır. Ne demiştik Alaçatı etkinlikler hiç bitmiyor. Kışın arkadaşlarınızla beraber buraya yürüyüşe çıkabilir Alaçatı flamingoları görebilirsiniz. Birbirinden farklı kuşlarında gelip nefeslendiği yerler arasındadır bu bölge. Bu kuşları gördüğünüz zaman hür olmanın verdiği coşkuyu seslerinden anlayacaksınız. Alaçatı sizi her anlamda burada yaşamak için ikna eder. Nasıl ikna olmaz ki insan deniz, temiz hava, tarihe şahitlik eden taş evler, begonvil, zeytin ağaçları, tarihi birçok yere yakın olması, sıcak kanlı insanları gördüğünüz gibi saymakla bitmeyen güzelliklere sahip. Tatil yapmak için geldiğinizde sokaklardan geçtiğiniz zaman özellikle sabahları kuşların sesi içinizi ısıtıp, yüzünüzü güldürecek.
Siz çok mutlu olun, bırakın kuşlar mutluluğunuza ortak olsunlar!
Sulak alanın en güzeli burunlu kuşu olmaya aday!
Adım adım yiyeceğine yaklaşmakta!
Port Alaçatı
Onları görmek için Alaçatı Sulak Alanına (Alaçatı Port) gitmeniz gerekiyor. Günümüzde bu bölge daha çok Port Alaçatı olarak biliniyor. Bu bataklık alanı bir lagün oluşumudur. Denizle taze suyun buluştuğu tuzlu bir doğal ortam. Bu alan yaklaşık olarak 250 hektarlık bölgeyi kapsamaktadır. Alaçatı’nın liman bölgesi ve Karşıyaka Azmağı olarak tanınan alan içerisinde yer almaktadır. Alaçatı’nın merkezinden çıkıp güneye yürüyerek 20-25 dakika uzaklıktadır. Merkezden ve kalabalıktan sıkılanlar için bir sığınak, bu alanın sahip olduğu doğal yapıyı, kuşları merak edip gelen gezginler ve ailelerin dinlenme yeri olarak gördükleri cazibe merkezi. Kuş gözcüleri için bir vaha. Aynı zamanda sofralarımıza da ortak olan deniz börülcesi yaygındır. Ve bölge birçok bitki ve endemik türlere ev sahipliği yapmaktadır. Burada özellikle ilkbahar aylarında çok güzel çiçekleri bulabilirsiniz.
Alaçatı Flamingolar’a Nasıl Ulaşılır?
Araçla seyahat ediyorsanız, Alaçatı’dan Port’a (liman) gelirken kavşaktan sağa dönmeyecek onun yerine sola dönüp Sulak Alan’a ulaşabileceksiniz. Dilerseniz Çağla Kubat Sörf Okulu levhalarını da takip edip buraya ulaşabilirsiniz. Girişinde sizi bir işaret karşılıyor ve girişi ücretsiz olarak yapıyorsunuz. Girişte güzel bir şekilde yapılmış tablolarda temaları, şablonu göreceksiniz. Ve gözlem alanı oluşturulan yerde etrafa bakabileceksiniz. Burada yer alan tabelalar, Alaçatı’nın bölgede görülebilecek kuşlarını Türkçe ile İngilizce olarak tanıtıyor.
Kuşlar
Hafta sonunda gezmek için gidilecek yerler arasında en özel yerlerden birisidir burası. Kuşları görmeye gelen insanlar, farklı türden kuş türlerini görebilirler. Özellikle çocukların bu türleri yakından görmesi ve tanıması, ileride onlara hayvan sevgisinin ne kadar güzel bir duygu olduğunu göstermemiz açısından doğru bir yerdir. Balıkçıllar, Çulluklar, Kara Leylekler, Uzunbacak, Yeşilbacak, Akça Cılııbıtlar, Kılıçgaga ve Allı Turnalar. Bu saydığım kuşların hepsini görmeniz mümkün. Sulak alana 150’ye yakın kuş türü geliyor. Orada oturduğunuzda hayvanların güzellikleri gözlerinizi kamaştıracak. Dinlenmiş olmakla kalmayıp çok zarif fotoğraflar çekebileceksiniz. Ayrıca ücret ödemeden teleskobu kullanarak, kuşları çok iyi gözlemleyebilirsiniz. Sanki sizin geleceğinizi anlamışlar gibi güzel pozlar veriyorlar. Bu duruşları kaçırmadan çekebilirsiniz.
Sevgi karşılıklı olunca güzel!
Deniz yosunlarını çok sever kuşlar
Bakması bile etkiliyor!
Alaçatı Flamingoları Ne Sever?
Nesli tükenmekte olan Flamingolar tuzlu, sodalı su bulunan yerlerde yaşamlarını sürdürdükleri ve su ürünlerinden beslenmeyi tercih ettikleri için; deniz yosunları, karınca larvaları, yengeç ve karides gibi hayvanlarla da beslenmeyi severler. Beklerken uyuyan hayvanlar kategorisinde bulundukları için yemekleri ağzında beklerken denk gelebilirsiniz. Boyları türlerine göre değişiklik gösterir kuşların.
Alaçatı Kuşları
Kuşları görünce aklımıza hepimizin özgürlük geldiğini tahmin ediyorum. Uçsuz bucaksız gökyüzünün altında olabildiğince mutlu, sonuna kadar masum olan bu canlılarımız durup mola verdikleri yerleri de çok seviyorlar. Tevfik Fikret ‘in Kuşlarla şiirini unutmamak için sizinle paylaşıyorum.
Kuşlar uçar,
Ben koşarım.
Onların kanatları var,
Benim kanadım kollarım.
Kuşlar kanadını çırpar,
Ben de kolumu sallarım.
Uçun kuşlar, uçun kuşlar,
Hepinizle yarışım var.
Alaçatı sulak alanıyla ve kuşlarla ilgili daha fazla ilgiye sahip olmak için Birds of Alaçatı sayfasına bakabilirsiniz. Onları görmek için geldikleri aylarda gidip onlara bakabilirsiniz. Onları kırmadan, uzaktan doyasıya sevebiliriz. Onları yemek yerken ürkütmemeli, taş ya da başka bir şey atıp korkutmamalıyız.