Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.

Gezilecek yerler

İzmir Saat Kulesi

07.01.2023

Alaçatı tatilinizi uzatıp birçok yer görmeye, yeni yerler keşfetmeye karar verdiyseniz kesinlikle İzmir Kent Meydanı’nı süsleyen saat kulesinin, zarif görünümünü sizde görmelisiniz. Sultan Abdülhamit’in tahta çıkışının yıldönümünü kutlamak amacıyla 1901 yılında yaptırılmıştır. İzmir’in simgesi haline gelen saat kulesi; Tarihin her döneminde devrimler, işgaller, kurtuluşlar, ayaklanmalar, suikastlar, toplumsal değişimler, kentsel değişimler, yangınlar, bayramlar, Atatürk, İnönü, Bayar, Menderes gibi liderlerin İzmir’e gelişleri, ilk çocukluk aşklarının doğuşu, İzmirlilerin buluşmaları gibi acı tatlı, hoş ve çirkin birçok olaya tanıklık etmiş ve tüm bu anıları hala hatırlayan canlı bir tarihtir.Alaçatı dönüşü bu tarihi kuleyi bütün sevdiklerinize anlatacağınıza eminiz.  İzmirliler ya da Alaçatı’dan İzmir’e gelen turistlerin günde birkaç kez önünden geçtikleri, buluşup önünde hatıra fotoğrafı çektirdikleri bu tarihi eser ile ilgili ne biliyor diye kendimize sorduğumuzda, kent sakinlerinin bu konudaki bilgilerinin çok yetersiz olduğu gözlemlenmiş. Biz de Alaçatı Otelleri olarak bu yazımızda sizlere İzmir Saat Kulesi hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız. Nasıl gidilir? Saat Kulesi Tarihi? Saat Kulesi Mimari yapısı vb. Sorularınıza cevap bulmak istiyorsanız yazımızın kalanını okumanızı tavsiye ederiz.

Google Maps

By loading the map, you agree to Google's privacy policy.
Learn more

Load map

Kemeraltı Çarşısı, 35360 Konak/İzmir

Saat Kulesi Tarihi

Sultan 2. Abdülhamit, 1899 senesinde tahta çıkışının 25. yıldönümü şerefine birçok ilde büyük duvar saatleri dikilmesini emretmiştir. Anadolu’da bugün çoğu yerlerde rastladığımız saat kulübelerinin hikâyesi de budur. Saat kuleleri, bir çeşit batılılaşma sürecinin ürünüdür. Abdülhamit’in saat kulesi isteğinin ardından İzmir’in yöneticileri, zamanı dört bir yandan gösteren çeşmeli bir yapı inşa etmeye karar verirler. Bu temel 1 Eylül tarihinde görkemli bir törenle atılmıştır. Saat kulesinin ahşap maketinin yapıldığı tören, Hamidiye marşının da eşliğinde coşkulu ve görkemli şekilde kutlanır. Burada aynı zamanda Sultan’a duyulan saygı da söz konusudur.

Sultan’ın 25. yıldönümü şerefine dönemin yöneticileri, Arap Mimarisi tarzında çeşmeli bir saat kulesi planı çizmesi için mimar Mösyö Pere’yi görevlendirdi. Bu saat kulesinin mermer taşları Sarayköy’den, renkli taşları ise Marsilya’dan getirildi. O zamanki adı Çeşmeli Saat Kulesi olan İzmir Saat Kulesi, İzmir halkının büyük katılım gösterdiği görkemli bir törenle 1 Eylül 1901 tarihinde açılmış ve o tarihten bu zamana kadar yüzlerce sosyal etkinlik, anma ve kutlamaya tanıklık etmiştir. Özel taş işçiliği, kubbe tipi küçük yapıları ve geometrik figürleriyle Saat Kulesi, Osmanlı tarzını yansıtmaktadır. Yüksekliği 28 Metre olan kule, 4 kattan oluşmaktadır. Kuleyi Osmanlı armaları ve Sultan’ın tuğraları süslemektedir. Kule’nin 4 tarafında da 75 cm’lik mekanik saatleri bulunmaktadır. Rivayete göre saatler İkinci Abdülhamid ile dostluk kurmak isteyen Alman İmparatoru 2. Wilhelm tarafından armağan edilmiştir.

Saat Kulesi’nin Başına Gelenler

İzmir’in saat kulesi pek çok olaya sahne oldu, ancak bazı olaylarda da şansı gülmedi ve talihsizlikler yaşadı. Örneğin, 1908’de yaşanılan meşrutiyet kutlamaları sırasında saatler hasar görmüş. Kulenin en büyük zararı 31 Mart 1928 tarihinde Torbalı’da meydana gelen 6,5’lik depremde görmüştür. Atatürk, depremin yaralarını sarabilmek için İzmir’e on bin lira yardımda bulunmuş. Deprem sonucu hasar gören Saat Kulesi, sonrasında 1974 yılında meydana gelen bir depremde tekrar yıkılmıştır. Son hasarını ise en son 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin hemen ardından meydanda gösteri yapan kalabalıktan almıştır. Saat Kulesi Ocak 2019’da restore edilmiş ve yeninden açılmıştır.

İzmir’in havasını içinize çekmek, saat kulesinde fotoğraf çekinmek hayatınız boyunca unutmayacağınız bir an yaşamanızı sağlayacaktır!

