Alaçatı’da bir gününüzü hayal edin. En sevdiğiniz Alaçatı otelleri sizi yeni bir sabaha hazırlıyor. Sabah uyanıp sevdiklerinizle kahvaltı yapıyor ve sonrasında denize giriyor, yüzüyor ve güneşleniyorsunuz. Yüzmek haliyle sizi acıktıracağı için Alaçatı yeme ve içme mekanlarından birini denemeye karar veriyorsunuz. Daha sonra Alaçatı gezilecek yerler listenizdeki maddeleri elemek için yola çıkıyorsunuz. Listenizden birkaç madde sildikten sonra, akşam bir gece kulübüne gidiyor, rahatlamak için bir şeyler içiyorsunuz. Tebrikler! Alaçatı’da dolu dolu, harika bir gün geçirdiniz. Peki ya bir sonraki gün? Uyandığınızdaki yoğun baş ağrısının tüm keyfinizi kaçırmasına izin mi vereceksiniz? Belki yataktan çıkmak istemeyecek ve bu yüzden günün büyük bir çoğunluğunu boşa geçireceksiniz. İşte tam burada başvurmanız gereken bir yöntem ile karşınızdayız. Yoga daha dinç, daha keyifli, negatifliklerden vücudunuzu arındırmış ve mutlu bir şekilde güne başlamanız için sizlere yardımcı olacak. Bu sayede diğer gününüzü uyuyarak geçirmek yerine yataktan kalkacak ve dolu dolu bir gün geçirebileceksiniz.
Her insanın günlük yaşamın stresinden, dertlerinden yorgunluğundan kurtulmak için kendine özgü yöntemleri vardır. Bunlardan en etkilisi olan yogayı denemek isteyenler için bu yazı bir altın değerinde. Ünlü yogacımız Oktay Akay ile yaptığımız bu röportaj sayesinde akıllarınızda soru işareti kalmayacak, bu spora bir an önce başlamak için can atacaksınız. Sizler de kendinize birer yoga matı kapın ve yogaya başlamak için hazırlanın.
Oktay Akay Kimdir?
1968 Tatvan doğumludur. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde okumuştur. Gemi Elektroniği ve Hardware eğitimi almış, ayrıca donanmada teknisyen olarak görev almıştır. Sonrasında reklam ajanslarında yaratıcı yönetmenlik, reklam yazarlığı ve yaratıcı bölüm başkanlığı yapmıştır. Aynı zamanda bilişsel psikoloji, kuantum fiziği, astronomi, illüstrasyon, kozmoloji, ezoterizm, trekking, scuba, lindy hop dansı, felsefe sanat gibi alanlara da ilgi duymaktadır. Bir cevap arayışıyla çıkmış olduğu bu yolda 2014 yılında Orijinal Yoga Sistemi’ni buldu. Bu alanda ilerlemeye karar verdi ve aradığı cevapları Orijinal yoga sistemi sayesinde buldu. Bu alana yoğunlaşmaya başladı. Bu cevapları insanlarla da paylaşabilmek için Yoga Academy’de antrenör olarak işe başladı. Daha sonra, yogik yaşamı tercih ettiği için Alaçatı’ya yerleşti ve şu an Alaçatı’da belirli otellerle iş birliği içinde çalışmalar düzenliyor.
Yoga Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Büşra Güven: Yoga nedir?
Oktay Akay: Sanıldığının aksine Hindistan’a ait değil, tüm gezegene ait bir spordur yoga. Birçok anlamı olmakla birlikte en temelinde bütünleşme demektir. İnsanın beden, zihin, duygu ve ruhsal yapılarının bir bütün haline gelmesine, insanın varoluşla bütünleşmesine denir. Günümüzde bu bütünlük bozulmuş durumda ve insanlar kendilerini varoluştan kopuk hissetmekte. Yoga, bu bütünlüğü korumak için başvurabileceğimiz en etkili çözümdür.
Büşra Güven: Yogayı nasıl tanımlarsınız? yoga bir spor mudur?
