Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.

Yeme & İçme

Ege Yemekleri

25.01.2023

Alaçatı tarihine, kültürüne ve yemeklerine çok değer verir. İzmir, Çeşme, Urla, Foça, Aydın, Denizli denilince akla yemekleri gelir. Ege mutfağının kendi has yemekleri var. Ot yemeği denilince hemen aklımıza gelir Ege Bölgesi. Alaçatı yeme ve içme konusunda ünlü yemekleri ve sebzeleri bulacağınız bir yer. Biliyoruz ki her yıl burada Alaçatı Ot Festivali düzenlenir. Ülkemizden ve yurtdışından bu otları görmek ve tatmak için insanlar bu festivale gelirler. Bu yıl düzenlenecek olan ot festivaline herkesi bekliyoruz. Kazada yetişen bitki ve sebzelerin bolluğunu ve türlerini tanıtmak için burada yetişen otlarla hazırlanan, geleneksel Ege yemekleri kaybolmasını önlemek için düzenledikleri festivaller yemeklerin unutulmaması açısından önemli bir fırsat. İlk başta şaşıracaksınız bu kadar çeşitlilik görünce ama sonra tadına baktıkça alıp götürmek isteyeceksiniz. Burada yetişen otların nasıl pişeceğine ve nasıl kullanılacağına bakacağız. İster baharat olarak isterseniz de çay olarak tüketebilirsiniz. Ege yemeklerine doymadan gitmeyeceksiniz.

Ege’nin en güzel ot yemekleriyle tanıştınız mı?

Otlarla Yapılan Ege Yemekleri

Arapsaçı Yemeği

Bitkinin keskin bir kokusu ve anosonu andıran bir aroması vardır. Büyüdüğü zaman sarı çiçekleri olur. Çiğ ya da kurutulmuş olarak tüketilebilir. Arapsaçı’nın yemeğini etli ya da zeytinyağlı yapabilirsiniz. Önemli olan bol suyla yıkanıp çamurlarının akmasıdır.

Cibez

Cibez otu olarak tanınmıştır. Lahananın toplanmasından sonra hayatta kalan kısmı toplanarak; salatası ve yemeği yapılır. Haşlandıktan sonra zeytin yağlı sirkeli salatasını afiyetle yiyebilirsiniz. Limon sıkmayı unutmayın.

Deniz Börülcesi

Benim salatasına aşık olduğum ot diyebiliriz. Deniz kıyısında yetişir. Tuzlu, ekşi ve lezzetli. Pişirme işleminden ayıklanıp içerisine sarımsak, limon ve zeytinyağlı bir sosa bulanır ve salata olarak yenir. Pişirirken içerisine tuz koymuyoruz. Yaptıktan sonra da tuz koymanıza gerek yok içerisinde tuz barındırıyor.

Ege Yemekleri Arasında Deli Kereviz

Bu türler tarla veya bahçelerde, yolun kenarlarında ve kuru kıyı yamaçlarında bulunur. Otsu bir bitkidir. Şifalı ot karışımlarında kavrulur, yaprağı ile sapları haşlanarak salata yapılır, aynı zamanda zeytinyağlısı da pişirilir. Haşlama yaparken kullanacağınız tencerenin boyutu Deli Kereviz’in sığacağı kadar olmalıdır.

Eşek Helvası

Kış mevsiminde tohum atılmadan büyüyen yabani bir ot olan eşek helvası başka otlar gibi köklerindeki kum kalmayana kadar iyice yıkandıktan sonra bol kaynar suda kırmadan haşlanıp limonlu ve zeytinyağlı bir sosla soğumaya yakın servis edilebilir.

Tirşikotu Yemeği

Sebze olarak yemeği yapılan taze yapraklı bitki, toplanır ve yenir. Zehirli olabileceği için tedbirli kullanılmalıdır. Bundan dolayı da tuz ile ovularak saklanır ve suyu kaynatılıp sonra içine atılır. Suyunu döküp kullanabilirsiniz. Et ile doldurulan yapraklar haşlanır veya kızartılarak sarımsaklı yoğurt salatası ve nohut çorbası ile birlikte servis edilir.

