Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.

Gezilecek yerler

Şirince Rehberi

27.11.2023

Şirince, tarihi zenginlikleri ve bu zenginliklerin içinde şekillenen modern köy yaşamıyla, sizlere hayatın hızından uzaklaşma fırsatı sunan bir destinasyon merkezi olacaktır. Bu çarpıcı köy, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı bir mahalle olarak size mimarik tasarımı ve benzersiz sokak görüntüsüyle hayranlık uyandıracaktır. Şirince ayrıca meyve şarapları ile de tanınır. Bu köyü ziyaret ettiğinizde, temiz hava ve dar taş yolların keyfini sürebilir, yerel el yapımı hediyelik eşyalar satan dükkanlarda alışveriş deneyimi yaşayabilir veya yerel üreticilerden meyve şarapları tatma şansını yakalayabilirsiniz. Maya takvimine göre 2012’de kıyamet kopacağı iddiası sonrasında, dünyada zarar görmeyecek iki köyden biri olarak anılan Şirince, samimi atmosferi, estetik güzelliği ve huzur veren sokakları ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler listesinde yer alır. Şirince, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün ‘Best Tourism Villages 2023’ (En İyi Turizm Köyleri 2023) ödüllerinde birincilik kazanarak ‘Dünyanın En İyi Turizm Köyü’ ünvanını elde etmiştir. Alaçatı tatilinizde Şirince’ye muhakkak bir ziyaret düzenleyerek bu köyün güzelliğini görmenizi tavsiye ederiz. Alaçatı otelleri sayfası olarak hazırladığımız 5 günlük Alaçatı tatil planı yazımızda da yer alan mekanlara göz atabilir, gidilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Şirince tepeden tarihi eski taş evlerinin görünümü

Şirince Köyü gezinizi planlarken, İzmir merkezine yaklaşık bir saat mesafede olan ve İzmirliler tarafından kahvaltı mekanı olarak sıkça tercih edilen bu köyü dört mevsim boyunca ziyaret edebilirsiniz. Bahar aylarında çiçeklerin etrafı sardığını gözlemleyebilir ve güzel havada köyün patikalarında saatlerce yürüyüş yapabilirsiniz. Yaz ayları ise, buz gibi meyve şarabı ile serinleme ve köyün tepesinden manzarayı izleme imkanı sunar. Ancak, kalabalık ortamları sevmeyenler için bahar ve yaz aylarında Şirince’yi ziyaret etmek çok yoğun olabileceği için önerilmez. Şirince, yerli ve yabancı birçok turistin sevdiği ve sıkça ziyaret ettiği bir köydür.

Sonbahar ve kış aylarında Şirince’nin sunduğu atmosfer de ayrı bir deneyim olacaktır. Neredeyse tüm şarap evlerinde ve otellerde şömine bulunur. Soğuk havalarda, şöminenin yanında yemeğinizi yiyebilir ve böylece yemeğin lezzetini artırabilirsiniz. Oteldeki odanızı şömineli olarak seçmenizi öneririz. Taş evlerin küçük pencerelerinden köy manzarasını izlerken, şöminenin çıtırdaması eşliğinde uyumanın size güzel rüyalar görmeyi sağlayacağına inanıyoruz.

Şirince Nasıl Gidilir?

İzmir’in Selçuk ilçesinden kalkan minibüsler ile doğrudan Şirince’ye ulaşabilirsiniz. Selçuk merkez ile Şirince arası 8 kilometredir. İzmir merkezinden gelmek isteyen ziyaretçiler, İzban’ı kullanarak Tepeköy durağında inebilir ve oradan Selçuk yönüne aktarma yapabilirler. Kendi aracı ile seyahat etmek isteyenler için yolun oldukça keyifli olduğunu ve İzmir merkezden yaklaşık bir saat sürdüğünü belirtmek isteriz.

Şirince Tam Konumu

Şirince’ye gitmek için aşağıdan tam konumunu görebilir ve navigasyon butonuna tıklayarak bulunduğunuz yerden yol tarifi alabilirsiniz.

Google Maps

By loading the map, you agree to Google's privacy policy.
Learn more

Load map

Şirince Gezilecek Yerler

Şirince’de köy meydanından başlayarak, bu dağ köyünün tüm sokaklarını gezip görmelisiniz. Bazı sokaklarda yokuş aşağı inerken, harika manzaraların keyfini çıkarabilirsiniz. Yürüyüşünüzün sonunda kendinizi Hodri Meydan Tepesi’nde bulacaksınız. Şirince’yi uzaktan izlemek de oldukça keyifli olacaktır…

Şirince Taş Mektep Müzesi

köyün girişinde Artemis Restoran ve Şarap Evi bulunuyor. Bu restoran, tarihi bir okul binasında hizmet vermektedir. Okul binasının bir kısmında ise Şirince Taş Mektep Müzesi yer alır. Bu bina, 1990’lı yılların başına kadar okul olarak kullanılmıştır. Eğitimdeki yenilikleri anlatan bu müze haftanın her günü açıktır.