Oktay Akay: İnsanın içinde var olan içsel potansiyellerin uyanabilmesi için düzenli olarak uygulanması gereken evrensel bir spor ve aynı zamanda bilimdir. İnsanın kendini keşfetmesini sağlayan, kendi iç laboratuvarında bilim insanı gibi çalışıp içsel dinamiklerini keşfetmesini sağlayan bir bilim dalı olarak da görebiliriz.
Büşra Güven: Yoganın insan sağlığına yararları nelerdir?
Oktay Akay: Fiziksel olarak yararlarından bahsedecek olursam sindirim sistemi, kardiyovasküler sistem, solunum sistemi, boşaltım sistemi, dolaşım sistemi gibi sistemlerin fonksiyonlarını düzene sokuyor. Endokrin sistem dengeye kavuşuyor. Endorfin, seratonin gibi salgılar düzene giriyor. Timüs bezi gibi bağışıklık sistemi güçleniyor. Herkes yogayı esneme olarak görüyor. Esneme yönü de tabii ki çok önemli. Yoga sayesinde vücut ve kas grupları esniyor ama bunu dışında orijinal yoga sisteminin çok boyutlu faydaları mevcut. Duygusal ve zihinsel yapılar arınıp pozitifleşiyor. Bilinçli nefes almayı öğreniyoruz, akciğerleri tam anlamıyla çalıştırıyoruz, beyne ve tüm vücuda daha fazla oksijenli kan gidiyor. Bu sayede tüm hücreleri yeniliyoruz. Beden her zaman sağlıklı kalıyor ve gençleşmeye başlıyor. Dolayısıyla doğal bir anti-ageing olarak da görebiliriz yogayı. Beslenme alışkanlıklarını da değiştirmeye başlıyorsunuz yoga sayesinde. Doğal kilo-boy oranına kavuşuyorsunuz.
Büşra Güven: Kuantum fiziği, kozmoloji, astronomi, bilişsel psikoloji, felsefe, sanat, illüstrasyon gibi birçok alana ilgi duyduğunuzu görüyorum. Bunların arasından neden yogaya yoğunlaşmayı seçtiniz?
Oktay Akay: Gerçek, hakikat ne? sorusuna cevap aramamla başladı her şey. Evrenin sırlarını, insanın sırları, varoluşsal sorular, içsel dünyamı keşfetme ve tanıma isteği ile ilgili bir arayışa girdim. Bu alanların hepsine bir cevap arayışımla yöneldim. Aradığım soruların cevaplarını bu dallarda bulamadım. Tüm bu arayışlar beni yogaya yöneltti ve orijinal yoga sistemini buldum. Tüm bu sorulara yanıt oldu benim için. Bu tür felsefenin temel sorularına insanın kendi deneyimleriyle yanıt bulmasını sağlayan bir yöntem bilim. Bundan dolayı yogayı tercih ettim.
Tüm bu arayışlar beni yogaya yöneltti ve orijinal yoga sistemini buldum.
Büşra Güven: Yoga ile ilk nerede ve ne zaman tanıştınız?
Oktay Akay: Yoganın yaygın türlerini denedim fakat sorularıma bir cevap bulamadım. Tam vazgeçme evresindeyken Yoga academy ve orijinal yoga sistemi ile tanıştım. İlk çalışmadan itibaren bana mutluluk verdi. Aradığım tüm cevapları buldum. Devam ettim ve eğitmen oldum. İstanbul’da Yoga Academy Moda’yı açarak 4 sene merkez yöneticiliği ve eğitmenlik yaptım ve artık daha serbest bir şekilde çalışmalarıma devam ediyorum.
Büşra Güven: Yoga yapmak zor mudur? Kimler yoga yapabilir? Yoga için esnek ve fit olmak mı gereklidir?