Ege'nin lezzetli otlarından yapılan salata

Otlarla yapılan salata öğünlerin vazgeçilmezi!

Ege yemekleri için taze otların hazırlanması

Yemek için hazırlanan en güzel yeşillikler!

Tembel Avrat Otu Yemeği

Yazında kışında tüketilebilir. Birçok otun karışımından yapılır. Sabah kahvaltısında yumurta kırıp yiyebilirsiniz ya da zeytin yağlı ve ve etli yemeğini de yapabilirsiniz içerisine mutlaka soğan ve sarımsak koymalısınız.

En sevilen Ege Yemekleri İçerisinde Şevketi Bostan

Girit mutfağına özgü bir lezzet olmasının yanı sıra Şevketi bostan, Ege’nin en sevilen ve en çok tüketilen otlarından biridir. Ege, Güney Akdeniz ve Marmara bölgelerinde tarla kenarlarında, tarla ve bahçelerde doğal olarak yetişir. Aynı zamanda kemikli kuzu eti ile yemeği yapılır. Haşlayıp salatasını yapabilirsiniz veya zeytinyağlı olarak pişirebilirsiniz.

Zahter

Kekik ile aynı aileden gelir. Yiyeceklerin içerisinde baharat olarak kullanılır. Kokusu yoğundur. Hangi yemeklerin içerisinde seviyorsanız çok fazla olmayacak şekilde koyabilirsiniz.

Sinir Otu

Faydaları saymakla bitmez. Çayı yapılır. Mide kramplarını, ağrıları ve kuru öksürükleri tedavi etmek için kullanılır. Yaprağının çiğnenmesinin özellikle diş ağrısı ve tartar da iyi geldiği bilinir.

Radika Yemeği

Bütün otlarda olduğu gibi radikayı da haşlayıp sonra kavurmasını ve salatasını yapabilirsiniz. Vitamin açısından oldukça zengindir. Kavururken bazıları kıyma ve yumurta ile yapıyor sizde öyle tercih edebilirsiniz.

Yabani Marul

Marul iyice yıkadıktan sonra tuzlu veya sirkeli suyla ıslatın. Acısına bu şekilde son verilmiş olur. Suyu çıkarıldığında tekrar yıkanarak istenilen salata malzemeleri eklenerek servis edilir.

Ot ile Yapılan Ege Yemekleri Tüketirken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Çeşme’de yetişen yararlı bitkilerin hepsi yenmiyor. Bazılarının çayı yapılıyor bazıları ise baharat olarak kullanılıyor. Yenilebilir otlar mevsiminde toplanmalıdır. Örneğin, en meşhur turpların ne zaman hasat edileceğini bileceğiz. Toplama, ocak ayında başlar ve mevsime bağlı olarak Şubat ayında da devam eder. Çiçeklenmeye başladığında toplanmaz. Otların nereden alındığı da önemlidir. Karayolu kenarlarından ve çamurun biriktiği yerlerden toplanmamalıdır. Pestisit kalıntısı taşımayan temiz doğadan, tarla kenarları ve tarlalardan toplanmalıdır. Yabani otları haşlayarak tükettiğimizde acı suyu kalmadığından zehirlenme belirtileri de görülmez. Diğer bir nokta ise bitkilerin asla gölgelik ve güneş görmeyen yerlerde toplanmaması gerektiğidir. Gölgedeki çimen risklidir. Bitkinin güneşte olmaması halinde, bu bitki bildiğiniz ve tanıdığınız bir yabani ot bile olsa toplanmamalıdır. Çimenler için güneşi görmek de gerekiyor, güneşten faydalanmak da. Böylelikle, besin değerinin artmasını sağlar. Yukarıdaki kriterlere dikkat ederseniz, bitkileri toplayabiliyor ve tüketebiliyorsunuz.

Yaptığınız ot yemeklerini ve yerken hissettiğiniz duyguları bizimle paylaşabilirsiniz.

Görüşmek üzere – yazısı

İlginizi Çekebilir

Alaçatı
İpuçları
Alaçatı Etkinlikler
Alaçatı Yeme ve İçme
Alaçatı Gezilecek Yerler
Sahiller, Koylar ve Plajlar
Alaçatı Otelleri
Blog Yazıları