Alaçatı değirmen denildiğinde akıllara ilk olarak küçük bir tepenin üzerinde kurulmuş, birbirinden farklı büyüklüklerde dört adet yel değirmeni gelir. Tarihi, rüzgârla birlikte yazılan Alaçatı’ya gelir gelmez sizi selamlayan bu değirmenlere gelin birlikte göz atalım.
Mübadele öncesi Rumların yoğunlukla yaşadığı Alaçatı’nın dört mevsim boyunca esen rüzgarı burada yaşayan insanların hayatının vazgeçilmez bir parçası olmuş. 1850’li yıllardan kalma taş yel değirmenleri, buğdayı öğütmek için inşa edilmiş ve 1950’li yılların başına kadar aktif olarak kullanılmış.
Yel değirmenleri, Avrupa Konseyi Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Envanteri kapsamında Türkiye Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Çeşme Müze Müdürlüğü’nce yel değirmenleri ile ilgili olarak yapılan envanter çalışması sonucunda Anıtsal 2. Koruma Derecesi’nde olup yapım tarihleri ve mimari çağı olarak 18-19. yüzyıla endekslenmiştir.
Alaçatı değirmen taşları Ildırı bölgesindeki taş ocaklarından çıkarılmıştır. Bir dönemin teknoloji harikası bu değirmenlerin yerini şimdi enerji üretimi amacıyla kullanılan modern rüzgar gülleri alsa da rüzgarı iyi alan tepeler üzerindeki konumları, zamanın şartlarına göre çok başarılı mühendislik tasarımları ile insanı kendine hayran bırakıyor bu yapılar.
Alaçatı, kıymetli yenilebilir enerji kaynağı rüzgarı her dönem değerlendirmiş.
Alaçatı Çarşı girişinde yer alan değirmenleri ücretsiz olarak gezebilirsiniz fakat içlerindeki mekanizma artık çalışmıyor ve içine girmek mümkün değil.
Yazın oldukça kalabalık olan yel değirmenlerine giden yokuşu tırmandığınızda isterseniz çay bahçesini isterseniz çarşıdan aldığınız kumruyu afiyetle yiyebileceğiniz oturma alanlarını kullanabilirsiniz.
Alaçatı Yel Değirmenleri çevresindeki dükkanlardan hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Ayrıca Yel Değirmenleri’nin bulunduğu tepede Alaçatı Açıkhava Tiyatrosu da yer alıyor.
Özellikle gün batımında harika bir görsel şölen sunan Yel Değirmenleri’ni ziyaret ederek tarihte kısa bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Düğün öncesi çekimleri için sıklıkla kullanılan yel değirmenlerinde siz de özellikle gün batımında güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Alaçatı manzarasına hakim bu tepeden güneşin batışını izlemek ayrı bir keyif olacaktır.
Geceleri ışıklandırmayla Alaçatı’ya has nostaljik, otantik bir havaya bürünen taş yapıları arkanıza alıp çekeceğiniz bir hatıra fotoğrafınız olmalı mutlaka.
Burada, kalabalığın önünüzde akıp gidişini izlerken gün boyu gezmenin yorgunluğunu üzerinizden atabilir ya da gün boyu gezebilmek için enerji toplayabilirsiniz.