Oktay Akay: Esasında temelden başlayınca hiç zor olmadığını görürsünüz. İnstagramda görmüş olduğumuz pozlardan dolayı insanın kafasına akrobasi gibi yerleşiyor yoga. İnsanlar bu pozlara bakıp “ben bunu nasıl yapabilirim?, ben bunu yapamam veya bunu neden yapayım ki?” diye düşünüyorlar. Aynı zamanda yoga bir kadın sporu algısı var biraz da. Erkekler bu konuda daha çekinik duruyor. Bu önyargıların hepsini aşıp yogaya karşı bir adım atarsanız, görünenin aksine ne kadar faydalı, kolay, huzurlu bir spor olduğunu görürsünüz.
Yoga için fit olmak gerekmez. 150 kg olan bir birey de bu sporu yapabilir. Sadece bu noktada istemek önemli. İstemek için de faydalarını iyi bilmek gerekiyor. Esneklik ise sonradan kazanılan bir özellik. Zihinsel ve fiziksel esneklik birbirine bağlı. Yapa yapa zamanla esnemeye başlanıyor. Yoga için hiçbir zaman geç değildir. 100 yaşındaki bir bireyin bile yapabileceği türden bir spordur.
Büşra Güven: Pek çok yoga tarzları bulunmakta. Siz hangi tarzı kullanıyorsunuz? Hangi tarzı tavsiye edersiniz?
Oktay Akay: Dağlardan akan suyu düşünün. Dağın en zirvesindeki su tertemizdir. Aşağı doğru aktıkça; şehre, yaşam alanlarına ulaşmaya başladıkça su kirlenmeye başlar ve saflığını temizliğini kaybeder. Yoga da bu şekilde. Orijinal yoga sistemi dediğimiz bir kaynak var. Bu, gezegenin başından beri olan, korunan bir sistem. İnsanı iyi yönde değiştiren, dönüştüren bir simya sanatı olarak da görebiliriz bu sistemi. İnsanın egolarından dolayı zamanla türlere ayrışmalar olmuş. Bu yüzden etkisini ve gücünü kaybetmeye başlıyor. Kaynak orijinal yoga sistemidir. Bizler de değişmez ve insan yapısına en uygun olan yöntemin uygulanmasını tavsiye ediyoruz.
Büşra Güven: Yoga yapan bir insanın vücudu ne tür değişiklikler gösterir?
Oktay Akay: Vücut yaşam içerisinde genelde stres altındadır. Stres insanın kendini koruma mekanizmasıdır. Stres her insanın hayatında gereklidir. Fakat iş hayatı, günümüz hayatı aşırı stres yüklü. İnsanlar sürekli gergin durumda. Zihnini yönetemiyor ve düşünceler arasında kayboluyor. Nefes almayı bilmiyor, beden makinasını doğru kullanamıyor. Bu da vücutta birçok zarara yol açıyor. Çeşitli duruş bozuklukları oluşuyor.
Bunlar fiziksel ve zihinsel yorgunluklara neden oluyor. Birçok sindirim kalp, solunum rahatsızlığı, depresyon ortaya çıkıyor. İnsan yaşama sevincini bile kaybedebiliyor. Bu yüzden önce stresin atılıp vücudun gevşemesi gerekiyor. Stres atıldıktan sonra insanın tüm vücudu düzene giriyor. Kaslar esnemeye ve gelişmeye başlıyor. Kişi fiziksel ve zihinsel dengeye kavuşuyor. Dengeli, yere sağlam basan birine dönüşüyor, güçleniyor. Vücudunu tanımaya başlıyor ve neler yapabileceğini görüyor. Her alanda başarılı olabiliyor.
Spor salonunda çalışırken kaslar gelişiyor, şişiyor, sertleşiyor. Ama bu sertleşmeden dolayı hücreler yeterince oksijen alamıyor. Yogada ise kas grupları ölçülü bir şekilde gelişiyor, esniyor, güç, denge kazanıyor. Tüm sistemler doğru çalışıyor. Tüm enerjisel yapı bundan etkileniyor. Fiziksel olarak da istediğiniz özelliklere kavuşuyorsunuz.
Büşra Güven: Yoganın zihni rahatlattığı söyleniyor. Bunu nasıl yapıyor? Zihin üzerindeki etkileri nelerdir?