İzmir Saat Kulesi Mimari Yapısı

İzmir saat Kulesi, Konak ilçesinde yer alır ve 25 metredir. Yapı’nın mimarisinde kullanılan yeşil ve kırmızı renkteki taşların Efes Antik Kenti‘nden geldiği söylenmektedir. Saat Kulesi 4 kattan oluşmaktadır. Aynı zamanda bu binanın sekizgen bir tabanı vardır. Sekizgene benzeyen tabanda su sebillerinin bulunduğu ve dar bir alana sahip olduğu söylenmektedir. Sebillerin ortasında bir fıskiye ve kemerlerinde at nalı bulunmaktadır. Bu sebillerden ikisi maalesef günümüze kadar gelmeyi başaramamıştır. Kuleyi oluşturan son bölüm olan, dördüncü kat oldukça dardır. Üzeri hilalli metal bir kubbe ile örtülmüştür. Bununla birlikte, söz konusu kat 1974 yılında gerçekleşen depremde yıkılmıştır. Günümüzde artık çalışmayan saat çanı da bu alanda yer almaktadır. Bu kat depremde hasar gördükten sonra onarılmıştır. Gövde üst bölümü üç sıra mukarnas ile genişletilmiş ve dış duvara 75 cm çapında, dört adet saat takılmıştır.

Yapımının 1 Eylül 1901 tarihinde tamamlandığı Saat Kulesi, İzmir’in güzel, çirkin, acı, tatlı, keyifli ve hüzünlü yirminci yüzyılının her gününe tanıklık etmiştir. Anıt, 1 Şubat 1974 tarihinde İzmir’de meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremde hasar görmüş, kulenin kadranlarının üzerindeki son kat çökmüş, ancak, yontma taşlar arasına demir ve bakır lehimlenerek inşa edilen ana kısım depreme dayanmıştır. Yıkılmış olan kısım yaklaşık iki yıllık bir sürede onarılmış ve eski haline getirilmiştir. Bizce İzmir’e yolu düşen herkesin mutlaka saat Kulesi’ne uğraması gerekir. Aynı zamanda Alaçatı gezilecek yerler listemizi kontrol ederek de bir sonraki durağınızı kolaylıkla seçebilirsiniz.

demir kapı ve Saat Kulesinin muhteşem mimarisi

Özenle tasarlanmış demir kapının görkemli duruşu

2 adet çeşme ve Saat Kulesinin muhteşem mimarisi

Saat kulesinin muhteşem mimarisi ve üzerinde yer alan çeşmeleri

Neden Konak Meydanı?

Konak ilçesine ve Konak Meydanı adını gerçekten bir konaktan almıştır. Konak Meydanı, İzmir’in en özel meydanlarından biridir. İlin önemli idari binaları bu meydanda bulunmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kaymakamlık, valinin konutu, emniyet müdürlüğü, defterdarlık ve diğer birçok kamu binası uzun süredir burada yer almaktadır. Geçmişte de Saat Kulesinin burada yani Sarı Kışla ve Vilayet Binası’nın önünde yer alacak şekilde inşa edilmesine karar verilmiştir.

Saat Kulesi’ne Nasıl Gidilir?

İzmir’deki Saat Kulesi, Konak Meydanı’nın sol tarafında, Yalı Camii’nin sağında yer almaktadır. Metro, vapur veya otobüsle gidip güvercinleri besleyebilir ve İzmir’in simgesi olan bu binanın bol bol fotoğrafını çekebilirsiniz. Burası turistik bir bölge olduğu için kule çevresinde farklı bölgelerden gelen insanlarla da karşılaşmanız mümkün.

Denizin üzerinde yolculuk eden tramvayın görüntüsü

Martıları beslerken eşsiz manzaranın tadını çıkarabileceğiniz Dokuzeylül

sarı koltukları ve demir tutunma alanları olan metronun içerden görüntüsü

İzmir’in eşsiz yapılarının ve güzelliklerinin keyfini çıkarabilmeniz için metro yolculuğu

İzmir Saat Kulesi’ne gitmek için ESHOT otobüslerini de kullanabilirsiniz. İzmir Saat Kulesi’ne gitmek için en yakın durak İskele durağıdır. Geçen Hatları güncel olarak internetten bulabilirsin. Çektiğiniz güzel fotoğraflarınızı bizimle paylaşabileceğinizi unutmayın.

Görüşmek üzere – yazısı

İlginizi Çekebilir

Büşra Nur Güven
Ben Büşra Nur Güven. Ankaralıyım ve Ankara’nın kasvetli havasından sıkılıp artık yeni bir maceraya atılmaya karar vermiştim. Türkiye’de 28 şehirden oluşan maceralarımdan biri tesadüf eseri Alaçatı oldu. Gördüğüm an Alaçatı’nın büyüleyiciliği karşısında gözlerim kamaştı. Alaçatı’nın her noktasını, her güzelliğini keşfetmeye karar verdim. Eşsiz tarihi yapıları, birbirinden renkli sokakları, bitmek bilmeyen eğlencesi ile Alaçatı, beni gün geçtikçe içine çekti. Her boşlukta Alaçatı’ya gelmek için can atan bir insana dönüştüm adeta. Bu güzelliği sizlerle de paylaşmaya karar verdim ve yazılarımı yazmaya koyuldum.
Alaçatı
İpuçları
Alaçatı Etkinlikler
Alaçatı Yeme ve İçme
Alaçatı Gezilecek Yerler
Sahiller, Koylar ve Plajlar
Alaçatı Otelleri
Blog Yazıları