Alaçatı’da kaldığınız süre boyunca bir gezilecek yerler listesi yapmadıysanız ben size öneride bulunabilirim. Gittiğinizde iyi ki geldim çok güzel yerler gördüm diyeceksiniz. Biliyorum ki Alaçatı etkinlikler ile dolu. Alaçatı’yı sevdiniz ama; tarihi ve özel yerleri de görmek istiyorsanız size şunu söyleyebilirim; birkaç defa gitmeme rağmen tekrar görmek istediğim ve adını Dünya Miras Listesine yazdırmış olan Efes Antik Kenti’ni anlatacağım size. Hem tarihin içerisinde gezintiye çıkmış olacaksınız hem de isterseniz Efes Antik Kenti’ne 17 dakika uzaklıkta olan Şirince de kalabilirsiniz. Şirince başlıklı yazımızdan orada ne yapılır, nerede gezilir, nasıl bir yerdir merak ettiklerinizi bulabilirsiniz. Kuşadası’na da yarım saat uzaklıkta olan Efes her açıdan size yeni yerler görme imkânı sunuyor.
Dünyanın Yedi Harikasından biri görülmeye değer
Efes Antik Kenti Nerede
Efes Antik Kenti İzmir ilinin Selçuk ilçesinde inşa edilmiştir. Tarihine bakacak olursak temeli MÖ 6000 yıllarına, Neolitik döneme dayanmaktadır. MÖ 10. yüzyılda Attik ve İyonyalı Yunan kolonistler tarafından eski başkent Arzawa’nın yerine inşa edilmiştir. Klasik Yunan devrinde İyonya’nın 12 şehrinden biriydi. Şehir, MÖ. 129 yılında Roma Cumhuriyeti’nin kontrolü altına girdikten sonra gelişmiştir. Dünyanın en güzel yapıları arasına girmiş olan Artemis Tapınağı ile ünlü olmuştur şehir. Nasıl popüler olmasın ki? O sütunları gördüğünüzde muhteşem yapılar inşa edildiğini fark edeceksiniz. Kentin içerisine 25.000 kişilik üç katlı tiyatro alanı yapmışlar ve bununla kalmayıp Celsus Kütüphanesi’ni inşa etmişler. Kütüphanenin güzelliği görenleri şaşkına çeviriyor. Bir rivayete göre Yuhanna İncili burada yazılmış olabilir deniliyor. Efes, Doğu ile Batı ülkeleri arasındaki ana geçit olan önemli bir ticaret liman kentiydi. Güzelyurt bu konumu sayesinde, döneminin en önemli siyasi ve ticari merkezi haline gelebilmiş ve İmparatorluk döneminde Asya eyaletinin başkenti olmuştur. Bildiğiniz gibi Anadolu’da bir Kybele inancı var ve burada Artemis tapınağı Kybele inancının bir devamı olarak duruyor. Bu kültürün en görkemli tapınağı Efes’te bulunmaktadır.
MÖ 6. yüzyılda bilim, sanat ve kültürün ön saflarında bulunan Efes, Bilge Herakleitos, rüya yorumcusu Artemidoros, ozanlar Kallinos ve Hipponaks, dilbilimci Zenodotos, tabipler Soranos ve Rufus gibi ünlü şahsiyetler yetiştirmiştir. Gittiğinizde Efes’de kesinlikle ziyaret edip görmeniz gereken yerler:
Artemis Tapınağı
Dünya’nın Yedi Harikası’ndan biri olan Artemis Tapınağı, yapı taşları MÖ 7. yüzyıldan kalma, Antik Çağ’ın ilk mermer tapınağıdır. Lydia Kralı Karun tarafından tanrıça Artemis onuruna inşa edilmiş, Yunan mimar Chersiphron tasarlamış ve dönemin en önemli heykelcileri Pheidias, Polykleitos, ve Kresilas’ın bronz heykelleriyle süslenmiştir. Herostratus tapınağı yakmıştır deniliyor. Tapınaktan geriye mermer bloklar kalmıştır.
