Yazın denize girmek kadar kışında kaplıcalara, hamamlara, sıcak su çermiklerine gitmek yaygındır. Vücut için yararlı denilen şifalı sular ülkemiz dört bir yanında vardır. Alaçatı otelleri kendini bu konuda geliştirmekte, odalara hamam hissi vermek için aksesuarlar yaptırmaktadırlar. Gezilecek yerler arasına kaplıcaları ekleyebilirsiniz. Kaynar suyun yeraltından su üstüne çıkmasına kaplıca denir. Kaplıcalar, yeryüzünün altındaki sıcak ve akıcı magma katmanının soğumakta olan yerküre katmanıyla arasında yer alan mineral yoğunluğu yüksek kaynar sulardır. İşte bu nedenle kaplıca suları içerdikleri minarelere bağlı olarak değişik hastalıkların iyileşmesini sağlar. Dünya da sayılı yerde olan tuzlu termallerden birisi de Çeşme’dir.
Şifalı olan suların içerisinde kendinizi yeni doğmuş gibi hissedeceksiniz!
Kaplıca Nedir?
Bu değerli sular için tarih içinde kaplıca suyu, kaynar su, termal su, şifa suyu gibi belirli isimler kullanılmıştır. Günümüzde, ayrıştırılabildikleri için bu sular kimyasal ve fiziksel özelliklerinden dolayı adlandırılmaktadır. Yirmi derece üzerindeki şifalı sulara da termal su denir. Tıbbi sular ihtiva ettikleri minerallere göre ayrılırlar. Kaplıca suları, mineral suları, termo mineralli sular, karbonatlı su, kükürtlü sular, iyot içeren sular, florür içeren sular eşik değerlerinin özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Genel olarak baktığımızda 1 litresinde 50 miligram’dan daha az mineral bulunduran termal sular çok düşük mineralli olarak adlandırılır. Termal suyun ideal sıcaklığının insan vücudun sıcaklığına yakın olan 40 ile 44 derecelerin arasında olduğu bilinmektedir. Böylece insan sağlığı için çok değerli özelliklere sahip olan kaplıca suyunun mineral varlığına göre kalitesi belirlenmektedir. Termal sıcak su havuzunda rahatlamak, evinizdeki banyo keyfinden daha farklı bir etkiye sahiptir. Yılın her döneminde ziyaret edebileceğiniz termal suların sağlık ve cilt güzelleştirme üzerinde de pek çok olumlu etkisi bulunuyor.
Kaplıcaların Faydaları
Kaplıcaların avantajları, 20 ila 110 °C sıcaklığa sahip, içinde birçok mineral madde ve mineral tuzları barındıran şifalı bir sudur. Kaplıca suyu özellikle cilt hastalıkları ile romatizma hastalığı olanlar içinde çok güçlü bir tedavi olanağı sunmaktadır. İyileştirici su diye de adlandırılan termal su hem fiziksel hem de zihinsel olarak rahatlatır ve vücudun tazelenmesini sağlar. Fiziksel ve zihinsel yorgunluğunu atmak isteyenlerin seçtiği bir turizm tatilidir.
- Bronşit, astım, solunum yollarının alerjik rahatsızlıkları ve nefes darlığı gibi hastalıklarda tedavi edicidir.
- Egzama, akne, sedef, fıtık, romatizmalı hastalıklar, felç gibi kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları, ameliyat sonrasında oluşan hareket bozuklukları ve çocuk felcini tedavisi için faydalıdır.
- Hazımsızlık, obezite, ensülin direnci, karaciğer yetmezliği ve gut gibi gastrointestinal sorunlarının tedavisine yardımcı olduğu bilinmektedir.
- İdrar yolları enfeksiyonları, prostat, böbrek taşı gibi böbrekler ve idrar yolları hastalıkları için faydalıdır.
- İçmece kürleri şeklinde çamur banyosu bir tedavi metodu olarak kullanılmaktadır.
- Jinekoloji hastalıkları, iltihaplanma ve kısaca kısırlık tedavisinde çok iyi sonuçlar alınmıştır.
- Kaplıcalar da bulunan suyunun sinirsel bozukluklar, stres vb. gibi sinirsel durumların tedavisinde işe yaradığı da bilinmektedir.
Çamur banyosu cildi güzelleştirir
Sıcak suyun rahatlatma etkisi
Çeşme Kaplıcaları
İzmir’den Çeşme’ye giden yol üzerinde bulunan, Çeşme’ye 5 km mesafede deniz kenarında yer alan, plajı ve kaplıcası aynı yerde bulunduran değişik ve bulunması zor kaplıcalarından biridir. Tarihi çok eskilere dayanan bu kaplıcalar her zaman sevenlerini ağırlıyor. Dünyanın her yerinden bu sağlıklı suyun şifasından yararlanmak için geliniyor. Su sıcaklığı yaklaşık 58°C’dir. Bütün kronik romatizma formlarında, gut, obezite, romatizma, cilt de çıkan akne benzeri sorunları, idrar yollarının ve karaciğerin ağrılı hastalıkları gibi metabolizma bozukluklarında faydalıdır. Kaplıcanın yakınında modern otel olanakları yer almaktadır. Buna ek olarak konaklaya bileceğiniz tesislerde termal havuzlar ya da hamamlar da bulunmaktadır.
Yıldız Burnu
Alaçatı’ya gelen tatilcilerin otellere, gittikleri kafelere ve yerli halka sorup gittiği bir yerdir. Genel olarak çok bilinmese de bilenler tarafından çokça tercih ediliyor. Yazın sabaha doğru gidilen yer, denizin belirli bir tarafından çıkan sıcak suyun rahatlatıcı etkisi vardır. Mavi gökyüzünün altında turkuaz rengi suyun içinde olmak sizi mutlu edecektir. Haritalara Yıldız Burnu yazarak gidebilirsiniz. Kalabalık ile karşılaşırsanız
Şifne Kaplıcaları ve Çamur Banyosu
Çeşme Ilıcası’nın kuzeydoğusunda yer almaktadır. Konaklama, yiyecek içecek tesisleri, büyük bir havuzu ve teraslı hamamları bulunan Şifne termalin su sıcaklığı 37 derece civarındadır. Kaplıcalar, suyun sodyum klorür ve kalsiyum içermesi ile romatizma, raşitizm gibi cilt hastalıklarına, kadın cinsel organları ve idrar yolları hastalıklarına, sindirim sistemi hastalıklarına, egzamaya ve kan yaralarına da iyi geldiği bilinmektedir. Şifne termal otelde de sıcak suyun tadını çıkarabilirsiniz.
Malgaca (Malkoç) İçmeleri
İzmir- Çeşme yolu üzerinde bulunan yer, 10 km uzaklıktaki Urla İlçesi bulunur. Malgaca’nın kaynakları eski çağlardan bu yana bilinmektedir. Bağırsak, karaciğer ya da safra kanalı hastalıklarına şifa olduğuna inanılır. Bu su, yüksek tuz oranı ile sodyum klorürlü bir maden suyu olarak sınıflandırılmaktadır. Sıcaklığı 22 derecedir. Radyoaktivite 7.54 eman, ph değeri 6.92’dir. Toplam mineralizasyon içeriği litre başına 7.5 gram sudur. Suyun içilebilir olduğu söylenir.
Alaçatı’ya gelip termal sulara girmenizi öneriyorum. Sıcak suların sizi olumlu yönde etkileri olduğu girenler tarafından onaylanıyor. Gittiğiniz kaplıcadan fotoğraflarınızı bekliyoruz.