Sağlıklı beslenme, yaşam kalitemizi artırmak ve hastalıklardan korunmak için önemli bir faktördür. Özellikle kanser gibi ciddi hastalıkların önlenmesinde beslenmenin rolü oldukça büyüktür. Günümüzde, bilim insanları ve beslenme uzmanları, kanser riskini azaltmaya yardımcı olan belirli yiyeceklerin ve beslenme alışkanlıklarının önemini giderek daha fazla vurgulamaktadırlar. Kanser riskini azaltan yiyecekler, vücudu antioksidanlar, vitaminler, mineraller ve diğer besin öğeleriyle besleyerek hücresel sağlığı destekler ve kanser gelişimini engelleyebilir veya riskini azaltabilir. Alaçatı’nın en çok tıklanan sayfası Alaçatı otelleri olarak sağlığınıza her şeyden çok önem veriyor ve ipuçları sayfamızda sağlığınıza yönelik önemli yazılar paylaşıyoruz. Sizler için hazırladığımız bu yazıda da, kanserle mücadelede önemli bir rol oynayan ve sağlıklı bir yaşam tarzını destekleyen bazı yiyecekleri sizinle paylaşacağız. Doğru beslenme seçimleri yapmak ve sağlıklı besinlerle beslenmek, kanser riskini azaltmanın yanı sıra genel sağlık ve iyilik halinizi artırabilir. Hazır mısınız? Öyleyse, kanser riskini azaltan yiyeceklerin dünyasına birlikte adım atalım ve sağlıklı yaşam için doğru beslenme alışkanlıklarını keşfedelim.
Bu hastalığın ismini duyduğumuzda hepimizde bir ürperti oluşuyor. Ne yazık ki kansere yakalanan kişi sayısı son yıllarda giderek artmakta. Günlük olarak tükettiğimiz pek çok yiyecek, bu hastalığın gelişimine veya ilerlemesine katkıda bulunabiliyor. Bu nedenle bile beslenme alışkanlıklarımıza özen göstermemiz şart. Kanser gibi birçok türü olan bu hastalıkla mücadelede, kanser hücrelerinin oluşumunu, büyümesini veya yayılmasını önleyebilen veya geciktirebilen gıdaları diyetimize dahil etmemiz önem taşıyor. Kanseri önlemede etkili olan gıdaları sıralamadan önce belirtmek gerekir ki; bu ürünleri mümkün olduğunca hormonsuz ve doğal olarak tüketmek büyük önem arz ediyor. Bu yüzden alışverişlerinizi güvenilir satıcılardan yapmaya ve mümkünse nasıl yetiştirildiğini bildiğiniz ürünleri tercih etmeye dikkat etmelisiniz.
Sarımsak
Sarımsak, pek çok kişiye göre adeta ölümsüzlüğün sırrını barındırıyor. İçerdiği selenyum gibi bileşenlerle kanserli hücrelerin oluşumunu engelleyip, mevcut zararlı hücrelerin yayılmasını ve büyümesini bloke eden sarımsak, bu etkilerini güçlü antioksidan özellikleriyle sağlıyor. “Kötü kokar, çevremdekileri rahatsız ederim” diye düşünüp sarımsak yemekten kaçınmayın, her gün 2-3 diş tüketmeye özen gösterin. Dişlerinizi fırçaladığınızda koku zaten yok olacaktır, sağlığınız daha önemli.
Böğürtlen, Ahududu, Çilek, Yaban Mersini
Neyse ki karşımızda çekinerek yediğimiz sarımsaktan farklı olarak, yemek için daha fazla sebep aradığımız lezzetli kırmızı meyveler bulunuyor. Çilek, ahududu, yaban mersini gibi meyveler, yüksek antioksidan kapasiteleri sayesinde düzenli tüketildiklerinde kansere karşı koruma sağlıyorlar.
Üzüm
Üzüm, içindeki fenolik bileşikler ve resveratrol ile kanserli hücrelerin oluşumunu engellemede oldukça etkilidir. Özellikle kırmızı ve siyah üzümleri çekirdekleri ve kabuklarıyla birlikte tüketmek, sağlıklı bir yaşama adım atmanızı sağlar. Üzüm mevsimi dışında kuru üzüm kullanarak da bu faydaları elde edebilirsiniz.
Brokoli, Karnabahar, Lahana
Brokoli, karnabahar ve lahana gibi sebzelerin kendine özgü aromalarını sevmeyebilirsiniz ama yemek için daha fazla çaba göstermelisiniz. Bu sebzeler, lukorafanin, diindolylmethane, beta karoten ve selenyum gibi pek tanıdık olmayan ancak kansere karşı mücadelede çok etkili olan anti-kanserojen maddeler içeriyorlar.
Keten Tohumu
Son 10 yılda keten tohumunun adını daha sık duymaya başladık. Popüler olmasının arkasında birçok sebep var; örneğin omega-3 yağ asitleri, alfa-linolenik asit ve lifli bileşikler içermesi, çeşitli kanser türlerine karşı koruma sağlaması gibi. Bu yüzden güvendiğiniz aktarlardan bu tohumları temin etmeye özen gösterin.
Turp
Salatalara çok yakışan, öğrendikçe daha çok tüketmek isteyeceğiniz turp, içerdiği anti-kanserojen maddeler sayesinde özellikle meme ve akciğer kanserine karşı koruyucu etkiler sunar.
Zerdeçal
Zerdeçalı ister toz halinde baharat olarak ister taze olarak kullanın, ama mutlaka diyetinize ekleyin. Zerdeçal, içindeki kurkumin maddesiyle antiinflamatuar, antikanserojen ve antiaterojenik özellikler sergileyerek kanser dahil birçok hastalığa karşı koruma sağlar.
Işgın otu
Işgın otunun kanserli hücrelerin gelişimini engelleyen etkisi, onu tüketmek için yeterli bir sebep sağlar. İçeriğindeki parietin maddesiyle kanserli hücreleri yok etme potansiyeline sahiptir.
Elma
Elmanın her rengi ayrı lezzetli, değil mi? Bu lezzetin sağlıkla dolu olduğunu düşünün. Örneğin, içerdiği besin lifi ve bol miktarda C vitamini sayesinde çeşitli kanser türlerine karşı koruma sağlar. Besin lifleri kolon kanserinden korurken, C vitamini ile kazandığı antioksidan özelliği akciğer ve mide kanserine karşı kalkan görevi görür.
Ceviz
Cevizin şekli beyne benzediği için beyne iyi geldiği yıllarca öğretildi. Bu bilgi doğru; ama cevizin faydaları bununla sınırlı değil. Omega-3 yağ asitleri içeriği ile kanser türlerine karşı da oldukça etkili olan ceviz, mevcut kanserli hücrelerin gelişimini yavaşlatmak ve engellemek için çabalıyor.