Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.

Yeme & İçme

Alaçatı Reçelleri

30.11.2022

Alaçatı denilince akla birden fazla yapılacak etkinlikler, yenilecek yemekler, gidilecek koylar geliyor. Bir yere gittiğinizde aklınızda olan ilk düşünce kalacak yer ikincisi yemektir. Alaçatı’ya gittiğiniz de Alaçatı otelleri tercih edebilirsiniz. Oteller sizi evinizde gibi hissettirir. Taş yapılar olduğundan içerisinde sıcağı ve samimiyeti barındırırlar. Yemek konusuna gelince Alaçatı yeme ve içme konusunda da sizi rahat ettirecektir güvenin bana. Bilirsiniz ki ana öğün olan kahvaltı çok önemlidir. Ve kahvaltı masasının vazgeçilmez olan reçelleri.

Tadına bakmadan hayır demeyin! Önce deneyin sonra karar verin.

Reçellerin Hikayesi

Reçellerin hikayesi  çok eskilere dayanır. Geçmişi şekerden başlar. İran imparatoru Darius M.Ö. 5. yüzyılda Hindistan’ı işgal ettiğinde, askerleri şeker kamışıyla tanışmışlardır. Tadından dolayı tatlı şeker kamışına “arısız balı veren bitki” de denir. İran’a gelen şeker kamışı, tedavi edici bir bitki olarak bilindiği için askerler bu bitkiyi korumuş ve gizli tutmuştur. 7. yüzyılda insanlar, şeker kamışıyla tanışmış; şerbet yapmayı öğrenmişlerdir. Reçel Türkler de yaz meyvelerini uzun süreli muhafaza etmek amacıyla geliştirilmiştir. Türkler ‘in reçel ile meyveyi uzun süre koruma becerisi Batı’yı hayrete düşürür. Eskiden ziyafetlerde ve uzun gecelerde ikram olarak masaya götürülen reçel, saraylarda ve derviş kulübelerinde vazgeçilmez olarak tüketiliyordu. Bilinen ve Mevlevi tekkelerindeki en köklü tarif gül reçelidir. Ben ise bugün size Alaçatı’nın kendine has reçellerini anlatacağım. Bu güzel reçelleri cumartesi günü kurulan halk pazarından alabilirsiniz.

Masanın üstünde kavanozun içerisinde kayısı resmi

Kayısı reçelinin muhteşem görüntüsü

Ağzı kapalı incir reçeli

Tadı damaklarda kalan incir reçeli

Reçel Çeşitleri 

Alaçatı halkı kendi yöresinde yetişen neredeyse her şeyin reçelini yapıyor. Reçel seven biri olarak yemeye bayılıyorum o reçelleri. Yaz ya da kış olması fark etmez her mevsim neşelendirir reçeller insanları. Benim tabi ki reçellerde enlerim var. Nasıl olmasın ki… Sizin de yedikten sonra hepsini sevdim ama bunun tadı çok farklıydı diyebileceğiniz tatlar olacaktır. Tadım yaparken ekmeğinize biraz tereyağı sürerseniz lezzetine lezzet katmış olacaksınız bu güzelliklerin. Hafta sonu Alaçatı Pazarı‘nda reçellere bakmayı unutmayın. 

İncir Reçeli 

Daha önce belki de hiçbir yerde görmediğiniz ve tadına bakmadığınız bir lezzet. Ben ilk defa Alaçatı’da gördüm ve tadına baktım. Olgunlaşmamış yeşil ham incirin o acı tadını bırakıp yerine, ağızda dağılan unutulmayan bir lezzet harikası haline dönüşmesini gördüm. Her yerde bulamayacağınız bu reçeli bazı oteller kendi kahvaltılarına has olarak yapıyorlar. Ve yeşil ham incir reçeli benim favorilerim arasında. 

