Eylül ayı bitti bu da demek oluyor ki gelsin balık yemeği ve yanında şalgam içme zamanı. Birçok Alaçatı otelleri bize balık, meze gibi Ege mutfağının lezzetlerini denemek için sunuyorlar. Balık ızgaralar, güveçte pişirmeler, fırında balık, pilavlı balık ve en yararlı etkinlik olan balık etkinliği yapmalar… Daha aklınıza gelecek balıklı yemekler, Alaçatı etkinlikleri, festivaller, kutlamalar ve balık kapışmaları… Sadece balık yemeğiyle de kalmayıp ton balıklı salatasını yapıyoruz. Yemek ve salata da kullanmamızın yanı sıra balık yağını da çocuklara besin takviyesi olarak veriyoruz. Omega 3 besin kaynağı olarak yararları saymakla bitmiyor. Genellikle ringa balığı, orkinos, hamsi ve uskumru gibi yağına doygun balıkların dokularından elde edilen bu yağı eczanelerden ve doktor tavsiyesi ile alabilirsiniz. Bu kadar sevdiğimiz balığın kendine özel bir kutlama günü yok mu tabi ki var.
Çeşme Ildır’daysanız yeni etkinlik Balık Avı’na gitmelisiniz!
Dünya Balıkçılar Günü
Dünya Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Balıkçılar Forumu’nun 1997 yılında Yeni Delhi’de aldığı bir kararla, Dünya Balıkçılar Günü her yıl 21 Kasım’da kutlanmaktadır. Kasım ayı torik akışın en fazla olduğu zamanlardır. İlk kez 2017 yılında Türkiye’de de kutlanmaya başlamıştır. 15 Nisan ve 1 Eylül arasında balık tutmak yasaktır. Bu yasaklarda Alaçatı yeme ve içme, en lezzetli yemekleri tatma zamanıdır. Sonrasında gelsinler balıklar. Bu zamanlarda balık tutulması birçok balık türünün neslinin tükenmesine sebep olmaktadır. Balık neslinin tükenmesi hem ondan geçimini sağlayan halk için hem de ekosistem için büyük kayıplara ve değişime yol açar. Balıklarımızı ve onlardan geçimi sağlayan halklar için Yeni Delhi’de karar verilen kutlama günü balıkların büyümüş olmasına ayrıca yumurtlama dönemini atlattıkları zamana denk gelir.
Çeşme Belediyesi Etkinlik
Dünya da kutlamalar yapılır da Çeşme de yapılmaz mı? Tabi ki yapılır. Bu yıl tekrar düzenlenecek olan etkinliğe herkes katılabilir. Balık etkinliği olabilir adı ama sadece balık tutmakla kalınmayıp; güzel havanın, dalgalı denizin, göz kamaştıran balıkların tadına doyacaksınız. 20 Kasım Pazar günü ise S.S. Ildır Deniz Yolu Taşıma Kooperatifi teknelerinin ev sahipliğinde Dünya Balıkçılık Günü Ödüllü Balık Avı Yarışması gerçekleştirilecek. Apnea, Çağlarav ve Shimano sponsorluğunda gerçekleşecek balık avı turunda, ekiplerin avladıkları balıklar jüri tarafından değerlendirilerek en çok, en çeşitli ve en büyük balığı tutan takımlara ödül verilecek. Av sonunda Ildırı limanında yapılacak balık ekmek partisinde ödüller sahiplerini bulacak. Yarışma kaydı için S.S. Ildır Deniz Yolu Taşıma Kooperatifi ile temasa geçerek kayıt olabilirsiniz.
Çeşme’de Ödüllü Balık Avı
Balık Tutmanın Huzuru
Balık Çeşitleri
Yine aylardan Kasım aklınızda etkinlikten kalan balık tadı, kulağınızda kırmızı balık şarkısı ve hangisini yesem diye düşünüyorsunuz o zaman bu ay için yiyebileceğiniz balıklar nelermiş öğrenelim. Çeşme ya da Alaçatı otellerin de kalıyorsanız balığa çok yakın yerdesiniz.
Kasım Ayında Hangi Balık Yenir & Balığın Faydaları:
- Uskumru: Unutkanlığa birebir. Kemik gelişimi için bolca tüketilmesi gerekiyor.
- Lüfer: B12 vitamini açısından çok zengindir. Halsizlik, yorgunluk hissine şifadır.
- Hamsi: Kalp, damar hastalıklarının oluşmasını engelliyor. B grubu vitaminlerini barındırıyor.
- Mercan: Sindirime yardımcı olur.
- Levrek: Kolesterol, kan basıncı eşitleme ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
- Barbun: Göz sağlığı için faydalıdır. Düzenli tüketildiğinde göz bozukluğunu durdurur.
Bunları tüketebilirsiniz. Kaldığınız otelde ki arkadaşlardan nerede yemenizle ilgili tavsiye alabilirsiniz. Benden de küçük bir tavsiye deniz kenarında balık yemek şahane oluyor. Sizi bilmem ama ben Barbun çok severim. Küçük çocuklarında benim kadar sevdiğini tahmin etmesi zor değil. Balık resmi çizer onları rengarenk boyamaya bayılırlar. Kadınlar düğün ve nişanda da çok severek balık elbise giyerler. Bakın gördünüz mü her anımız da balıklar var.
Balık Malzemeleri
Alaçatı’ya geldim otelde kalmak istemiyorum Ilıca’ya ya da Çeşme’ye gider balığı mı tutarım denizin keyfini çıkarırım diyorsanız yanınıza bu malzemeleri alırsanız rahat edebilirsiniz.
- Olta kamışı: Oltalar da bulunan; balığa ulaşmayı sağlayan orta bölümdür.
- Olta makinesi: Tuttuğunuz balıkları size getiren, olta takımınızın en can alıcı parçası.
- Misina: Olta takımının beden kısmını oluşturan malzeme.
- İp: Örgü misinalar. Balık tutulmaya başlandığından bu yana her zaman kullanılmıştır.
- Şamandıra: Suda ilerleme becerisi olan içi dolu olmayan cisimler.
- Kurşun: Yemi derine batırmak için oltaya takılan malzeme.
- Yem: Balığı avlamak için verilen yemek.
Karides ve solucan çok sever balıklar. Onları alamam diyorsanız ekmek de yediklerini biliyorum.
Balık tutmaya giderken mutlaka solucan yemi ve ip almalıyız!
Balık Burcu
Sadece sofralarımız da olduğu için ilgilenmiyoruz balıklarla. Astroloji de çok seviyor balıkları. Denizler ayrı ilgileniyor gökyüzü ayrı. Gökyüzü balık burcu olacak insanları doğum günlerine göre belirleyip nasıl insanlar olduklarını araştırmış. Eli açık, duygusal, kendine güvenen, dürüst, güçlü, özgür ruhlu, sadık ve vicdanlı kişilerdir denmiş. Ama unutmayalım John Steinbeck ne demiş “Ne kadar büyük veya güçlü olursa olsun, hiçbir insan balık kadar özgür olamaz.” Özgür olan her canlıyı hepimiz seviyoruz. Sanırım en çok da balıkları seviyoruz.
Bu güzel etkinlikte yaşadıklarınızı, fotoğraflarınızı, hoşunuza giden olayları bizimle paylaşabilirsiniz. İyi eğlenceler diliyorum.