Alaçatı’ya baktığımızda her sokağın kendine özgü bir dokusunun olduğunu görürüz. Bu sokaklarda açılan mekanlar birbirini tamamlar. Renk uyumu, taş yapıların benzerliği, begonviller birbirini andırır. Esnaflar birbirleriyle dayanışma içerisinde turistleri ağırlar. Alaçatı otelleri tıpkı evinizde yaşıyor hissini verir size. Ferah, sıcak, temiz bir dinlenme alanı sunar kalacaklara. Hafta sonu Çeşme’ye gelsek diye düşünür, bunun hayalini kurar, gelmeyi istersiniz. Alaçatı etkinlikler yaz kış demeden yapılır. Bu yüzden sadece cumartesi ve pazarı beklemeyin gelmek için. Her zaman bekleriz sizi Alaçatı’ya. Bu yazımızda sokaklarda gezerken dikkatinizi çeken Alaçatı duvar resimleri nasıl yapılıyor ona bakacağız. Biliyorsunuz duvar resimlerinin fotoğraflara kattığı ayrı bir hava var. Yaz sezonundan önce giderseniz bu büyülü şehirde resim çizimi yapan sanatçıları görebilirsiniz. Bu resimleri tatil dönüşü ilerde hatırlayacağınız anılara dönüştürebilirsiniz.
Alaçatı’yı sevmek renkleri sevmek gibidir. Siz seversiniz o sizin renginize bürünür!
Duvar Resimleri
Duvarlara çizilen resimler duvar sanatı olarak bilinir. Sadece duvar resimlerinden ibaret değildir bu sanat. Çeşitli malzemeler ve teknikler kullanılarak yapılan iç ve dış mekan duvar süslemeleri; vitray ve rölyefler, farklı amaçlara yönelik yazı ve posterler bu sanatta ilk bilinenlerdir. Duvara yapılan resimlerin amacı eserin malzeme ve teknik yönlerini veya fresk resminin tarihsel gelişimini incelemek değildir. Amaç duvara resim yaptıran esnafların veya ev sahiplerinin duvarlarının güzel gözükmesini istemeleridir. Havuz başlarına, villalara, mekan duvarlarına, dinlenme yerlerine yapılabilir resimler. Denizin güzelliği, kum, deniz, güneş bunlar en doğal haliyle çizebilir. Yapılacak resme göre bitme saati değişiklik gösterebilir. Tek kişi de yapabilir duvar resmini. Alaçatı sokakları, caddeleri, esnafları, sanatı ve sanatçıyı destekler. Duvar resimleri bu yüzden çok özeldir.
Duvar Boyama
Önce boyama yaptırmak istediğiniz duvarı belirleyerek, duvarın durumuna bakın. Rutubet, sıva dökülmesi, oyuk gibi problemler olması durumunda, uygun pozisyon için duvar yüzeyinin hazırlanması gerekir. Alçı kalıntılarını kazıyabilirsiniz. Bunun için boşlukların sıvayla doldurulması gerekir. Şayet nem mevcutsa, yalıtım yapılmalıdır. Duvar yüzeyi bu işlemler tamamlandıktan sonra kullanmak isteyeceğiniz renge göre astarlanmalıdır. Renklerin birbiriyle uyum içerisinde olması, çizilen resmin daha güzel görünmesi açısından önemlidir. Horace” Resim, kelimeleri olmayan bir şiirdir” demiştir biz ona baktığımızda gördüğümüz güzellikler, bakana göre farklı duygular ifade eder.
Alaçatı Duvar Resimleri Boyası Nasıl Olmalı?
Yaptığımız resmin uzun süreli durması için boyamaya ayrılan bütçe ve aldığımız boya çok önemlidir. Ucuz olan plastik boyalar kısa ömürlüdür. Class 1 akrilik veya su bazlı tüpler nispeten pahalıdır ve daha uzun ömürlüdür. Sıvı yağlı boya bir miktar daha pahalıdır, yine de genellikle en çok tercih edilen malzemedir duvar resimleri için. Son derece popüler olmasının nedenleri arasında suya ve yağmura karşı dayanıklı olması, kirlenmesi halinde nemli bir bezle bile temizlenebilir olması ve canlılığını yitirmeden uzun yıllar dayanabilmesi sayılabilir.
Güzelliğin duvara yansıması!
Tırtıklı duvarın düşündüren köpeği!
Duvar Resmi Çizimi
Resim duvarı süslüyor, aydınlatıyor. Birden fazla çizim tekniği vardır, bunları kullanarak aydınlık bir resim meydana getirebiliriz. Işıklandırma koşullarına, konuma ve ilgili odaların işlevine göre tasarlanır. Resim yapılacak alan hazırlandıktan sonra gerek duyulursa ön çizim yapılır. Manzara türü resimlerde genelde herhangi bir çizime ihtiyaç duyulmaz. Fırça ile kaba hatlar belirlendikten sonra ayrıntılara geçilir. Portrenin, mimari desenlerin ya da benzer türde oran orantının veya kompozisyonun tam oturması gereken resimler daha farklı yöntemler ile zemine aktarılabilir. Kareleme yöntemi, bu yöntemlerden birisidir. Bu yöntemde resim küçük parçalara bölünür. Resmin yapılacağı alan hesaplanır uygun oranda parçalar büyüterek aktarılır. Kompozisyonu tam olarak ayarlamak istediğimiz zamanlarda resmi projeksiyon ile duvara yansıtarak ileri geri sağa sola kaydırıp istediğimiz kompozisyonu seçtikten sonra projeksiyonu oturtup ön çizimleri yapabiliriz. Duvara yapılan resim, duvar ile birleşip ahenk içerisinde dans etmesi gerekir.
Duvar Resmi İçin Renk Seçimi
Renk seçimi için önemli olan duvar ile uyumlu tonların seçilmesidir. Duvarın rengi koyu ise yaptığımız resmin rengi açık olmalıdır. Duvar rengi açık ise çok kapalı olmayan renkler seçilmelidir. Renk seçimi yaparken çok uçuk renkler seçmek göz yorabilir. Duvara çizilen resmin amacına göre kullanılan boyanın markasına ve dayanıklılığına bakılması gerekir. Vurgulanmak istenen düşünce iyi bir şekilde aktarılmalıdır. Resmi konuşturan renklerin yansımasıdır. Duvar resimleri neden yapılır bence bunun için.
Alaçatı’da bulduğunuz duvar resimlerinin fotoğraflarını bizimle paylaşabilirsiniz.