St. John Baptist Kilisesi

Şirince’yi tepeden görebileceğiniz bir diğer nokta St. John Baptis Kilisesi’dir. Manzarası, tarihi dokusu ve mimarisi ile etkileyici olan bu minik kilise, Şirince’de ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Bahçesinde bulunan kafede kahvenizi yudumlarken dinlenebilir ve yanınızda bulunan dilek havuzuna para atarak dilek dileyebilirsiniz.

Nesin Matematik Köyü

Kayser Dağı’nın eteklerinde genişleyen bu köy, Nesin Vakfı tarafından 55 dönümlük bir araziye inşa edilmiştir. Matematik Köyü, Ali Nesin’in liderliğinde 2007 yılında matematik eğitimine ve araştırmalarına odaklanmak amacıyla kurulmuştur. Şirince’ye yaklaşık 2 km mesafede bulunan Nesin Matematik Köyü, doğa içinde huzurlu bir yerdedir. Dünyada eşi benzeri olmayan ve tamamen bilime adanmış bu köyde, her yaz dünyanın dört bir yanından gelen öğrenciler ve öğretmenler, televizyon, gazete ve dış dünyadan bağımsız olarak matematik çalışıyorlar. İhtiyaçlara göre organik bir şekilde büyüyen köyde, yarı açık yemekhane, amfi ve kütüphane de bulunmaktadır. Nesin Vakfı’nın Felsefe Köyü de Matematik Köyü’nün hemen yanında bulunuyor.

Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Kilisesi

Şirince’yi ziyaret edenlerin, Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Kilisesi’ni de deneyimlemelerini şiddetle tavsiye ederiz. Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanan tarihçesiyle Efes Antik Kenti, Şirince’den sadece 12 km uzaklıkta bulunuyor. Ek olarak, bu yolculuğunuzda 9 km daha ilerlediğinizde büyülü atmosferiyle Meryem Ana Kilisesi ile karşılaşacaksınız. Bu kilise, uluslararası ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor ve ziyaret listenize eklemeniz gereken yerlerden biridir.

Hodri Meydan Kulesi

Nişanyan Evleri’nin bir parçası olan Hodri Meydan Kulesi, Sevan Nişanyan’ın tabular ve sistemle olan mücadelesinin bir sembolüdür. 12 metre yüksekliğindeki bu yapı, 2011 yılında tamamlanmıştır. Şirince’nin cazibe merkezi haline gelen bu kule, romantik akşam yemeklerine ve evlilik tekliflerine ev sahipliği yapmıştır. Kulenin eşsiz manzarası ise kesinlikle görülmeye değer.

Tiyatro Medresesi

Nesin Matematik Köyü’ne komşu olan geniş bir arazi üzerinde kurulan Tiyatro Medresesi bir yandan sakin ve huzurlu bir inziva alanı oluştururken, diğer yandan da farklı disiplinlerin bir araya gelerek etkileşimde bulunabileceği bir buluşma noktası olmayı hedeflemekte. Bu sayede, kendine has ve alternatif bir üniversite atmosferi yaratmayı amaçlamaktadır.

Nişanyan Kaya Mezarı

Likya üzerine bir kitap projesi sırasında ortaya çıkan kaya mezarı fikri, Sevan Nişanyan tarafından hayata geçirilmiştir. Bu projeyi üç yıllık bir çalışma süreci sonunda Şirince’de gerçekleştiren Nişanyan, Dalyan’daki kaya mezarlarına benzer bir yapıyı hayata geçirmiştir. Nişanyan, Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana Türkiye’de yapılan yapıların gecekondu, taklit ve ikinci sınıf olduğuna dair genel algıya karşı çıkmak ve kalıcı bir iz bırakmak amacıyla kaya mezarını inşa etmiştir. Bu mezar, Nişanyan’ın sıra dışı kişiliğinin bir ifadesidir ve Kayserdağı’nda ormanlık bir alan içerisinde yer alır. Nişanyan, Foça Açık Cezaevinden kaçarak Yunanistan’ın Sisam Adası’na geçmiştir.