Oktay Akay: Zihin negatif düşüncelere meyilli. İnsan burada öncelikle zihnini arındırıyor. Orijinal yoga sistemi 8 basamağı olan bir sistem. Dharana (konsantrasyon) ve dhayana (meditasyon) ve pratyahara (duyuların kontrolü) dediğimiz üç basamağı var. Bu yöntemler, zihinsel olarak odaklanmayı güçlendiriyor, zihni ve insanı negatiflerden arındırıyor, pozitife dönüştürüyor. Günümüzde insanlar negatifken pozitif olabilmek için birçok yöntemler, olumlamalar deniyor. Bu dönüşümün gerçekleşebilmesi için gerekli bir teknoloji. Her insan bu teknolojiyi hayatına alıp düzenli olarak kullanmalıdır ki gerçek bir dönüşüme ulaşabilsin.
Aynı zamanda duygularınızı yönetmeyi öğretiyor size. Öfke kontrolü, kıskançlık problemleri vb. duygular her insanın içinde olan normal şeylerdir. Bunları bastırmamızı değil, kontrol etmeyi, yönetmeyi ve sağlıklı bir şekilde ifade edebilmeyi öğrenmemizi sağlıyor yoga. Kendi özüne de yakınlaştırıyor insanı. Zihin insanı yönetiyorken, insan zihninin efendisi haline gelmeyi başarıyor. Meditasyon, odaklanma, konsantrasyon teknikleriyle zihin arınıyor, rahatlıyor ve tek odaklı hale geliyor. İnsan sadece beden, zihin ve duygu olmadığını, bir öze sahip olduğunu keşfetmeye başlıyor. Zihnin normal hali düşüncesiz halidir. Meditasyon sayesinde insanlar düşüncesizlik haline gelebiliyorlar. Bu da insanlara büyük bir rahatlama sağlıyor. Bu sayede hayat daha güzel bir hal alıyor.
Büşra Güven: Yoga için Alaçatı’yı seçmenizdeki sebepler nelerdir?
Oktay Akay: Alaçatı güzel enerjiye sahip bir yer. Doğası güzel. Yogik hayatı seçen birisi için uygun bir yer. Bu yaşam felsefesine sahip olan birisi sade bir yaşam tarzını seviyor. Benim Alaçatı’yı seçme nedenim daha sade bir yaşam tarzı sürmek istemem ve Alaçatı’daki yaşamın bu sadeliği karşılıyor olması.
Şehir hayatının o karmaşası, egzoz dumanı, insanları, kalabalığı, korna sesleri, binaları insanları yoruyor. Alaçatı’ya insanlar rahatlamak, tatil yapmak, deşarj olmak için geliyorlar. Aslında bakarsanız yoga da bir tatil. Kendi içinde insan nerede olursa olsun tatil yapabiliyor. Sadece eğlenmek, güzel şarkılar söylemek, içmek gibi yöntemlerle insanlar deşarj olmaya çalışıyor ama tüm bunlar insanların deşarj olmasına yeterli değil. Sabah uyandığında kişi kendini kötü hissediyor, başı ağrıyor. Tüm bunlardan sonra vücudun kendisini toparlaması lazım. Sabah çalışmasını yaparak yeniden enerjiyle doluyor ve güne hazır bir hale geliyor.
Büşra Güven: Alaçatı halkının yogaya bakış açısı nasıl? Yoga Alaçatı’da yaygın olarak tercih ediliyor mu?
Oktay Akay: Burada insanlar bu tip faaliyetleri seviyorlar. Bu tip şeylere daha açıklar. Burada daha çok görmüş, geçirmiş, farklı zenginlikleri elde etmiş insanlar var. Maddi olarak her şeye kavuşmak da yetmiyor insanlar için. Kişi kendi iç huzuru, saadeti, dengesi ve korkuları açısından bir arayışa sahip oluyor. Alaçatı halkı yogayı denemek, yapmak istiyor. Bu konuda açık olduklarını ve potansiyellerini görebiliyorum. Genel olarak buranın enerjisi de güzel. Burada yaşamanın insanlara verdiği olumlu enerjiler de var. Şehir hayatı daha zorlayıcıyken burada daha köy hayatı gibi basit, sade bir yaşam var. Böyle yerde yaşan insanlar bu tip şeylere daha açık oluyor gözlemlediğim kadarıyla.