Celsus Kütüphanesi
Roma döneminden kalan en özel ve en değerli eserlerden olan bu yapı Efes Valisi Celius ölünce, oğlu kütüphaneyi babası adına anıt mezar olarak yaptırmıştır. Celius’un lahdi kütüphanenin altında bulunmaktadır. Kütüphanenin içerisinde 14.000 bine yakın el yazması kitapların bulunduğunu fakat şu ana ulaşamadığını öğrendik. Kütüphanenin girişinde dört adet heykel bulunmaktadır. Bunların asılları ülkemizde bulunmamaktadır. Burada göreceğiniz heykeller insanlarda olması gereken dört özelliği simgeliyor. Erdem, Akıl, Muhakeme ve Bilim.
Meryem Ana Evi
Hz. Meryem’in evinin keşfiyle ilgili Selçuk’ta ilginç bir anlatı var. Hiç Türkiye’ye gelmemiş, Alman bir rahibe 1880 ile 1881 yılları arasında halüsinasyonlar görmeye başlar. Rüyasında Meryem’in yaşadığı evi görür. Rüyasını gazeteci ya da tarihçi dinleyip not alır. Sonra kilise olayı araştırır. Söylenen yeri araştırdıklarında bir ev bulurlar ve bu evin Bakire Meryem’in yaşadığı ev olduğunu anlarlar. Hz. İsa’nın annesi olan Meryem Ana’nın burada son zamanlarını Yuhanna ile geçirdiğine de inanılır. Burası Papa’nın gelip ziyaret ettiği, kutsadığı bir yerdir. İnceleme amaçlı buraya ilk geldiklerinde, rahiplerin bu eve ulaşan yola çevre halkı tarafından Bakire Yolu adını verdiklerini keşfetmişler. İçerisinde fotoğraf ve video çekilmesine izin verilmiyor.
Yedi Uyurlar Mağarası
Mağaraya çıkarken içinizi bilinmedik duygular kaplayabilir ya da tüyleriniz diken diken olabilir. Bu genel olarak normaldir. Mağaranın içine girilmesi yasak. Yasaklara uyalım. Roma imparatorlarından biri olan Decius zamanında, paganların eziyetinden kaçan yedi Hıristiyan gençlerinin Panayır Dağı yamaçlarında sığındığı mağara olduğu söyleniyor. Dünyada söz konusu mağaranın sınırlarında olduğunu söyleyen 33 şehir olmasına rağmen, çoğu Hristiyan kaynağına göre bu mağara Hristiyanlar için kutsal sayılan Efes şehridir. Türkiye’deki en ünlü ve en çok ziyaret edilen mağara, dönemin önemli merkezlerinden biri olan ve Aziz Paul’ün doğduğu yer olan Tarsus’taki Yedi Uyurlar Mağarası’dır.
Çukuriçi Höyük
Efes Antik Kenti’nin güneydoğusunda, Selçuk ilçesinin 1 km güneyinde yer alan bir tepedir. Antik Smyrna olarak isimlendirilen ve bugün Çukuriçi Mevkii adıyla bilinen bölgede, kentin Magnesia Kapısı’na 500 metre mesafede yer almaktadır.
Ayasuluk Tepesi
Selçuk kazasında yer alan bir tepedir. Bölgede yapılan kapsamlı araştırmalardan önce, MÖ 1050 yıllarında Yunanistan’dan göç eden insanların kurduğu varsayılmaktaydı, fakat özellikle Ayasuluk Tepesi ve Çukuriçi Tepesi’nde yapılan kazılar, bölgede günümüzden 8.000 yıl kadar önce Neolitik yerleşimler olduğunu ortaya koymuştur.
Burada çektiğiniz fotoğrafları ve anıları bizimle paylaşabilirsiniz.