Limon Reçeli 

Alaçatı’nın limonları kendine özgüdür. Kalın kabuklu olması ve çok ekşi olmayan limonlar ile yapılan reçelleri yiyince tadına bayılacaksınız. Daha sonra size Alaçatı limonlarıyla ilgili başka yazımda nasıl bu kadar güzel olduklarını anlatacağım. Taze mevsiminde toplanan limonlar ile yapılan reçellerin kabuğun soyulmasına gerek olmadan reçeli yapılır. Bu reçeli her yerde bulamazsınız. Yerli halktan öğrenebilirsiniz nereden alacağınızı. Limon reçeli fiyatı için el emeğini de ortaya koyup ona göre bir miktar isterler sizden. Yedikten sonra nefis olmuş diyecek, bir daha yemek isteyeceksiniz. 

Portakal Reçeli 

Turunçgili çok olan memleketin reçeli de eksik olmaz. Kavanozun içerisinde duruşundan bile gözünüz kamaşabilir. Özenle küçük küçük kesilmiş portakalları kavanozun içerisinde gördüğünüz zaman tam reçel olmak için üretilmiş diyeceksiniz. Tadına baktığınızda kış mevsimini yaşadığınızı anlayacaksınız. Portakal reçel fiyatı çok pahalı olmayıp satıcıdan satıcıya fark edebilir.

Kavanozlarda çeşit çeşit reçeller

Nar Reçeli 

Alaçatı’yı gezdiğinizde her evin bahçesinde begonvil, zeytin ağacı, portakal ve nar ağacı görmeniz mümkün. Bahçeler de yetişen bu yararlı ve alımlı yiyecekler her anlamda kullanılıyor. Nar reçeli benim favorilerim arasında hafif ekşimsi tadı, renginin güzelliği ile kahvaltı masalarına hoş bir renk katıyor. Olgunlaşmış olan narları canınız çekerse oranın manavlarından taze taze alabilirsiniz. Tatili sırf bu lezzetler için bırakmak istemeyeceksiniz. 

Kayısı Reçeli 

Kayısı ne kadar Malatya yöresiyle ünlü olsa da Alaçatı’nın kayısıları kendisini arka planda bırakmayacak kadar lezzetlidir. Bahçelerinde, sokaklarında, tarla başlarında görürsünüz onları. Sadece orada görmekle kalmayıp sabah kahvaltısı için masanıza davet edersiniz. Oda sizi kırmadan koşarak gelir. Kayısının kahvaltıya gelmesi için biraz yumuşaması ve olgunlaşması gerekir. Sadece Alaçatı’dan değil her yerden alabilirsiniz. Kayısı reçeli nasıl yapılır diye sorduğunuzda hem teyzeler hem de arama motorları size yardımcı olacaktır. 

Süt Reçeli 

Yemesi ayrı lezzetli, bakarken o lezzetin güzelliğini görmesi ayrı. Tadını şöyle tarif edebilirim size; sevdiğiniz birini yıllardır görmemişsiniz bir anda çıkıp gelmiş ve siz onu görmüşsünüz. İşte bana böyle hissettiriyor süt reçeli. Pazar haricinde kahvaltı yaptığınız yerler ve pastanelerden alabilirsiniz. İsteğinize göre küçük boy ya da büyük boy alabilirsiniz. Tarifini vermiyorum benim yaptığım onların yaptığı kadar güzel olmuyor. 

Zeytin Reçeli 

Eğe bölgesindeyseniz zeytinin ne kadar değerli olduğunu görürsünüz. Her yerde karşınıza zeytin ağaçları çıkar. Sabah kahvaltısında sadece tuzlu olarak yenilmez reçeli de yapılır. Kendine özgü tadı olan reçeli yemenizi tavsiye ediyorum. 

Birbirinden farklı reçelleri denediğinizde bize neler hissettiğinizi yazabilirsiniz. Fotoğraflarınızı ve yaşadığınız anıları bekliyoruz.  

Görüşmek üzere – yazısı

İlginizi Çekebilir

Alaçatı
İpuçları
Alaçatı Etkinlikler
Alaçatı Yeme ve İçme
Alaçatı Gezilecek Yerler
Sahiller, Koylar ve Plajlar
Alaçatı Otelleri
Blog Yazıları