Büşra Güven: Siz yoga yapmak için nasıl bir ortam tercih edersiniz?
Oktay Akay: Doğal ortamları tercih ederim. Yoga üstatları tarafından da her zaman huzurlu bir yer olması tavsiye edilmiştir. Mümkünse şelalesi olan, su sesi olan, kuş sesleri olan, insanlardan arınmış, dışarıdaki gürültülerin rahatsız edemeyeceği doğal bir ortam ararım. Alaçatı da bu yönden tüm ihtiyaçlarımı karşılıyor. Birbirinden eşsiz doğal güzellikleriyle insanın ihtiyaç duyduğu o huzurlu atmosferi karşılıyor.
Büşra Güven: Grup halinde ve bireysel yapılan yoganın farkları nelerdir? Bireysel yoga yapmak isteyenler nelere dikkat etmeliler? Alaçatı’da bireysel yoga için nereleri önerirsiniz?
Oktay Akay: Grup çalışmasında gruba göre bir program oluşturulmalı. Farklı programlar koyulamıyorsa grubun genel ortalamasına göre bir program oluşturmak gerekiyor. Bireysel yogada ise özel çalışmalar daha gözlem altında, kişiye uygun yapılıyor. Siz onu eğitmeni olarak gözlemleyebilir, sorunlarını dinleyebilir ve ihtiyaçlarını bilebilirsiniz. Ona göre bir program oluşturabilirsiniz. Neticede grup ya da bireysel, çalışma sonunda insanlar mutlaka fayda ve değişim görüyor.
Büşra Güven: Engelliler veya yaşlılar da yoga yapabilirler mi? Onlar için bir zararı var mıdır?
Oktay Akay: 60 yaş üzeri için de çalışmalar var. Engelli hatta yatalak hastalar bile yattığı yerden zihinsel olarak yapabilir. Zihin ve beden kompleksi bir çalıştığı için zihinde yapılan her şey bedene yansıyor. Bedeninde bir etki yaratmaya başlıyor ve o hareketi yapmış gibi oluyor, faydalarını görüyor. Dolayısıyla herkes yapabilir.
Tatilinizde hayal ettiğiniz sıkı ve fit vücudunuzla dikkat çekmek yoga ile mümkün. Alaçatı sokaklarında yürürken tüm gözler üstünüzde olacak. Sadece bununla kalmayacak, zihninizi gündelik hayatın negatifliklerinden, sinirden stresten arındıracak, yorgunluğunuzu kolay bir şekilde üstünüzden atabilecek ve aynı zamanda duygularınızı kontrol etmeyi öğreneceksiniz. Evet, sadece yoga ile bunların hepsi mümkün. Aklınıza gelebilecek tüm soruları Oktay Akay sizler için cevapladı. Yazımızı okuduğunuza göre tek ihtiyacınız olan bir yoga matı. Ve siz de artık yoga için hazırsınız.
Yoganızı yaptıktan sonra enerjik bir güne hazır olun. Yapmak istediğiniz her şey için yeterli enerjiye sahip olacaksınız. Aynı zamanda çeşitli Alaçatı etkinlikleri deneyimledikten, birbirinden güzel beach clublerde vakit geçirdikten sonra yorgun düşen bedeninizi, zihninizi ve ruhunuzu rahatlatmak, dinlendirmek ve bir sonraki güne hazırlamak için de yoga birebir. Dilerseniz bireysel ve grup çalışmaları için Oktay Akay ile telefon numarası üzerinden iletişim kurabilirsiniz. Şimdiden hepinize iyi çalışmalar dilerim.
Telefon: 0 535 412 4809