Şirince tarihi bir sokakta bulunan tarihi yapısıyla dikkat çeken butik otel
Şirince arnavut kaldırımlı, tarihi sokakları

Şirince Sokaklarından Alınacaklar

Şirince köy merkezi ve ana yollarında, birbirine bitişik küçük dükkanlar bulunmaktadır. Bu dükkanların dışında yer alan tezgahlarda, göz kamaştırıcı bir şekilde sergilenen el yapımı ürünler bulabilirsiniz. Bu ürünler arasında el yapımı oyuncaklar, saç aksesuarları, giysiler, çantalar, mücevherler ve doğal sabunlar gibi çeşitli seçenekler bulabilir ve sevdiklerinize yerel hediye alabilirsiniz.

Şirince’den ayrılmadan önce, yerel üretim meyve şaraplarından almanızı tavsiye ederiz. Sevdiklerinize meyve şarabı hediye alırken, kendiniz içinde bir şişe almayı unutmayın. Ziyaretiniz sırasında yaptığınız tadımlar, damak tadınızda kalıcı bir iz bırakacaktır.

Şirince sokak satıcılarının satış yaptığı güzel sokaklar
Şirince sokak satıcılarının satış yaptığı eşyalar
Şirince Çarşı içerisinde bulunan dükkanlar ve satış yaptıkları eşyaları

Şirince Meşhur Lezzetleri

Kumda Türk Kahvesi

Şirince’de kumda Türk kahvesi oldukça popülerdir ve birçok yerde bulunabilir. Sıcak kum üzerinde ve bakır cezvede pişirilen Türk kahvesini izlemek dikkatinizi çekecektir. Ayrıca, kahvenin lezzetini de çok seveceksiniz. Standart Türk kahvesinin yanı sıra, sakızlı gibi farklı aromalarla hazırlanan seçenekler de mevcuttur. Şirince’de Türk kahvesinin yanında mürver şurubu sunmak, yazılı olmayan bir kuraldır.

Meyve Şarabı

Yerel üretim meyve şarapları, Şirince’nin önemli özelliklerinden biridir. Şirince’deki hemen hemen tüm işletmelerde meyve şarabı satılmaktadır. Karadut, ahududu, böğürtlen, elma, ayva gibi çeşitli seçenekler bulabilirsiniz. Tadım yaptırıldığı için, beğendiğiniz bir şarabı satın alabilirsiniz. Meyve şarabı sevmeyenler için kırmızı, beyaz ve pembe şarap seçenekleri de bulunmaktadır. Köyün Rum şarap geleneği, meyveli şaraplar ile devam etmektedir. Köyde, meyve şarabı tadımı yapan birçok mekan bulunmaktadır. Satışa sunulan şarapların %90’ı Vincent markasına aittir ve hepsi aynı yerde üretilir. Meyve aromalı şarapların alkol oranı düşük olduğundan, gerçek bir şarap beklentisi içinde olmayın, sadece anın tadını çıkarın! Gerçek şarap satan birkaç dükkan da bulunmaktadır.

Mürver Şurubu

Mürver şurubu, Nişanyan Hotel’in Şirince’ye hediye ettiği geleneksel bir lezzettir. Dere kenarında yetişen mürverden yapılan bu şurup, hoş bir karşılama içeceği olarak kabul edilir. Türk kahvesi yanında, yemeğin ardından ya da sohbet esnasında bu eşsiz içeceği deneyebilirsiniz.

Birbirinden lezzetli yöresel tatlar ve kumda türk kahvesinin bulunduğu Şirincem restaurant kapı girişi
Tarihi Artemis Restaurant ve önünde yemek yiyen insanlar
Şirince kumda Türk kahvesi sunumu
Görüşmek üzere – yazısı

İlginizi Çekebilir

Büşra Nur Güven
Ben Büşra Nur Güven. Ankaralıyım ve Ankara’nın kasvetli havasından sıkılıp artık yeni bir maceraya atılmaya karar vermiştim. Türkiye’de 28 şehirden oluşan maceralarımdan biri tesadüf eseri Alaçatı oldu. Gördüğüm an Alaçatı’nın büyüleyiciliği karşısında gözlerim kamaştı. Alaçatı’nın her noktasını, her güzelliğini keşfetmeye karar verdim. Eşsiz tarihi yapıları, birbirinden renkli sokakları, bitmek bilmeyen eğlencesi ile Alaçatı, beni gün geçtikçe içine çekti. Her boşlukta Alaçatı’ya gelmek için can atan bir insana dönüştüm adeta. Bu güzelliği sizlerle de paylaşmaya karar verdim ve yazılarımı yazmaya koyuldum.
Alaçatı
İpuçları
Alaçatı Etkinlikler
Alaçatı Yeme ve İçme
Alaçatı Gezilecek Yerler
Sahiller, Koylar ve Plajlar
Alaçatı Otelleri
Blog Yazıları